• Turkhane Logo

Alman elçiliğinin avukatını 'mültecilerin doğru söylediğini kanıtladığı' için tutuklamışlar

Almanya’ya iltica etmek isteyen Türkiye vatandaşlarının taleplerine aracılık etmek ve

17:08 11 Aralık 2019 Çarşamba
Alman elçiliğinin avukatını 'mültecilerin doğru söylediğini kanıtladığı' için tutuklamışlar
Almanya’ya iltica etmek isteyen Türkiye vatandaşlarının taleplerine aracılık etmek ve

İstihbarat ve güvenlik kaynaklarının Demirören Haber Ajansına (DHA) servis ettiği habere göre Almanya İçişleri Bakanlığı ile Yabancılar Dairesi, gelecek belgelere güvenmediği için Türkiye’den istemesi gereken resmi bilgi ve belgeleri Almanya’nın Türkiye Büyükelçiliği çalışanı avukat Yılmaz Sunar’dan istedi.

Avukat Sunar mesleği gereği erişim imkânı olan yargı sistemi içinde iltica başvurusu yapanların bilgi ve belgelerini Alman Büyükelçiliği vasıtasıyla Almanyaya gönderdi. 
ÖZEL EKİP TARAFINDAN TAKİP EDİLEN AVUKAT 4 AY ÖNCE YAKALANDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İstanbul Barosu’na kayıtlı hukuk bürosu sahibi olan avukat Yılmaz Sunar’ın bazı yabancı ülke büyükelçilerine Türkiye vatandaşlarıyla ilgili bilgi verdiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. 
Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan 5 kişilik ekip de avukat Sunar’ı takibe aldı. 
Sürekli şehirlerarası yolculuk yapan avukatı takip eden ekip, geçen eylül ayında Sunar’ın otobüsle İstanbul’dan Ankara’ya geleceği istihbaratını aldı. Bunun üzerine bir sivil polis, avukatın bindiği yolcu otobüsünde hemen arkasındaki koltuğa bilet aldı. 
Kendisini takip eden polislerden habersiz yolculuk yapan Yılmaz Sunar, Ankara’ya indiğinde gözaltına alındı.
İLTİCA EDENLERİN BİLGİ VE BELGELERİ MİTİN ELİNE GEÇTİ
Almanya’nın, Ankara Büyükelçiliği’nde görevli hukuk danışmanı olduğunu açıkladığı avukat Yılmaz Sunar’ın tutuklanması sebebiyle özellikle Hizmet Hareketi mensuplarının iltica müracaatlarıyla ilgili bilgilerin Ankara’nın eline geçmiş olmasından endişe ediliyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarına göre Almanya İçişleri Bakanlığı ve Yabancılar Dairesi’nin, başvuru yapanla ilgili bilgi ve belgeleri, Ankara Büyükelçiliği aracılığıyla Türkiye’den istemesi gerekiyor. 
Avukat Sunar, iltica başvurusu yapan kişilerin bilgi ve belgelerini, mesleki erişim hakkı bulunan yargı sisteminde elde etti. 
Ardından da Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği aracılığıyla Almanya İçişleri Bakanlığı ve Yabancılar Dairesi’ne aktardı. Avukat Yılmaz Sunar, böylelikle Türkiye’yi devre dışı bıraktı.
İddialara göre Sunar’ın üzerinde ve İstanbul’daki bürosunda yapılan aramada iltica talebinde bulunan kişilere ait binlerce belge bulundu. Avukatın sorgusunda ise kendisiyle birlikte çalışan kişilerin isimlerini verdiği iddia edildi.
HABERİ MİTİN SIZDIRMASI MANİDAR BULUNDU
Milli İstihbarat Servisinin (MİT) servis ettiği söz konusu habere göre iltica müracaatında bulunan bilgiler avukatın ofisinin aranmasıyla ellerine geçti. 
Haberde asılsız iddialar da yer aldı. Bunların başında Türkiyede cadı avı yapılmadığı, darbeyle ilişkisi olmadığı halde iltica edenlerin darbeci olduğu gibi ifadeler geliyor.
Alman makamlarına göre 320 kişinin bilgilirenin MİTin eline geçtiği açıklanırken, Alman basınına yansıyan haberlere göre bu sayı binleri buluyor.

Son güncelleme: 17:08 11.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı