• Turkhane Logo

Alman bakandan Türkiye ile müzakerelere son verme çağrısı

Almanya'nın Sağlık Bakanı Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin sonlandırılması gerektiğini söyledi. Brüksel-Ankara arasındaki müzakereler uzun süredir fiili olarak dondurulmuş durumda.

16:49 14 Kasım 2018 Çarşamba
Alman bakandan Türkiye ile müzakerelere son verme çağrısı
Almanya'nın Sağlık Bakanı Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin sonlandırılması gerektiğini söyledi. Brüksel-Ankara arasındaki müzakereler uzun süredir fiili olarak dondurulmuş durumda.




Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileri henüz düzelmiş değil. Ankara, ilişkilerin düzelmesi için kimi adımlar atma arayışında ancak AB üyesi ülkelerden Türkiye ile müzakerelere  son verilme çağrıları devam ediyor.


Son çağrı, Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn’dan geldi.

Alman Yazı İşleri Ağına konuşan Spahn, Şu koşullar altında herkes Türkiyenin asla Avrupa Birliği üyesi olamayacağını görebilir. Üyelik müzakerelerine son vermek dürüstçe olur dedi.

Alman Sağlık Bakanı Spahn, Başbakan Angela Merkelin bırakmaya hazırlandığı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin liderliğine aday isimler arasında yer alıyor.

DW Türkçe’nin haberine göre, Spahn ayrıca Polonya ve Macaristan gibi ülkelerin duruşunun daha iyi anlaşılması gerektiğini dile getirdi. Macaristan Baibakanı Victor Orbanla her konuda hem fikir olmadığını belirten Spahn, En azından onu anlamaya çalışmalıyız diye konuştu. CDU içerisindeki sağ kanatta yer alan 38 yaşındaki Spahn, Merkelin mülteci politikalarına karşı olması ile biliniyor.

AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu üyesi Johannes Hahn da geçtiğimiz hafta Die Welt gazetesine verdiği demeçte Türkiyenin AB üyelik müzakerelerinin nihai olarak sonlandırılması gerektiğini söylemişti. Hahn, Türkiyenin ABye öngörülebilecek bir tarihte üye olması gerçekçi değil. Türkiye ve AB için uzun vadede yeni yollara girilmesi ve üyelik müzakerelerinin bitirilmesi daha dürüstçe olur demişti.

Türkiyenin ABye katılım müzakereleri 2005 yılında başladı. Ancak müzakereler uzun süredir fiili olarak dondurulmuş durumda. Türkiyede 15 Temmuz darbe girişiminden sonra muhalefete yönelik kitlesel gözaltı ve tutuklama kararları nedeniyle AB üyesi ülkeler, Türkiye ile üyelik müzakerelerini genişletmeme kararı almıştı. 2017 Kasım ayında ise AB Türkiyeye üyelik süreciyle bağlantılı mali yardımları kıstı. Ancak üye ülkeler Türkiye ile müzakerelerin askıya alındığına dair resmi bir karar almadı. Böylesi bir adım için AB üyesi en az 16 ülkenin karar alması zorunluluğu bulunuyor.

 

Son güncelleme: 16:49 14.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı