• Turkhane Logo

AKP’nin medya yapılanması

15 Temmuz'dan 3 ay önce gazeteciler ekrandan tasviye edilmiş

21:51 06 Eylül 2022 Salı
AKP’nin medya yapılanması
15 Temmuz'dan 3 ay önce gazeteciler ekrandan tasviye edilmiş


Haber Analiz-Özkan Keskin

(Aktifhaber)- Gazeteci Şirin Payzın’ın Halk TV’deki anlatımları, Hande Fırat’ın 15 Temmuz’da “Erdoğan’ın halkı sokaklara çağırdığı” Facetime görüşmesi için özel seçilmiş bir kişi olduğunu doğrular nitelikte.


15 Temmuz gecesi CNN Türk’ün Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ‘Facetime’ üzerinden görüntülü konuşmasından bir gün önce Ankara’nın dışında gözlerden uzak bir yerde MİT’çilerle buluştuğu ortaya çıktı.


Gazeteci Cevheri Güven bu gizli buluşmada, Hande Fırat’ın 15 Temmuz’da Erdoğan’ın halkı sokaklara çağırdığı görüşmeyi MİT Basın Dairesi Başkanı Nuh Yılmaz’la önceden ayarladığını açıkladı.

HABER SOSYAL MEDYADA VİRAL OLDU

@aktif_haberin Twitter hesabından duyurmasıyla sosyal medyada bir anda viral olan haber, gündeme oturdu. Sosyal medyadan binlerce yorum yapıldı.

Hande Fırat’a tepki yağarken AKP yandaşları da “Ne var bunda? MİT’in basın danışmanı ile görüşmüş” diyerek savunmaya geçti.

BERNA LAÇİN: BUNU ARAŞTIRACAK GAZETECİ DOSTLARDAN HABER BEKLİYORUZ

Sosyal medyada hızla yayılan haber, Sanatçı Berna Laçin’in de gündemindeydi. Laçin, aktifhaber.com’un Twitter’dan yaptığı paylaşımın ekran görüntüsü alıntılayarak Bunu araştıracak gazeteci dostlardan haber bekliyoruz” paylaşımında bulundu.

PAYZIN: DARBEDEN 3 AY ÖNCE BİZİ CNN TÜRK EKRANINDAN ALDILAR

Oysa Gazeteci Şirin Payzın, 15 Temmuz’un yıl dönümünde Halk TV’de yaptığı canlı yayında yeni ortaya çıkan bu gizli görüşmeye giden yolu anlatmıştı.

Hande Fırat’ın 15 Temmuz’da, Erdoğan’ın Facetime üzerinden Halkı sokağa çağırdığı yayını yapması için seçilmiş özel bir kişi olduğunu doğrulayan açıklamalarda bulunmuştu.

Payzın, 15 Temmuz’dan 3 ay önce kendisinin de aralarında bulunduğu birçok gazetecinin CNN Türk ekranlarındaki yayınlardan kızağa alındığını,  yerlerine başkalarının canlı yayın yapmaya başladığını anlatmıştı.

Payzın, “Benim daha önce çalıştığım CNN Türk’te nedense darbeden 3 ay önce hepimiz kızağa alındık. O dönemde bu da enteresan bir noktadır. Başka isimler yayın yapmaya başladılar. Sevilmeyen CNN Türk her nedense darbe akşamı birden gözde bir kanal olmuştu” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.
 
AKP’İN MEDYA YAPILANMASI: GAZETECİLER EKRANDAN TASVİYE EDİLDİ

Payzın’ın canlı yayın sırasında anlattıkları ile Hande Fırat’ın yaptığı gizli görüşme ve diğer bir çok olay gösteriyor ki 15 Temmuz darbesinden aylar önce medya kuruluşları AKP tarafından özel olarak dizayn edilmişti.

MİT’çi Nuh Yılmaz’ın aralarında bulunduğu bir çok yandaş isim AKP’nin medya yapılanmasının taşlarını döşedi. Söz dinlemeyecek, hükümetin istediği haberleri ve canlı yayınları yapmayacak gazeteciler ekranlardan tavsiye edilerek uzaklaştırıldı.

Yerlerine getirilen kişiler ise 15 Temmuz kontrollü darbe girişiminde AKP’nin istediğini algı oluşturmak ve darbeyi hizmet hareketinin üzerine yıkmak için medyada görev alacaklardı.

Yaptıkları haber ve yayınlarla, milyonlarca insan hakkında soruşturma açılmasına,  yüz binlerce masum insan tutuklanmasına, kamudan ihraç edilerek işinden olmasına ve birçok kişinin mallarına el konulmasına zemin hazırlayacaklardı. 

DEVŞİRİLEN GAZETECİLER HİLTON’DA AĞIRLANDI

Süreçte yandaş olan gazetecilerin yanında muhalif gözükenler de devşirildi. AKP sözde muhalif gözüken birçok gazeteci İstanbul Hilton Oteli’nde ağırlanmışlardı.

Cumhurbaşkanlığı muhabirliği yapan birçok gazeteciyle sarayın basın danışmanları aracılığıyla özel olarak ilgilenilmişti. Bu isimler Erdoğan’ın basın toplantıları sırasında “Sarayın istediği soruları” sormaları için teşvik edilmişlerdi!  

Muhabirlerin, Erdoğan’ın önceden hazırlığını yaptığı ve basın camiasında da “çanak soru” olarak tabir edilen, soruları sormalarını sağlamak için Hilton’da özel toplantılar yapılmıştı.

Ortaya çıkan bu gerçeklerin kamuoyunda nasıl yankı bulacağını önümüzdeki günler gösterecek.

Son güncelleme: 21:51 06.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı