• Turkhane Logo

AKP’nin Kudüs ikiyüzlülüğü

Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğu ile ilgili anlaşma imzalayan AKP iktidarı, şimdi Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı alan Honduras’ı kınadı.

14:43 25 Haziran 2021 Cuma
AKP’nin Kudüs ikiyüzlülüğü
Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğu ile ilgili anlaşma imzalayan AKP iktidarı, şimdi Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı alan Honduras’ı kınadı.



Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Honduras’ın Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını yayınladığı açıklama ile kınadı.

“TALİHSİZ BİR GELİŞME”


Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Honduras (Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması) bu adımla Kudüs’ün statüsü konusunda Birleşmiş Milletler kararları dahil uluslararası hukuku ihlal etmiş, iki devletli çözüm vizyonuna ve bölgedeki barış umutlarına zarar vermiştir” denilerek, “Honduras’ın, Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve Büyükelçiliğin açılışının gerçekleştirilmesi talihsiz bir gelişme olmuştur. Bu kararı kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Bakanlık Honduras’a “bu hatalı adımdan” geri dönme çağrısı yaptı.

ABD VE KOSOVA DA TAŞIDI

Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyan Latin Amerika ülkesi Honduras, büyükelçilik binasının açılışını dün Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez’in katılımıyla yaptı. Bu adımla Honduras, ABD, Guatemala ve Kosova’nın ardından büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyan 4. ülke oldu. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıdığını ve ülkesinin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını açıklamasından sonra ABD’nin yeni büyükelçilik binası 14 Mayıs 2018’de düzenlenen resmi törenle açılmıştı.

TÜRKİYE DE KUDÜS’Ü BAŞKENT OLARAK TANIDI

AKP Hükumeti’nin hazırladığı ve TBMM’de kabul edilen bir anlaşma ile Mavi Marmara olayı kapatılırken Kudüs ise İsrail’in başkenti olarak tanıdı. Mavi Marmara olayında İsrail ile varılan tazminat anlaşmasında AKP hükumetinin imzaladığı belgede “Bu Anlaşma, Ankara ve Kudüs’te 28 Haziran 2016 tarihinde her biri eşit derecede geçerli Türkçe, İbranice ve İngilizce dillerinde ikişer nüsha halinde akdedilmiştir. Yorum farklılığı halinde İngilizce metin esas alınacaktır” maddesi yer aldı.

DIŞİŞLERİ DE İSRAİL’İN BAŞKENTİNİ DEĞİŞTİRDİ

Dışişleri Bakanlığı da sitesinde İsrail’le ilgili ülke tanıtımında daha önce Tel Aviv olarak yer alan başkent ibaresi Kudüs olarak düzenlendi. Bunun ortaya çıkmasının ardından gelen tepkiler sonrası İsrail’in başkenti olarak yer alan Kudüs ifadesi silindi. Bakanlığın sitesinde şu an İsrail’in başkenti kısmında Tel Aviv yazması gerekirken boş olarak tutuluyor.

İSRAİL’İ HEDEF ALAN AKP TİCARETTE REKOR KIRDI

Mavi Marmara davasından vazgeçen AKP Hükumeti, İsrail’in Filistin’e yönelik her saldırısında aynı yolu izliyor. İsrail’i kınayan açıklamalar yapan AKP’liler, Filistinli mağdurların yanında olduklarını iddia ediyor. Ancak AKP hükumetine yakın isimler İsrail ile milyar dolarlık ticarete devam ediyor. Türkiye ile İsrail arasında ticaret hacmi 2002 yılına göre 3.5 kat artarak 6,2 milyar dolara ulaştı.

Son güncelleme: 14:43 25.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı