• Turkhane Logo

AKP'nin, Interpol'ün bildirim sitemini nasıl istismar ettiği raporlaştırıldı

Journalists and Writers Foundation (JWF/GYV), İstanbul'da toplanacak Interpol Genel Kurulu öncesinde, AKP hükümetinin Interpol Bildirim Sistemini nasıl kötüye kullandığını gösteren bir rapor hazırladı.

23:28 21 Kasım 2021 Pazar
AKP'nin, Interpol'ün bildirim sitemini nasıl istismar ettiği raporlaştırıldı
Journalists and Writers Foundation (JWF/GYV), İstanbul'da toplanacak Interpol Genel Kurulu öncesinde, AKP hükümetinin Interpol Bildirim Sistemini nasıl kötüye kullandığını gösteren bir rapor hazırladı.


Raporda yasadışı yollarla Kenyadan Türkiyeye kaçırılan Selahaddin Gülen ve Panama’da tutuklanan Muaz Türkyılmaz davalarına da yer verildi.

15 Temmuz darbe girişiminden bu yana, AKP hükümeti, Interpol Anayasasının ruhuna ve yürürlükteki ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olarak, Interpol aracılığıyla siyasi amaçlı bültenler yayınlayarak yurtdışındaki muhalifleri sindirmeye çalışıyor.


Yurt dışında yüzlerce, hatta binlerce Türk vatandaşı seyahat ederken kırmızı bülten veya pasaport iptalleri nedeniyle gözaltına alınıyor, zorla Türkiye’ye deport ediliyor veya iade edilme riski yaşıyor.

Selahaddin Gülen davası, Interpol sisteminin AKP hükümeti tarafından siyasi olarak kötüye kullanılmasının örneklari arasında kabul ediliyor.

Selahaddin Gülen, Interpol Ankara tarafından yayınlanan kırmızı bülten uyarısına istinaden 17 Ekim 2021de Nairobide gözaltına alındı. Daha önce yargılandığı ve 2008 yılında tüm suçlamalardan beraat ettiği halde asılsız suçlardan dolayı tekrar tutuklandı. Selahaddin Gülen, 3 Mayıs 2021de Kenya’dan kaçırılması ve 5 Mayıs 2021de Ankaraya yasadışı olarak nakledilmesinin ardından, Türk makamları tarafından anayasal düzene karşı işlenen suçlar ve terörizm nedeniyle soruşturulup yargılandı.

Interpol sisteminin AKP hükümeti tarafından siyasi olarak kötüye kullanılmasının bir başka örneği de Muaz Türkyılmaz davası.

Muaz Türkyılmaz, 8 Eylül 2020de Hollandaya giden uçağa binerken Panama göçmenlik makamları tarafından pasaportuna el konulmasının ardından 14 Eylül 2020de Panama Cityde tutuklandı. Panama Şehrinde iade öncesi birkaç ay tutuklu kaldıktan sonra Muaz Türkyılmaz nihayet mahkeme tarafından serbest bırakıldı ve üçüncü bir ülkeye güvenli bir şekilde ulaşmayı başardı.

Selahaddin Gülen ve Muaz Türkyılmaz davaları, haklarındaki asilsiz suçlamaları ve Interpol Genel Sekreterliği ve Panama hükümeti tarafından reddedilen talepler incelendiğinde, Türk yetkililerin Interpol’e ve Üye Devletlere gözaltı ve iade talepleri için yanıltıcı bilgiler verdikleri dikkat çekiyor.

Journalists and Writers Foundation (JWF) tarafından hazırlanan raporda, 23-25 Kasım 2021 tarihleri arasında İstanbulda gerçekleştirilecek olan 89. Interpol Zirvesinde, Genel Kurul üyelerinin, Türkiye hükümeti yetkililerine, eylemlerinin Interpol Anayasası ve Evrensel İnsan Haklarını Beyannamesi ilkelerine uyması gerektiğini hatırlatmak için önemli bir fırsat olduğunu belirtildi. Raporda, Interpol sistemin istismar eden AKP hükümetinin yurtdışındaki muhaliflere yönelik operasyonlarına yönelik tüm kırmızı bülten ve difüzyon taleplerinin Interpol ve diğer üye devletler tarafından ihtiyatlı bir şekilde ele alınmalısı ve reddedilmesi uyarısı yapılıyor.

Raporu okumak için tıklayın

 

Son güncelleme: 23:28 21.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı