• Turkhane Logo

AKPM vekilleri, Türk okullarını kapatan Arnavutluk hükümetini uyardı: Bu davayı takip edecek ve Arnavutluk’tan hukukun

Arnavutluk’ta Eylül ayında Hizmet Hareketi’ne bağlı iki okulun Erdoğan’ın talebiyle kapatılmasına, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) milletvekillerinden tepki geldi.

21:00 21 Ekim 2022 Cuma
AKPM vekilleri, Türk okullarını kapatan Arnavutluk hükümetini uyardı: Bu davayı takip edecek ve Arnavutluk’tan hukukun
Arnavutluk’ta Eylül ayında Hizmet Hareketi’ne bağlı iki okulun Erdoğan’ın talebiyle kapatılmasına, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) milletvekillerinden tepki geldi.





AKP iktidarının baskısıyla Arnavutluk’ta Türk Okullarının kapatılmasına tepkiler gelmeye devam ediyor. Son olarak, yazılı bir bildiriye imza atan AKPM milletvekilleri, Arnavutluk’un hukukun üstünlüğüne saygı göstermesini beklediklerini ve sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.



AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baskılarının ardından, Arnavutluk Eğitim ve Spor Bakanı Evis Kuşi’nin önerisiyle Zübeyde Hanım Anaokulu ve Kreşi ile Mehmet Akif Kız Koleji 22 Eylül’de kapatıldı.



Arnavutluk Başbakanı Edi Rama verdiği demeçte okulların ‘yasal standartları’ yerine getiremediğini iddia etti. Okul müdürleri Rama’nın açıklaması için ‘gerçeğe uygun değil’ yorumunu yaparken, Arnavutluk Eski Adalet Bakanı Yili Manjani ve Ana muhalefet partisi milletvekili Albana Vokshi hükümetin kararına tepki gösterirken.



Vekiller, okulların kapatılmasının kamu otoritesinin siyasi amaçlarla kullanımına yeni bir örnek olduğuna dikkat çekerken, AB’ye aday bir ülke olarak Arnavutluk’un dış baskı altında siyasi kararlar vererek hukukun üstünlüğüne saygı duymamasından endişe duyduklarını dile getirdi.



Vekiller, kararı “keyfi” olarak nitelendirdi ve Arnavutluk’un Türkiye’nin baskısı altında siyasi kararlar almasını kınadı.



Yazılı bildiriye imza atan 20 milletvekili, Türkiye’nin 7 yıldır Türk okullarına savaş açtığını ve bazı durumlarda adam kaçırmalara ve yasadışı iadelere başvurduğunu vurguladı.






AKPM vekillerinin imzaladığı yazılı bildirinin tamamı şöyle:



“Kamu otoritesinin siyasi amaçlarla kullanımına ilişkin yeni bir örnek



Yedi yıldan fazla bir süredir Türk dış politikası, Erdoğan hükümeti için utanç verici olarak görülen eğitim kurumlarını kapatma misyonunu izledi. Türkiye Cumhurbaşkanı, muhalefetteki bir grup Türk vatandaşı tarafından kurulan okulların kapatılması çağrısında bulunarak, makamının ağırlığını Arnavut yetkililere ve diğer hükümetlere ulaşmak için kullandı. Okulları kapatmaya yönelik bu girişimleri, genellikle adam kaçırma ve yasadışı iadeler izledi. Moldova’da da aynı senaryoda Türk öğretmenlerinin kaçırılması vakaları meydana geldi (WD N665, PACE Doc.) ve ülkenin AİHM tarafından kınanmasına yol açtı.  AB’ye aday bir ülke olarak Arnavutluk’un dış baskı altında siyasi kararlar vererek hukukun üstünlüğüne saygı duymamasından endişe duyuyoruz. AKPM bu davayı takip edecek ve Arnavutluk’tan hukukun üstünlüğüne saygı göstermesini bekleyecek.”



22 Eylül 2022’de Arnavut hükümeti, yer değiştirme prosedürü iddiası nedeniyle iki Türk eğitim kurumunu iptal etti.  Bu kapatma, hukukçular, akademisyenler ve sivil toplum tarafından, Türk makamlarının baskıları nedeniyle Arnavut hükümetinin keyfi bir kararı olarak değerlendirildi.

Son güncelleme: 21:00 21.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı