• Turkhane Logo

AKP’li Şahin’in, Yavaş’ı suçlayan sözleri ‘ifade özgürlüğü’ sayıldı

AKP'li Şahin’in yerel seçimden önce söylediği, “Mansur Yavaş seçilirse belediyeye PKK’lılar ve DHKP-C’liler alınacak” şeklindeki sözleri için mahkeme ‘ifade özgürlüğü’ dedi.

13:10 31 Ocak 2020 Cuma
AKP’li Şahin’in, Yavaş’ı suçlayan sözleri ‘ifade özgürlüğü’ sayıldı
AKP'li Şahin’in yerel seçimden önce söylediği, “Mansur Yavaş seçilirse belediyeye PKK’lılar ve DHKP-C’liler alınacak” şeklindeki sözleri için mahkeme ‘ifade özgürlüğü’ dedi.



 Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi, Ak Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin’in yerel seçimden önce söylediği, “Mansur Yavaş seçilirse belediyeye PKK’lılar ve DHKP-C’liler alınacak” şeklindeki sözleri için ‘ifade özgürlüğü’ kararı verdi.

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, 31 Mart yerel seçimlerden önce 23 Şubat 2019 tarihinde bir televizyon kanalında yayınlanan programda, “Mansur Yavaş’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi durumunda Belediye’ye PKK’lıların ve DHKP-C’lilerin alınacağını” öne sürmüş, bu sözler üzerine CHP’li ve Ak Partililer arasında sert tartışmalar yaşanmıştı.


Mansur Yavaş, Fatih Şahin’in sözlerini eleştiri sınırlarını aştığı, kişilik ve itibarını zedelediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuş, manevi tazminat davası açmıştı. Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmanın 28 Ocak 2020 tarihli celsesinde davanın reddine karar verildi. Gerekçeli karar ise henüz yazılmadı. Mahkeme kararında dava konusu sözlerin ‘ifade özgürlüğü’ kapsamında olduğu değerlendirmesi yapıldı.

YAVAŞ MAHKEME KARARINI İSTİNAF’A TAŞIYACAK

Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi’nden yapılan yazılı açıklamada mahkeme kararının ‘hukuksuz’ olduğu vurgusu yapıldı. Açıklamada “İfade özgürlüğü sınırsız değildir” denilerek ‘başta siyasi kişiler olmak üzere, en geniş hâlde dahi ifade özgürlüğünün, kişilerin itibarına zarar verecek boyuta ulaşmaması gerektiği’ vurgulandı.

Açıklamada “Hal böyle iken yerel mahkemenin Fatih Şahin’in sözlerine ilişkin vermiş olduğu karar hukuka aykırıdır. Gerekçeli karar yazılır yazılmaz Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın avukatları tarafından istinaf kanun yoluna başvurulacaktır. Bu karar sonrası hukuksuzluğa göz yumulmayacak gerekirse, AYM ve AİHM’e de başvuru yapılacaktır. Hiç kimseye, ülkesini seven bir politikacının, terör örgütü mensuplarını desteklediği şeklinde bir iftira atma hakkı verilemeyeceği açıktır” denildi.

Son güncelleme: 13:10 31.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı