• Turkhane Logo

'AKP'li belediye fay hattının geçtiği bölgeyi imara açıyor'

AKP'li Balıkesir Belediyesi, ‘18.02 bölgesi' olarak bilinen ve altından fay hattının geçtiği, yumuşak zemine sahip bölgeyi imara açma hazırlıkları yürütüyor.

10:29 02 Şubat 2020 Pazar
'AKP'li belediye fay hattının geçtiği bölgeyi imara açıyor'
AKP'li Balıkesir Belediyesi, ‘18.02 bölgesi' olarak bilinen ve altından fay hattının geçtiği, yumuşak zemine sahip bölgeyi imara açma hazırlıkları yürütüyor.



Deprem kuşağındaki Türkiyede 1999da meydana gelen Gölcük Depremi sonrasında, Meclisteki partilerin ortak önergesi ile kurulan komisyon, deprem kayıplarının önüne geçebilmek için bir daha imar affı çıkarılmaması konusunda anlaşmasına rağmen bu vaat yerine getirilmedi.

O günden bugüne tam yedi imar affı çıkarıldı ve hem can hem de maddi kaybın önü açıldı.


Tüm uyarı ve önlem çağrılarına rağmen, AKPli Balıkesir Belediyesinin fay hattının geçtiği bölgeyi imara açma girişimi tepkileri de beraberinde getirdi.

Sözcü Gazetesinin haberine göre, Balıkesir Belediyesi, ‘18.02 bölgesi olarak bilinen ve altından fay hattının geçtiği, yumuşak zemine sahip bölgeyi imara açma hazırlıkları yürütüyor.

Girişime tepki gösteren Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Kemal Gökçay Yenigün, itirazını, Balıkesirde yeni imara açılacak nokta olan 18.uygulama diye tabir edilen Küçük Sanayi Sitesi ikinci kapıdan sonraki bölümde fay hattı geçmektedir. Ayrıca zemini de kötüdür sözleriyle ifade etti.

Fay hattının geçtiği alanın imara açılması halinde, bu durumdan rant sağlayacak bir kesim bulunduğu, belediyenin ise, tarla vasfındaki arazileri düşük fiyattan satın alıp ranta ortak olmak istediği de gelen eleştiriler arasında.

İmar affı, deprem bölgelerinin imara açılması gibi uygulamalara geçmişte imar affı çıkarılmasın diye karşı çıkan Meclis, o günlerde deprem bölgelerinde araştırma yapmış, kurulan komisyon ise 50 sayfalık rapor yayımlamıştı.

Komisyon raporunda, dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksunun da imzası bulunuyor. Raporun tavsiyeleri arasında, Deprem Bakanlığı kurulması, okullara deprem dersi konulması, riskli bölgeler ile dolgu ve yumuşak zeminlere yapı izni verilmemesi, hazır beton kullanımının zorunlu olması, mimar, mühendis, şehir plancısı ve yer bilimci yetiştiren üniversitelerin eğitim programlarında deprem konusuna ağırlık verilmesi de bulunuyordu.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz

Son güncelleme: 10:29 02.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı