• Turkhane Logo

AKP'den Yaşar Güler için özel yasa: görev süresi beş yıl uzadı

Genelkurmay Başkanı için yaş sınırı 72'ye çıkarıldı; Güler'in görev süresi beş yıl uzadı

15:59 21 Haziran 2022 Salı
AKP'den Yaşar Güler için özel yasa:  görev süresi beş yıl uzadı
Genelkurmay Başkanı için yaş sınırı 72'ye çıkarıldı; Güler'in görev süresi beş yıl uzadı

AKPnin Meclis’e sunduğu bedelli askerlik düzenlemesinden Genelkurmayla ilgili sürpriz maddeler de çıktı. Genelkurmay Başkanları için 67 olan yaş sınırı 72’ye çıkarıldı. Böylelikle Eylül 2022’de emekliye ayrılması beklenen Org. Yaşar Güler’in beş yıl daha görev yapmasının önü açıldı.
AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Mecliste, Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin detaylarını açıkladı. 
Ünal, Daha önce yaptığımız düzenleme ile akademide öğretim üyelerinin ve rektörlerin yaş haddini 75e çıkarmıştık. Bu düzenleme ile Genelkurmay Başkanının görev süresini yani yaş haddini 72 yaşına çıkarıyoruz ve birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar uzatılabilmesi imkanı getiriliyor diye konuştu.
Bu düzenlemeyle birlikte mevcut Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in görev süresi de değişmiş oldu. Normal şartlarda Eylül 2022’de emekliye ayrılacak olan Güler’in görev süresi beş yıl uzadı. Mevcut yasada Genelkurmay Başkanları 67 yaşında emekliye ayrılıyordu.
Genelkurmay Başkanının yaş haddini neden artırma ihtiyacı hissettiniz? sorusuna Ünal, Milli Savunma Bakanlığından gelen, bu süreçle ilgili daha önce akademide 75 yaşa çıkarmıştık biliyorsunuz, benzer bir düzenlemenin Genelkurmay Başkanına dönük de yapılması talebi makul karşılandı ve bu talep düzenlemeye konuldu. karşılığını verdi.
Yeni düzenlemeyle birlikte askerliğini yapmayanlar, kaçak ve bakaya durumuna düşenler bedelliden faydalanabilecek.
Dövizle askerlik kapsamında ödemeleri gereken miktarı ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılında toplam 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanların, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına imkan tanınacağını belirten Ünal, “Teklif, firar, izin tecavüzü gibi hakkında başlatılan ön incelemenin kesintiye uğramadan yürütülebilmesi ve adli soruşturmanın ivedi şekilde başlatılabilmesi için anılan personelin ifadesi alınması zorunluluğundan vazgeçilmesine ilişkin hukuki düzenleme içeriyor.” dedi.
550 bin kişinin yararlanacağı bedelli askerliğin ücreti Milli Savunma Bakanlığı tarafından duyuracak. 

Son güncelleme: 15:59 21.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı