• Turkhane Logo

AKP Yargısından ilginç karar: Canlı bomba listesindeki IŞİD'li kadına ceza çıkmadı

IŞİD'in Türkiye sorumlularından İlhami Balı'nın eşi H.B.'nin aralarında bulunduğu 6 IŞİD'li kadın ceza almadan kurtuldu. Mustafa Dokumacı'nın eşi, Emniyet'in canlı bomba listesinde bulunan Ulkar M. de tahliye edildi.

16:18 03 Şubat 2022 Perşembe
AKP Yargısından ilginç karar: Canlı bomba listesindeki IŞİD'li kadına ceza çıkmadı
IŞİD'in Türkiye sorumlularından İlhami Balı'nın eşi H.B.'nin aralarında bulunduğu 6 IŞİD'li kadın ceza almadan kurtuldu. Mustafa Dokumacı'nın eşi, Emniyet'in canlı bomba listesinde bulunan Ulkar M. de tahliye edildi.

IŞİDin Türkiye yapılanması içerisinde yer alan örgüt yöneticilerinin Suriyede yıllarca kalan eşleri hakkında Türkiyeye döndükten sonra yapılan yargılamalarda ceza verilmesine yer olmadığı yönünde kararlar çıktı. Bu kapsamda IŞİDin Türkiye emiri olduğu öne sürülen İlhami Balının eşi H.B.nin aralarında bulunduğu 6 kadınla ilgili davada ceza verilmemesine hükmedildi.
Bir dönem örgütün Türkiye sorumluluğunu yapan Mustafa Dokumacının eşi olan ve emniyetin canlı bomba listesinde bulunan Azerbaycan vatandaşı Ulkar M., 9 Ekim 2021de teslim olduktan 1 ay 20 gün sonra yapılan yargılamada ceza almadı ve tahliye edildi. Yine Suriyede bir dönem emirlik yapan ve ailece örgüte katılan Gar katliamı davasının firari sanığı Ahmet Güneşin eşi Umeyme kod adlı E.G. hakkında da gönüllü teslim olduğu gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığı kararı verildi.
Suriyede dini ve örgütsel eğitimler aldılarIŞİDin Türkiye yapılanmasında yer alan ve 2014ten itibaren Suriyeye giderek örgüte katılan başta İlhami Balı ve Mustafa Dokumacı olmak üzere örgütün kilit isimleri, bir süre sonra yanlarına eşi ve çocuklarını da almıştı. IŞİD saflarına katılan bu kadınlar, Suriyede dini ve örgütsel eğitim aldı. Örgütün Suriyedeki topraklarını kaybederek dağılmasının ardından IŞİDli kadınlar, tek tek Türkiyeye dönmeye başladı. Suriye sınırında veya Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bölgesinde gözaltına alınan IŞİD bağlantılı bu kadınlar, eşlerinin baskısı ve tehdidiyle, çocuklarını götüreceği korkusuyla Suriyeye gitmek zorunda kaldıkları yönünde benzer ifadeler verdi.
Bu şekilde Türkiyeye dönen İlhami Balının eşi H.B., Mustafa Dokumacının eşi Ulkar M., Ahmet Güneşin eşi E.G., Kasım Derenin eşi S.D., Deniz Büyükçelebinin eşi Ş.B., Mehmet Taşarın eşi D.T., Ersel Ocakın imam nikahlı eşi Ayşenur İ., Mahmut Gazi Dündarın eşi M.D. güvenlik kuvvetlerine teslim oldu. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan bu isimler,bir süre sonra serbest bırakıldılar.
Muhammet Zana Alkanın eşi B.Ş. hakkında da ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi. Döndüğü tespit edilen 9 kadından 6sı bu şekilde cezadan kurtuldu.
Yargıtay sempatizan deyip beraat ettirdiH.B.ye, Kilis Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2018de örgüt üyeliğinden önce 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi 2019da bu kararı yapılan itirazı reddetti. İtiraz üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesi, aynı yıl kararı bozarak  örgütle ilişkisi sempati düzeyinde kaldığı gerekçesiyle H.B.nin beraatine karar verilmesini istedi. Bunun üzerine yerel mahkeme, daha sonra sanığın beraatine karar verdi.
D.T. ve A.İ. hakkında da yargılandıkları davada itirafçı olduğu gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığına hükmedildi.
Örgütte 5 yıl kaldı, dönünce ceza verilmediAncak bu konuda iki yeni somut örnek yaşandığı ortaya çıktı. Örgüt yöneticisi olan Ebu Zeybeb kod adlı Ahmet Güneşin eşi E.G., IŞİD üyesi olmak iddiasıyla aranıyordu. 2014 yılında eşi, kardeşi, kayınvalidesi ve kayınbabası ile birlikte Suriyede örgüt saflarına katılan E.G. 19 Ekim 2019da Akçakalede güvenlik kuvvetlerine teslim oldu. İtirafçı olan ve 30 Eylül 2019da tutuklanan E.G., 22 Ocak 2020de tahliye edildi.
Ailece IŞİDe katıldılarE.G. ifadesinde, Suriyeye gitmesinin nedenini Eşim benden boşanacağını ve çocuğu kaçıracağını söyledi şeklinde açıkladı. IŞİDe katılmadan önce Gaziantepte Erdemliler Derneğine gittiğini belirten E.G., Ahmet Güneşle evlenmesini ise IŞİDin bir dönem Gaziantep emiri olduğu iddia edilen kardeşi Mehmet Kadir Cebaelin istediğini öne sürdü. Cebael, Gaziantepde polisin düzenlediği operasyon sırasında hücre evinde üzerindeki bombaları patlatmış ve hayatını kaybetmişti. E.G., annesi Ülger ve babası Mehmet Cebaelin de Suriyede ROJ kampında YPGnin elinde olduğunu söyledi. Diğer kardeşi Abdulsamet Cebael de IŞİDe katılan aile bireylerinden oldu. Ahmet Güneşin erkek kardeşi İsmail Güneş ise 1 Mayıs 2016da Gaziantep Emniyet Müdürlüğüne yönelik gerçekleştirilen canlı bomba saldırısının failiydi.
Anlattıkları itiraf kabul edilen E.G., ifadesinde örgütün yapılanması ve eşinin faaliyetleriyle ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı; eşini hiç askeri kıyafetle ve uzun namlulu silahla görmediğini, eşine sorduğu sorulara yanıt alamadığını iddia etti. Diğer IŞİD üyesi kadınlar da benzer şekilde ifadelerinde eşlerinin örgütteki faaliyetlerini bilmedikleri yönünde yanıtlar vermişti.
Mahkeme ceza vermediE.G.nin yargılandığı davada 2020 yılında karar çıktığı öğrenildi. Bu karar, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde süren Gar katliamı davasının dosyasına girdi. Buna göre Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Kasım 2020de E.G. hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.
Kararın gerekçesinde, sanığın silahlı terör örgütüyle süreklilik, çeşitlilik, yoğunluk gerektiren eylemlerde bulunduğu neticesinde organik bağ kurup örgütün hiyerarşik yapısı içerisinde yer alarak silahlı terör örgütüne üye olma suçuna uyduğu belirtildi. Ancak mahkeme, sanığın kendi isteğiyle ile teslim olmak suretiyle gönüllü olarak ayrıldığı, örgüt içerisinde bildiği ve gördüğü örgüt mensuplarına ait fotoğrafların kendisine gösterilmesi üzerine teşhis ettiğini iddia ederek ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.
Bir ay 20 günde karar çıktıHacer kod adlı Ulkar M. ise Adıyamandaki Dokumacılar Grubunun lideri olan Mustafa Dokumacının eşiydi. İçişleri Bakanlığının terörle bağlantılı arananlar listesinde mavi kategoride yer alan Ulkar M. hakkında  Emniyette canlı bomba eyleminde kullanılabilecek nüfus cüzdanı taşıdığı şeklinde hakkında istihbari bilgi bulunan şahıs kaydı bulunuyor ve kırmızı bültenle de İnterpol tarafından aranıyordu. Ulkar M., 2014de eşiyle birlikte Suriyeye gitmişti.
9 Ekim 2021de Suriye sınırını geçerek Türk askerlerine teslim olan Ulkar M., etkin pişmanlıktan yararlanarak itirafçı oldu. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklanan Ulkar M. hakkında iddianame hazırladı.
Davanın ilk duruşması, Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 29 Kasım 2021de yapıldı. Tanık olarak dinlenen D.T., sanık Ulkar M.nin Suriyede kendilerine dini dersler verdiğini anlattı.
Savcı: Samimi değilCumhuriyet Savcısı ise yargılama sırasında sanığın Mustafa Dokumacının eşi olduğunu, ancak bildiklerini eksiksiz ve samimi olarak beyan etmediğini, kontrollü etkin pişmanlık beyanında bulunduğunu belirterek etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandırılmamasını ve örgüt üyeliği suçundan cezalandırılmasını istedi.
Ancak ilk duruşmada kararını açıklayan mahkeme, sanık hakkında gönüllü olarak teslim olup örgütün yapısı ve faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi sebebiyle ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti. Ulkar M., bu kararla birlikte tahliye edildi.
Alican Uludağ- DW

Son güncelleme: 16:18 03.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı