• Turkhane Logo

AKP yargısı, ‘IŞİD’in 2017’den beri eylemi yok’ deyip Türkiye emirinin cezasını düşürdü

14:50 30 Haziran 2023 Cuma
AKP yargısı, ‘IŞİD’in 2017’den beri eylemi yok’ deyip Türkiye emirinin cezasını düşürdü





Terör örgütü IŞİD’in Türkiye emiri olduğu iddiasıyla Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) tarafından Suriye’de yakalanarak Türkiye’ye getirilen Kasım Güler’e verilen 30 yıl hapis cezasının gerekçesi dikkat çekti. AKP’nin güdümündeki Mahkeme, itiraflarında IŞİD’in Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu’na saldırı planladığını söyleyen Kasım Güler’e “Anayasa’yı ihlal” yerine “silahlı terör örgütü yönetme” suçundan verdiği cezayı “IŞİD’in 1 Ocak 2017’den sonra Türkiye’de eylem gerçekleştirmediğini” belirtip düşürdü.



Terör örgütü IŞİD’in Türkiye emiri olduğu iddiasıyla Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) tarafından Suriye’de yakalanarak Türkiye’ye getirilen Kasım Güler’e verilen 30 yıl hapis cezasının gerekçesi açıklandı.



T24’ten Asuman Aranca’nın haberine göre mahkeme, itiraflarında IŞİD’in Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu, LGBTİ’ler ve İncirlik üssüne saldırı planladığını anlatan ve 2019 yılı başında Türkiye emiri yapıldığını anlatan Güler’e “Anayasa’yı ihlal” yerine “silahlı terör örgütü yönetme” suçundan verdiği cezayı “IŞİD’in 1 Ocak 2017’den sonra Türkiye’de eylem gerçekleştirmemesine” dayandırdı.



MİT, SINIRDA YAKALAMIŞTI



Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT), 15 Haziran 2021’de terörden arananlar listesinde kırmızı kategoride yer alan Kasım Güler’i Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalamıştı. Eylem yapmak amacıyla yanında getirdiği silah ve patlayıcılara el konulan Güler, Ankara Adliyesi’ne çıkarılarak 21 Haziran 2021’de tutuklanmıştı. IŞİD’in Türkiye emiri olduğu ileri sürülen Güler, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği savcılıkta, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak için itiraflarda bulunacağını söylemişti.



KILIÇDAROĞLU VE İMAMOĞLU’NA SALDIRI PLANI



Güler, 74 sayfalık ifadesinde IŞİD’in Türkiye’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, LGBTİ’ler, Kapadokya’da turistleri taşıyan hava balonları, Zöhre Ana Cemevi ve Adana’da İncirlik Üssüne saldırı planladığını söylemişti. Ankara Başsavcılığı da Güler hakkında “Anayasayı İhlal”, “Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Bulundurma” ve “6136 sayılı yasaya muhalefet” suçlarından dava açmıştı.



MAHKEMEDEN İLGİNÇ KARAR



Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi, geçen mart ayında Güler’in yargılamasını karara bağlamıştı. Mahkeme Güler’i TCK’nın 309. Maddesinde düzenlenen ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngören “Anayasayı İhlal” suçu yerine 15 yıla kadar hapis cezası öngörülen “terör örgütü yöneticiliği” suçundan önce 14 yıla, ardından da bu cezada yarı oranında artırıma giderek 21 yıla mahkûm etmişti. Mahkeme Güler’e “tehlikeli madde bulundurma suçundan da 9 yıl hapis ile 30 bin lira adli para cezası vermişti.



‘2017’DEN SONRA EYLEMİ YOK’



Mahkemenin bu kararının gerekçesi açıklandı. Güler’in yakalandıktan sonraki itirafları ile eşi ve diğer tanıkların beyanlarına yer verilen kararda, yargılama sırasında Emniyet TEM Daire Başkanlığına bir yazı yazılarak, “2018 ve sonrasında IŞİD terör örgütünün Türkiye’de gerçekleştirdiği varsa eylem ve olaylara ilişkin bilgi ve belgelerin gönderilmesinin istenildiği” ifade edildi. Kararda, Emniyet’in bu yazıya verdiği cevapta “1 Ocak 2017 tarihinden sonra örgüt mensupları tarafından Türkiye sınırları içerisinde eylem gerçekleştirilmediğinin bildirildiği” ifade edilerek, “Bu hali ile her ne kadar sanık hakkında 5237 Sayılı TCK’nın 309/1 maddesi gereğince Anayasayı İhlal suçundan cezalandırılması istemiyle iddianame düzenlenmişse de sanığın dosyamıza yansıyan eylemlerinin bir bütün halinde 5237 Sayılı TCK’nın 314/1 maddesinde düzenlenen silahlı terör örgütü yöneticisi olma suçunu oluşturduğu kanaatine varılmıştır” denildi.

Son güncelleme: 14:50 30.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı