• Turkhane Logo

AKP medyasında yargı reformunun detayları

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün (30 Mayıs) günler önce duyurusu yapılan yargı reformunu açıklayacak.

10:14 30 Mayıs 2019 Perşembe
AKP medyasında yargı reformunun detayları
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün (30 Mayıs) günler önce duyurusu yapılan yargı reformunu açıklayacak.




AKPye yakın medya kuruluşları, 2019 Yargı Reformu Strateji Belgesinde yer alacak düzenlemelere dair detayları yazarken, paketin akıbetinin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrakın son 10 ay içinde yedi kez açıkladığı ve hiçbir çözüm üretmeyen paketlere benzeme ihtimali de bir köşede duruyor.


Yargının, AKP yönetimiyle birlikte siyasileştiği ve muhalifler üzerinde AKPnin sopasına dönüştüğü yönündeki eleştirilere karşılık, paketin 23 Haziranda yenilenecek İstanbul seçimlerinin hemen öncesine denk getirilmesi, hem içeriğin ne ölçüde tatmin edeceği hem de siyasi bir hamle olup olmadığı yönünde soru işaretleri yarattı.

Türkiye Gazetesinden Yücel Kayaoğlunun haberine göre, tutuklu ve hükümlüler yakınları ile görüntülü görüşebilecek, yani yargıda teknolojiden daha fazla yararlanılması sağlanacak. Elektronik dilekçe ise bir başka uygulama.

Daha önce hakim seçilme sınavında 70 olan barajı düşüren ve yargıya çok sayıda AKPli ismin alınmasını sağladığı eleştirileri ile karşılaşan AKP, pakette hakim ve savcıların ihtisaslaşmasından bahsedecek ve hakim/savcıların atandıkları yerde ne kadar kalacaklarına yönelik teminat verilecek.

Ağır hastaların tahliyeleri de öncelikli konulardan olacak ancak 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana çok sayıda kişi ağır hasta olmasına rağmen cezaevlerinde tutuldu ve ölümler yaşandı. 

Habere göre, dokuz ana başlıktan oluşan belgede yargıya dair 70 hedef var. 

Reformun detaylarına dair şu bilgiler verildi:

Hâkim ve savcılara ihtisaslaşma gelecek. Savcılar ve hâkimler ihtisaslaştıkları alanın dışında görev yapamayacak. Hâkim ve savcıların atama veya tayinlerinde coğrafik teminat verilecek. Yani bir hâkim veya savcı, atandığı yerde ne kadar kalacağını bilecek. Hukuk eğitimi ve hukuk mesleğine girişte yeni modeller belirlenecek. Adli kollukta da (Polis-jandarma) hukuk fakültesi mezunlarının istihdamı sağlanacak. Noterlerin görev alanı, yargının iş yükünü azaltacak şekilde, yeniden tanımlanacak.

Kamunun taraf olduğu uyuşmazlıklarda sulh yöntemi yaygınlaştırılacak. İdarenin vatandaşla yıllar süren uyuşmazlıklarını çözecek adımlar atılacak. Yeni uzlaşma modelleri kapsamında, bazı suçlara yönelik soruşturmalar, failin suçu kabul etmesine bağlı olarak, fail ile savcı arasında anlaşmayla sonlandırılabilecek.

Adli para cezası gerektiren suçların kapsamı genişletilecek. Ancak bazı suçlarda ‘cezasızlık’ algısının ortadan kaldırılması ve suçla etkin mücadele için cezalar yeniden belirlenecek. Mesela hırsızlık yapan, bir gün bile olsa hapiste yatacak.

Yargı alanında teknolojiden daha fazla yararlanılacak. Hükümlü ve tutukluların; yakınları ile görüntülü görüşmesi ve elektronik dilekçe gibi yenilikler uygulamaya girecek. Denetimli serbestlik hizmetlerindeki elektronik izleme kapasitesinin artırılması ve yükümlülüklerin takibinde biometrik imza gibi yeni yöntemler gündeme gelecek.

On beş yaşından küçük çocuk suçlularla ilgili mağduriyetler giderilecek. Cinayet gibi bazı ağır suçlar hariç olmak üzere 15 yaşından küçük çocukların ilk defa işledikleri suçlar, ceza yargılaması kapsamından çıkarılacak. Ağır hasta hükümlü ve tutuklulara ilişkin infaz süreçleri de mağduriyetleri giderecek şekilde yeniden belirlenecek.

Son güncelleme: 10:14 30.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı