• Turkhane Logo

AKP iktidarında, 22 bin 500 kişi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında bugüne kadar en az 22 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

16:51 08 Ocak 2019 Salı
AKP iktidarında, 22 bin 500 kişi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında bugüne kadar en az 22 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Kubilay, kâr ve rant hırsı nedeniyle bu sayıya her gün 5-6 kişinin daha dahil olduğunu dile getirdi. “İş cinayetleri, seri ve toplu cinayetlere dönüşmüş durumda. Her gün çok sayıda işçi ‘iş kazası’ adı verilen cinayetlerle katlediliyor, sakatlanıyor” dedi.

2018’DE BİN 923 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İSİG Meclisinin 2018 yılı raporunun bu katliamın boyutlarını isim isim açığa çıkardığını dile getiren Kubilay, “2018 yılında Türkiye’de her yaş grubundan birçok sektörde çocuk, mülteci ve kadınların yaşamını yitirdiği ve sadece bir yılda bin 923 işçinin iş cinayetleri kapsamında katledildiği görülüyor. Yeni yılın ilk haftasında Bursa’da, Çorum’da, Gebze’de ve birçok yerde iş cinayetleri devam etti” ifadelerini kullandı.


KAYIT DIŞI VE KURALSIZ ÇALIŞMA

Kubilay, esnek, güvencesiz, kayıt dışı ve kuralsız çalışma biçimlerinin iş cinayetlerinin artmasının en önemli nedenlerinden olduğunu dile getirdi. Kubilay şunları kaydetti: “İş yerlerinde bilinçli olarak gerekli denetim yapılmıyor. Bin bir zorlukla mahkeme önüne çıkarılan patronlar ya da yöneticiler bir biçimde serbest bırakılıyor, ceza almıyorlar. Yasaların da caydırıcı olmaması nedeniyle iş cinayetlerinin önü alınamıyor. İş cinayetleri cezasız bırakılıyor.

EMEĞİN YAĞMASI, DOĞANIN TALANI

Kubilay şunları söyledi: “İş cinayetlerinin temel nedeni AKP iktidarının ve Tayyip Erdoğan rejiminin her şeyi emeğin yağması ve doğanın talanına dayalı olarak baskı ve zorla yürütmeye çalıştığı sermaye birikim rejimidir. Bu rejimde güvenli ve sağlıklı çalışma koşulu, insanca yaşam düzeyi yoktur. Her şey sermayenin ihtiyaçlarına uyarlanmış durumdadır.”

SİYASİ SORUMLU ERDOĞAN REJİMİDİR

Erdoğan rejiminin, az maliyet çok kar, az zaman çok iş kuralını temel düstur olarak benimsediğini anlatan Kubilay, “Emeğin sömürüsü için iş cinayetleri devam ettiriliyor. Bu nedenle bütün iş cinayetlerinin siyasi sorumlusu Erdoğan rejimi ve AKP iktidarıdır. Tüm işçileri, sendikaları ve demokratik kamuoyunu AKP iktidarının yol açtığı iş cinayetlerine karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz” dedi.

HDP’NİN MÜCADELESİ DEVAM EDECEK

Kubilay, iş cinayetlerine karşı HDP’nin mücadelesinin devam edeceğini dile getirdi. Bu katliamların sorumlularından hesap sorulana kadar da konunun takipçisi olacaklarını kaydetti.

Son güncelleme: 16:51 08.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı