• Turkhane Logo

AKP içinde AFAD-Kızılay kavgası, Soylu hakkında çarpıcı iddia

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yetersizliğiyle eleştirilerin odağında bulunan AFAD'ın daha önce bakanlık yapılmak istendiği ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun buna karşı çıktığı öne sürüldü.

13:13 21 Mart 2023 Salı
AKP içinde AFAD-Kızılay kavgası, Soylu hakkında çarpıcı iddia
Kahramanmaraş merkezli depremlerde yetersizliğiyle eleştirilerin odağında bulunan AFAD'ın daha önce bakanlık yapılmak istendiği ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun buna karşı çıktığı öne sürüldü.

Kahramanmaraşta 6 Şubatta meydana gelen depremlerin arama-kurtarma ve yardım çalışmalarında yetersiz kalmaları nedeniyle eleştirilen AFAD ve Kızılayın durumunun AKP içinde de tartışma konusu olduğu belirtildi.
T24 yazarı Tolga Şardan, AFADın daha önce de İçişleri Bakanlığı bünyesinden ayrılarak ayrı bir bakanlık yapılmak istendiğini ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylunun buna izin vermediğini yazdı.  
Şardan yazısında, İddiaya göre iktidar, AFADı 2021de bakanlık haline dönüştürmek istedi. Ancak bu gerçekleşmedi. Yine de hükümetin gündemindeydi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Eski AFAD Başkanı Fuat Oktay, 2022de birkaç kez ani biçimde -baskın demek de mümkün- AFADa gelerek vaziyete baktı. Oktaydan gelen bilgiler doğrultusunda AFADın İçişleri Bakanlığından ayrılarak bakanlık yapılması görüşü Cumhurbaşkanlığında yeniden tartışıldı dedi.
Cumhurbaşkanlığının deprem raporunda açık şekilde yer almasa da AFADa yönelik mevzuat, organizasyon ve teşkilat düzenlemesi yapılması tavsiyesinin olduğunu belirten Şardan şunları kaydetti:
İddiaya göre; hükûmet, Ekim 2021de Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığında isim değişikliğine gidildiği günlerde aynı kararname ile AFADı da bakanlık yapmak istedi. Ancak Soylunun karşı çıkması sonucunda AFAD, İçişleri Bakanlığında kaldı.
AKP İÇİNDE DE YANKI BULDUAynı iddianın devamında bugünlerde konuşulanlara gelince; kulislerdeki iddiaya göre Erdoğan, AFADın Eski Başkanı Güllüoğlunun kurumu yeniden şekillendirmesi yönünde talimat verdi. Soylunun bu durumdan hoşnut olmadığı belirtiliyor. Ancak Güllüoğlunun, resmi olarak görevlendirilmemiş olsa da AFAD üzerinde çalışmalara başladığı belirtiliyor.
Bu gelişmeler yaşanırken Bakan Soylu, kamuoyunda büyük tepki çeken bir açıklama yaptı. Önceki hafta Kahramanmaraşın Onikişubat ilçesinde AFADa ait lojistik merkezinin deposunda inceleme yapan Soylunun Kahvaltı verdiğimiz yerler, veremediğimiz yerler var. Kahvaltılık ürün, çay-şeker istiyoruz. Çocukların ve büyüklerin terlik, eşofman ihtiyaçları var diyerek aslında dolaylı olarak mesaj verdiği belirtiliyor. Sözleri, deprem ile ilgili eleştirilerin merkezinde olmasına karşı verdiği bir mesaj olarak değerlendiriliyor. Soylunun AFADın bakanlığın bünyesinde kalmasını istediği de biliniyor. Soylunun bu açıklaması sadece muhalefette değil, AKP içinde de yankı buldu.
SOYLUNUN ADAYLIĞI İDDİASIBu arada Cumhurbaşkanı Erdoğanın, Soyluyu büyük olasılıkla Kahramanmaraştan milletvekili adayı göstereceği AKP kulislerinde konuşuluyor. Süreç bu şekilde gelişirse, Soylu siyasette ilk kez deplasmana çıkacak. Memleketi Trabzon ve uzun yıllardır yaşadığı İstanbul dışında bir kentten aday gösterilecek. Soylu, vekil seçilerek, dokunulmazlık zırhını elde edebilmek amacıyla çaba harcayacak.

Son güncelleme: 13:13 21.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı