• Turkhane Logo

AKP, depremlerden 37 gün önce 'zemin etüdü'nde denetim gevşetmiş

Binaların sağlam zemine yapıldığını gösteren zemin etütlerinin denetimi gevşetildi. Üstelik zemin riskini göz ardı eden düzenleme depremden hemen önce çıkarıldı.

13:52 23 Şubat 2023 Perşembe
AKP, depremlerden 37 gün önce 'zemin etüdü'nde denetim gevşetmiş
Binaların sağlam zemine yapıldığını gösteren zemin etütlerinin denetimi gevşetildi. Üstelik zemin riskini göz ardı eden düzenleme depremden hemen önce çıkarıldı.

Kahramanmaraş Merkezli  6 Şubatta 9 saat arayla meydana gelen ve 11 ilde yıkıma yol açan depremlerin ardından binaların yapımına yönelik mevzuat ve imar boyutu da tartışılmaya devam ediyor.
Sözcüden Erdoğan Süzerin haberine göre, inşaatların sağlam zemine yapılıp yapılmadığını gösteren zemin etütlerinin denetimiyle ilgili mevzuatın müteahhitlere daha fazla para kazandıracak şekilde değiştirildiği ortaya çıktı.
İki büyük depremin yaşandığı 6 Şubattan sadece 37 gün önce değiştirilen yönetmelikle, zemin etütlerinin doğru yapılıp yapılmadığı konusundaki denetim yetkisi, işin uzmanı olan jeoloji mühendislerinden alınıp inşaat mühendislerine verildi.
İnşaatların sağlam zemine yapılıp yapılmadığını gösteren zemin etütlerinin denetimiyle ilgili mevzuatın müteahhitlere daha fazla para kazandıracak şekilde değiştirildiği ortaya çıktı. İki büyük deprem felaketinin yaşandığı 6 Şubattan sadece 37 gün önce değiştirilen yönetmelikle, zemin etütlerinin doğru yapılıp yapılmadığı konusundaki denetim yetkisi, işin uzmanı olan jeoloji mühendislerinden alınıp inşaat mühendislerine verildi. Böylece müteahhitler, isterlerse ikinci bir mühendise para ödemeden tüm projenin denetiminden sorumlu olan inşaat mühendisine zemin etüdünü de onaylatabilecek.
DANIŞTAYA İPTAL DAVASI
Müteahhidin maliyeti düşecek, ancak inşaatın zemininin sağlam olup olmadığı konusundaki riskler artabilecek. Düzenlemenin iptali için önceki gün Danıştaya dava açıldı. Dava dilekçesinde, yeni düzenlemenin özellikle İstanbuldaki binalar için büyük risk oluşturacağı uyarısı yapıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 23 Aralık 2022 tarihinde Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle zemin etütlerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı konusunda jeoloji ve jeofizik mühendislerinin denetim zorunluluğu yumuşatıldı. Denetim için istenirse dışarıdan hizmet alınacak ya da inşaat mühendisinin onayı yeterli olacak. Yeni düzenlemeyle, jeoloji mühendisinin ‘sağlam diye rapor verdiği yerin gerçekten sağlam olup olmadığına inşaat mühendisi karar verebilecek.
İNİSİYATİFE BIRAKILDI
Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) yönetmeliğin acilen durdurulması ve iptali için Danıştaya açtığı dava dilekçesinde, “Zemin ve temel etütlerinde denetimin yapılıp-yapılmamasına ilişkin yetki ve sorumluluk yapı denetim kuruluşlarının inisiyatifine bırakılmıştır” denildi.
Sağlam bina için zemin yapısı önemli
Danıştaya verilen dava dilekçesinde, yaklaşık 2 aydır yürürlükte olan yeni düzenlemenin, deprem beklenen İstanbul dahil birçok kentte zemin etütlerin yapı denetim kuruluşları tarafından denetlenmemesine neden olduğu iddia edildi. Düzenlemenin acilen iptal edilmesi istenen dava dilekçesinde, “40 bini aşkın insanımızı kaybettiğimiz son depremler de göstermiştir ki yapıların yıkılması veya çok ağır hasar görmesinin ana nedenlerinden biri zeminin özelliğidir. Zemin ve temel etütlerinin işin uzmanı jeoloji mühendisleri tarafından denetlenmesi hayati önemdedir” denildi.

Son güncelleme: 13:52 23.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı