• Turkhane Logo

Akıl almayacak miktarda! Guatemala’da Türkiye’den gönderilen fentanil ele geçirildi

Guatemala'da Türkiye'den gönderilen en az 240 ton sentetik uyuşturucu fentanil ele geçirildi.

11:25 25 Mart 2023 Cumartesi
Akıl almayacak miktarda! Guatemala’da Türkiye’den gönderilen fentanil ele geçirildi
Guatemala'da Türkiye'den gönderilen en az 240 ton sentetik uyuşturucu fentanil ele geçirildi.





Guatemala İçişleri Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında, Türkiye’de çeşitli boyalarda ve vernik imalatında kullanılan alkid reçine olarak kayda geçirilen ve toplamda dört adet konteynerin birinde yapılan incelemelerde, mavi variller içinde tespit edilen uyuşturucunun miktarı 240 tona çıktı. Diğer üç konteynerde de incelemeler sürüyor.



Amerika’nın Sesi (VOA) Türkiye’den Mustafa Özdemir’in haberine göre, Guatemala İçişleri Bakanı David Barrientos, konuyla ilgili açıklamasında, “Ele geçirilen malzemenin fentanil olup olmadığına dair sahada yaptığımız ilk testler pozitif sonuç verdi” bilgisini paylaştı. Bakan Barrientos, eroinden 50 kat, morfinden 100 kat daha tehlikeli olmasıyla bilinen fentanilin ‘tek kullanımda bile bağımlılık yapan ve dünya çapında milyonlarca insanın ölümüne neden olan son derece tehlikeli bir uyuşturucu” olduğunu söyledi.



Guatemala limanlarında ele geçirilen ilk fentanil



Orta Amerika ülkesi Guatemala, Atlas ve Pasifik okyanuslarına kıyısı bulunması, ABD’ye görece yakın olması gibi coğrafi özelliklerinden ötürü Güney Amerika’dan kuzeye yapılan uyuşturucu sevkiyatında önemli bir köprü olarak kabul ediliyor.



Guatemala narkotik ekiplerinin fentanile el koyduğu geminin de Türkiye’den ayrıldıktan sonra Fransa ve Kolombiya üzerinden Guatemala’nın Izabal eyaletindeki Puerto Barrios Demiryolu Terminali’ne ulaştığı ifade edildi. Bu sevkiyatın önemi ise Guatemala limanlarında bugüne kadar ele geçirilen ilk fentanil olması.



Sevkiyatın geçtiğimiz günlerde fentanil sevkiyatından tutuklanan iki Meksikalı ve bir Guatemalalı ile ilgisinin olup olmadığı konusunda da soruşturma yürütülüyor.



ABD’de yılda 100 binden fazla kişi yaşamını yitiriyor



Uzmanların kilosunun 25 bin dolara satıldığını ifade ettiği fentanilden ABD’de yılda 100 binden fazla kişi yaşamını yitiriyor. Uzmanlar, Meksika’da laboratuvarlarda işlenen uyuşturucunun daha çok ABD’de satıldığını ve 50 eyaletin 48’ine ulaştığını kaydediyor. Resmi verilere göre, Ağustos 2021 ile Ağustos 2022 arasında toplamda 107 bin 735 kişinin fentanil ve türevlerinden yapılan uyuşturuculardan dolayı yaşamını yitirdiği ABD, yasadışı fentanil kaçakçılığını önlemek için Meksika ve Orta Amerika ülkeleriyle de işbirliğini güçlendiriyor.



Öte yandan, uzmanlar Guatemala’nın, Sinaloa ve Jalisco Yeni Nesil Kartelleri gibi Meksikalı uyuşturucu çetelerinin uyuşturucu üretirken kullandıkları hammaddenin giriş kapısı haline geldiğini bildiriyor.




El Ministro de Gobernación informa del importante golpe al narcotráfico en donde se ha localizado sustancias químicas ilícitas en Puerto Barrios, #Izabal. pic.twitter.com/cARHUct65H— MinGob (@mingobguate) March 23, 2023

Son güncelleme: 11:25 25.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı