• Turkhane Logo

Akar ve Fidan, Darbe Araştırma Komisyonu'na 9 kez çağırılmalarına rağmen gitmiyorlar

15 Temmuz sonrası kurulan Meclis Darbe Araştırma Komisyonu’nun dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı ‘dinlemek’ için 9 kez çağrı yaptığı ancak hiç birine olumlu cevap alamadığı ortaya çıktı.

20:56 25 Temmuz 2022 Pazartesi
Akar ve Fidan, Darbe Araştırma Komisyonu'na 9 kez çağırılmalarına rağmen gitmiyorlar
15 Temmuz sonrası kurulan Meclis Darbe Araştırma Komisyonu’nun dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı ‘dinlemek’ için 9 kez çağrı yaptığı ancak hiç birine olumlu cevap alamadığı ortaya çıktı.


Pusula Güvenlik Araştırma Topluluğu (PUGAT) yazarlarından Sezer Aksunun yazısına taşıdığı komisyon tutanaklarında, Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek’in, Akar ve Fidan’la ilgili bütün talepleri ‘Tamam, teşekkür ederim’ diyerek geçiştirdiği görülüyor.

Aksu, komisyonda 15 Temmuz’a ilişkin kritik hiç bir soruya cevap bulunamadığını, asıl sorgulanması gereken ‘etkili ve yetkili’ isimlerin de dinlenemediğini kaydediyor: “15 Temmuz’da meydana gelen olaylarda kimlerin hangi rolleri üstlendiğini, kimlerin hangi emirleri verdiğini daha net anlayabilmek için elbette komisyonda esas dinlenilmesi gereken kişiler, devletin üst düzey kurumlarında görev yapan kişilerdir. Fakat bu kişiler komisyon tarafından dinlenebildi mi? Herkesin bildiği gibi dinlenemedi. Fakat bugün burada bilinenlerden daha çok, dinlenemeyen, komisyona gelmekten kaçınan kişilerin milletin egemenliğini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çağrılarını hiçe sayarak komisyonda bilgi vermeye gelmekten nasıl kaçındıkları üzerinde duracağız. Hem de bir değil, iki değil, üç değil TAM 9 KEZ, 9 FARKLI MECLİS OTURUMUNDA ÇAĞIRILDIKLARI HALDE…”




MİT MÜSTEŞARI, GENELKURMAY’I SAAT 16.16’DA BİLGİLENDİRİYOR

15 Temmuz’la ilgili istihbaratı darbe kalkışmasından saatler önce öğrendiği bilgisi kamuoyuna da yansıyan MİT Müsteşarı Hakan Fidan, TBMM Araştırma Komisyonuna gelmeyenler arasında en kritik isimdir denebilir. Kara Havacılık iddianamesinde de bir binbaşının MİT’e ihbarı “öğlen saatlerinde” yaptığı anlatılıyor. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ise Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’i ancak 16:16’da telefonla arayarak bilgilendirdi. Saat 18.00 sularında ise MİT Müsteşarı Genelkurmay karargahına gitti. Yapılan görüşmenin ardından Genelkurmay Başkanı, ihbarın doğruluğunu araştırmak, ihbarı teyit ya da tekzip etmek ve gerekli tedbirleri almak üzere Kara Kuvvetleri Komutanı’nı görevlendirdi.

AKAR VE FİDAN ZİRVESİNDE NELER KONUŞULDU?

Burada MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın TBMM 15 Temmuz’u Araştırma Komisyonuna katılan herkesten daha çok 15 Temmuz hakkında bilgi sahibi olduğu tartışılmaz bir gerçektir. İkinci en çok bilgi sahibi şahıs olarak da Hulusi Akar’ın adını anmalıyız. Çünkü saat 16:16’dan itibaren Genelkurmay olası bir darbe kalkışması hakkında bilgi sahibi ve saat 18:00’den 20:30’a kadar bizzat MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Genelkurmay karargahında darbe ihtimalini enine boyuna ele aldıklarını iddianamelerden ve yapılan açıklamalardan anlıyoruz.

HULUSİ AKAR, HABER ALDIĞI DARBEYİ ÖNLEMEK ADINA NEDEN BİRŞEY YAPMADI?

Hulusi Akar’ın MİT’ten gelen istihbarata rağmen yetkilerinin boyutu göz önüne alınarak darbeyi önlemek adına, atabilecek olduğu halde atmadığı adımlar ve vermediği emirler Hulusi Akar’ın en çok eleştirildiği nokta oldu. Bu eleştirilerin yanında Hulusi Akar’a da 15 Temmuz hakkında sorulacak pek çok soru olduğu halde tıpkı Fidan gibi Akar’ın da TBMM 15 Temmuz’u Araştırma Komisyonuna defalarca davet edildiği halde katılmaması kabul edilemez. Sözü uzatmadan konuyu bizzat milletvekillerinin Hulusi Akar ve Hakan Fidan’ın komisyona katılması gerektiği ile ilgili komisyon görüşmelerinde defalarca yineledikleri çağrıları ve neden katılmadıklarıyla ilgili komisyona sundukları soru önerilerini belgeleriyle paylaşalım.

Yazının tamamı BURADA

Son güncelleme: 20:56 25.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı