• Turkhane Logo

Akademisyenlere ‘suçlama’: Gezi, Duran Adam, Kırmızılı Kadın…

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Savcılık gözaltına alınan akademisyenlerle ilgili açıklama yaptı.

15:55 16 Kasım 2018 Cuma
Akademisyenlere ‘suçlama’: Gezi, Duran Adam, Kırmızılı Kadın…
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Savcılık gözaltına alınan akademisyenlerle ilgili açıklama yaptı.

Gözaltına alınanların Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde hareket ettiği iddia edilirken suçlamalar arasında, Sivil itaatsizlik ve şiddetsiz eylem başlıkları altında Gezi Parkı olaylarının devamlılığını sağlamak için yurt dışından aktivizm eğiticileri, kolaylaştırıcılar ve profesyonel eylemciler getirttikleri. (Duran adam, piyano çalan adam, kırmızılı kadın vs.) iddiaları da yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı’nın da aralarında olduğu 13 kişi bu sabah saat 06.00’da yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Operasyonun Anadolu Kültür AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında 20 kişi için olduğu öğrenildi.

‘SORUŞTURMA NUMARASI 2014 TARİHLİ’


Prof. Dr. Betül Tanbay’ın avukatı Bahri Belen, Evrensel’e verdiği bilgide soruşturma numarasının 2014 tarihli olduğunu aktardı. Belen, “Bize verilen bir bilgi yok henüz ama öyle sanıyorum ki Gezi ve onunla bağlantılı olaylar nedeniyle yapılmış bir operasyon. Anadolu Kültür’e yönelik olduğu bilgisi de var ama henüz netleşmiş bir durum yok” dedi.

Belen, tüm isimler için 4 günlük gözaltı süresi olduğunu, dosyada kısıtlılık kararı olup olmadığına dair polislerden bilgi alamadıklarını ifade etti.

SUÇLAMALAR: DURAN ADAM, KIRMIZILI KADIN!

Söz konusu bilgi notunda “Kavala’nın Gezi Parkı olaylarını Türkiye geneline yaymak ve yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmek, bu şekilde cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeyi amaçladığı, Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür AŞ isimli vakıf ve şirketi kullanarak olayları finanse ve organize ettiği tespit edilmiştir” ifadesi yer alıyor.

Gözaltına alınanların Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde hareket ettiği iddia edilirken suçlamalar şöyle:

* Gezi Parkı olaylarını derinleştirmek ve yaygınlaştırmak için Anadolu Kültür AŞ’ye ait DEPO isimli yerde toplantılar düzenledikleri,

* Sivil itaatsizlik ve şiddetsiz eylem başlıkları altında Gezi Parkı olaylarının devamlılığını sağlamak için yurt dışından aktivizm eğiticileri, kolaylaştırıcılar ve profesyonel eylemciler getirttikleri.(Duran adam, piyano çalan adam, kırmızılı kadın vs.)

* Yeni medya oluşturma faaliyetleri içerisine girerek Gezi Parkı sürecinin devamı ve yaşanması muhtemel Gezi benzeri olayların kendi medyaları üzerinden gündem oluşturulmasını amaçladıkları

* Osman Kavala’nın Avrupa’da birçok kurum ve şahısla görüşme yaparak Gezi Parkı olaylarında gündeme gelen biber gazının Türkiye’ye ithalinin durdurularak yasaklanması için çalışmalar yaptıkları tespit edilmiştir.”

GÖZALTINA ALINAN İSİMLER

Evrensel’in aktardığına göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün yayımladığı basın bilgi notunda “Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içinde hareket etmekle” suçlanan 20 kişiden gözaltına alınan 13’ünün isimleri şöyle: “Betül Tanbay, Turgut Tarhanlı, Yigit Ekmekçi, Hakan Altınel, Meltem Aslan Çelikkan, Asena Günal, Çiğdem Mater, Bora Sarı, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş, Filiz Telek, Yiğit Aksakoğlu, Yusuf Cıvır.”

7 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğü belirtildi.



 

Son güncelleme: 15:55 16.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı