• Turkhane Logo

Ailelerin ekmek masrafları arttı, askıda ekmek kuyrukları başladı

Artan un fiyatları sonrasında ekmek fiyatlarına gelen zamlar dar gelirlileri zorluyor.

12:13 27 Kasım 2021 Cumartesi
Ailelerin ekmek masrafları arttı, askıda ekmek kuyrukları başladı
Artan un fiyatları sonrasında ekmek fiyatlarına gelen zamlar dar gelirlileri zorluyor.



Gelen son zamlarla birlikte 4 kişilik bir ailenin ekmek gideri aylık 800 lirayı geçecek. Birçok ailenin ücretsiz ekmek sağlanan askıda ekmek uygulamasına yönelmesi sonrası “askıda ekmek kuyrukları” görülür oldu. 

 Birçok il gibi Ankara’da da ekmek ücretleri zamlandı. 1 lira 75 kuruştan satılan ekmek artık 2 lira 25 kuruşa satılıyor. Bu durum dar gelirlilerin aile bütçesini de sarsacak.


FIRINCILAR: YARINI KESTİREMİYORUZ

Ankara’da 1 lira 75 kuruştan satılan ekmeğin fiyatına 50 kuruş zam yapıldı. Anka’ya konuşan Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık, bu zammın 3 ay önceki girdi maliyetlerine göre yapıldığını ve bugünkü maliyetlerle zam yapılması halinde ekmeğin fiyatının 2 lira 80 kuruş olması gerektiğini savundu. Alnıaçık, “Yarını kestiremiyoruz. Yarın ne olacağı belli değil” dedi.

UN FİYATLARI KATLANDI

Ekmek fiyatlarının artmasında un fiyatları etkili oldu. 3 ay önce 150 – 160 lira arasında satılan 50 kiloluk bir çuval unun fiyatı aradan geçen kısa sürede 350 liraya kadar yükseldi. Unun yanı sıra elektrik, maya, su ve tuz fiyatlarına da gelen zamlar da eklenince ekmeğe zam kaçınılmaz hale geldi. Un fiyatlarına gelen yüksek zamlar evde ekmek yapmayı da maliyetli hale getirdi.

TÜRKİYE’DE BİR KİŞİ ORTALAMA ÜÇ EKMEK TÜKETİYOR

İstatistiklere göre Türkiye’de bir birey yılda 210 kilogram ekmek tüketiyor. Bu da bir kişinin günde ortalama 200 gramlık üç ekmek yediği anlamına geliyor. Bu ortalama dar gelirli ailelerde günde kişi başı 5 ekmeğe kadar çıkabiliyor. Son gelen zamlarla birlikte Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ekmek masrafı aylık 800 lirayı geçti.

AİLELER BAYAT VE ASKIDA EKMEK KUYRUĞU BEKLİYOR

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de teşvik ettiği askıda ekmek uygulaması son yıllarda arttı. Daha önce rastlanmayan “askıda ekmek kuyrukları”na son dönemde rastlanır oldu. Ücretsiz askıda ekmekten almak istemeyen yoksul aileler ise fırınlardan bayat ekmekleri yarı veya daha az fiyata alarak ekmek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Son güncelleme: 12:13 27.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı