• Turkhane Logo

Aile hekimliğinde kriz: 15 bin kişi işsiz kalabilir

Asgari ücrete zam yapıldı ancak aile hekimlerinin ödeneklerine zam gelmedi.

17:40 29 Aralık 2018 Cumartesi
Aile hekimliğinde kriz: 15 bin kişi işsiz kalabilir
Asgari ücrete zam yapıldı ancak aile hekimlerinin ödeneklerine zam gelmedi.



 Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. H.Şenol Atakan, “Gelinen noktada Aile Sağlığı Merkezi Gider Ücreti yetersiz kalmaktadır diyerek, aile hekimlerinin üzerindeki mali yükün giderek arttığını belirtiyor. Atakan, aile sağlığı merkezlerinde çalışan 15 bin personelin önemli bir bölümünün işsiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu kaydediyor.

Sözcüde yer alan habere göre aile hekimleri, anayasanın 56. maddesine göre devletin asli görevi olan birinci basamak sağlık hizmetlerini ücretsiz olarak veriyor. Aile hekimlerinin tek gelir kalemleri ise Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca ayrılan ödenek.


Son yıllarda aile hekimlerinin hizmet vermeleri için olmazsa olmaz olan tüm sağlık malzemelerine yüzde 100 oranında artış geldi. Hizmet verdikleri binaların kira ücretlerine ise Sağlık Bakanlığınca yüzde 46’ya varan oranlarda zam yapıldı. Bu süreçte aile hekimlerinin aylık cari gider yardımlarında ise artışa gidilmedi, tam tersi düşürüldü.

AHEF Başkanı Atakan, “Diğer bir temel sorun ise sıfır nüfuslu birimler açılması nedeni ile nüfusların düşmesidir derken Çünkü yeni açılan birimler, mevcut aile hekimlerinin nüfusunu almaktadır. Bu nedenle diğer aile hekimlerinin nüfusu azalmaktadır. Ücreti azalan tek meslek grubu aile hekimleridir. Sağlık Bakanlığınca verilen sözler yerine getirilmelidir diye devam etti.

Cari ödemeleri uzun süredir azaltılan aile hekimlerinin asgari ücret artışından olumsuz etkilenmemeleri mümkün değildir diyen Dr. Atakan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Artık görmezden gelinmek 26 bin Aile Hekimimizi isyan ettirdi. Gün geçmiyor ki yeni bir mağduriyet yaşamayalım. Sağlık Bakanımızdan randevu istedik ancak görüşemedik. Hak kayıplarımız, yaşadığımız şiddet bizi tüketti. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Sağlık Bakanımızdan acil müdahale bekliyoruz. Bu şartlarda verdiğimiz hizmetin etkilenmemesi mümkün değil.

Aile hekimlerinin talepleri ise şöyle sıralanıyor:

- Nüfusun azaltılması nedeni ile ortaya çıkan aile hekimlerinin ücret kaybı acilen giderilmelidir.

- Aile Sağlığı Merkezi Gider Ücretine en az yüzde 50 artış yapılması, tek ve iki birimli aile sağlığı merkezlerinde görev yapan aile hekimlerine sınıflandırmaya bağlı kalmaksızın 1.5 katı ödenmesidir.

 

Son güncelleme: 17:40 29.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı