• Turkhane Logo

‘AİHM’in Yalçınkaya kararının herkese uygulanması hukuk devleti gereğidir’

18:50 16 Kasım 2023 Perşembe
‘AİHM’in Yalçınkaya kararının herkese uygulanması hukuk devleti gereğidir’





Deneyimli spiker Sırrı Er’e konuşan hukukçu profesör Metin Günday, Yalçınkaya kararı ile AİHM’nin bir takım ilkeler ortaya koyduğunu belirterek, karardan aynı durumdaki herkesin yararlandırılması hukuk devleti olmanın bir gereği olduğunu söyledi.



KHK’lı eski TRT spikeri Sırrı Er, Türkiye’deki yargı krizini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği Yalçınkaya kararını hukukçu profesör Metin Günday ile konuştu.



Gündemde olan genel af konusuna değinen Sırrı Er, “Bir KHK’lı olarak affedilen değil affeden olmayı tercih ederim. Ama cezaevinde masum kadınlar, çocuklar, erler var” diyerek Günday’a genel af ile ilgili görüşlerini sordu.



Konuyu AİHM’nin Yalçınkaya kararına getiren Prof. Günday, mahkemenin bir takım ilkeler koyduğunu vurguladı. ‘Terör örgütü üyeliği’ suçunun kanunla belirtildiğini söyleyen Prof. Günday, irtibat ve iltisak suçlamalarının içinin doldurulamadığını anlattı.



Er’in ‘Türkiye Yalçınkaya karara uymak zorunda mı?’ sorusuna ‘Evet’ diyen Günday, Yalçınkaya kararından aynı durumdaki herkesin yararlandırılması hukuk devleti olmanın bir gereği olduğunu söyledi.



“Bir idare hukukçusu olarak 2016’dan sonra çıkarına bütün KHK’ların hukuk olduğunu söylüyorum” diyen Günday, “OHAL kanunnamelerinde düzenlenmesi mümkün olmayan konular düzenlenmiştir” dedi.



OHAL’de çıkarılan KHK’larının OHAL’in kalkmasının ardından hükmünü yitirdiğine dikkat çeken Günday, KHK ile bir kanun ortadan kaldırılırsa OHAL’in olağan hale geleceğini vurguladı.





Son güncelleme: 18:50 16.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı