• Turkhane Logo

AİHM'den Türkiye'ye Nazlı Ilıcak cezası

15 Temmuz darbe girişiminin ardından

23:07 14 Aralık 2021 Salı
AİHM'den Türkiye'ye Nazlı Ilıcak cezası
15 Temmuz darbe girişiminin ardından

Amerikanın Sesi internet sitesinde yer alan ve Arzu Çakır imzası taşıyan habere göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından terör örgütü üyesi olmakla ve iktidarı darbe yoluyla değiştirmeye kalkışmakla suçlanan gazeteci Nazlı Ilıcakın dosyasında, Ilıcakı haklı buldu.

AİHM, Türkiyenin Ilıcaka 16 bin Euro manevi tazminat ödemesini kararlaştırdı.
Strazburgdaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, gazeteci Nazlı Ilıcak dosyasına ilişkin kararını yayınladı. Mahkeme, İktidardaki hükümetin izlediği politikalara yönelik eleştirel görüşleriyle tanınan ünlü gazeteci Nazlı Ilıcakın, 15 Temmuz 2016daki darbe girişiminin ardından tutuklanması ve tutukluluk halinin devam etmesiyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) ‘özgürlük ve güvenlik hakkını’ düzenleyen 5/1inci maddesinin ihlal edildiğine” karar verdi.

AİHM kararında, Mahkeme, Ilıcakın terör örgütüne üye olma, hükümeti devirme veya görevlerini yerine getirmesini engellemeye yönelik suçları işlediğinden şüphelenmek için makul bir neden bulunmadığı kanaatindedir diyerek, şu gerekçelere yer verdi:

Mahkeme, özellikle, başvurana ve tutukluluğuna karşı suçlamaların dayandığı yazıların, geleneksel özgürlüklerin kullanımıyla ilgili, halihazırda bilinen gerçekler ve olaylarla ilgili kamu yararı tartışmalarına dayandığını; bunların siyasi alanda şiddet kullanımını teşvik etmiş veya başvuranın terör örgütlerinin yasadışı amaçlarına, yani siyasi amaçlarla şiddete ve teröre başvurmaya, hükümeti veya anayasal düzeni devirmeye yönelik olası arzusuna ilişkin herhangi bir belirti içermemiştir. Yetkililerin mevcut davada terör örgütünün kapsamına giren faaliyetleri özümsemek için izledikleri mantık bu nedenle kabul edilebilir bir değerlendirme değildir.

Gazetecilik mesleğinden ibaret

AİHM, Ilıcak dosyasında ayrıca, 1e karşı 6 oyla, AİHSin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, Ilıcaka ağır ceza gerektiren suçlardan dolayı açılan ceza yargılaması bağlamında ve gazetecilik mesleğiyle doğrudan bağlantılı olarak uygulanan tutukluluk halinin, gazetecilik mesleğine müdahale oluşturduğu ve bu müdahalenin kanunla bağdaşmadığı hükmünü verdi.

Nazlı Ilıcakın avukatlarının yargılamanın uzadığına ilişkin itirazlarıysa reddedildi. Mahkeme, oybirliğiyle, AİHSin Anayasa Mahkemesi önündeki yargılamaların uzunluğunu düzenleyen 5/4üncü maddesinin ise ihlal edilmediğine, olağanüstü hal döneminde 15 ayın uzun olarak kabul edilemeyeceğine karar verdi.

Mahkemenin ilk iki maddeye ilişkin kararına Türk üye Saadet Yüksel karşı oy kullandı, reddedilen 5/4üncü madde kararı ise Yükselin de katılımıyla oy birliğiyle alındı.

Son güncelleme: 23:07 14.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı