• Turkhane Logo

AİHM’den ihraç hakim ve savcılarla ilgili emsal karar geliyor

AİHM, 15 Temmuz sonrası mesleğinden ihraç edilerek tutuklanan hakim ve savcıların hak ihlali başvurularıyla ilgili kararını önümüzdeki hafta açıklayacak.

12:38 04 Haziran 2021 Cuma
AİHM’den ihraç hakim ve savcılarla ilgili emsal karar geliyor
AİHM, 15 Temmuz sonrası mesleğinden ihraç edilerek tutuklanan hakim ve savcıların hak ihlali başvurularıyla ilgili kararını önümüzdeki hafta açıklayacak.



Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 15 Temmuz sonrası mesleğinden ihraç edilerek tutuklanan 546 hakim ve savcının başvurularına ilişkin emsal kararını 10 Haziran Perşembe günü açıklayacak. AİHM’nin tutuklamalar ve adil yargılama hakkıyla ilgili ihlal kararı vermesi bekleniyor.

AİHM, 2019’da eski Anayasa Mahkemesi üyesi Alparslan Altan’ın başvurusunda gözaltına alınmasında terör örgütü üyeliği şüphesinin tutuklama için yeterli gerekçe oluşturmadığını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. Maddesi’nin ihlal edildiğine hükmetmişti. Kararda, Altan hakkındaki delillerin tutuklama sonrasında toplandığına dikkat çekilmişti. Türkiye’nin Altan’a 10 bin euro tazminat ödemesine karar verilmişti.


AİHM, Alparslan Altan’dan sonra 2020 yılında Kocaeli Vergi Mahkemesi üyesi Hakan Baş’ın tutuklanmasının yasal olmadığı ve makul bir şüpheye dayanmadığı gerekçeleriyle kişi özgürlüğü ve güvenliğinin ihlaline hükmetmişti. Mahkeme, Baş’a 10 bin euro tazminat ödenmesine hükmetmişti.

KARAR 10 HAZİRAN’DA AÇIKLANACAK

Alparslan Altan ve Hakan Baş kararlarının ardından mesleğinden ihraç edilip tutuklanan yüzlerce hakim ve savcının başvurusunun karara bağlanması bekleniyor. AİHM, geçtiğimiz aylarda 546 hakim ve savcının başvurusunda Türk hükumetinden savunma istemişti. AİHM’nin bu davalar arasında bulunan Muharrem Zeki Özcan, Selçuk Altun, Nuh Uzun ve diğer davalarda kararını 10 Haziran’da açıklayacağı belirtildi.

İHLAL ÇIKABİLECEK

AİHM hukukçusu Okan Taşdelen, başvurularla ilgili ihlal kararı çıkmasını beklediğini kaydetti. Sosyal medya hesabından davaları değerlendiren Taşdelen,  “Başvuruların emsal içtihat çerçevesinde ele alınacağı belirtildiğinden; haksız tutuklama, tutuklama için gerekçe yokluğu hususlarında ihlal çıkacağı kesin. Bununla birlikte, tutuklama taleplerinin hiç incelenmemesi veya geç incelenmesi gibi konularda da ihlal çıkabilecektir” dedi. Savcı Nuh Uzun’un özel yazışmalarının UYAP’a kaydedilmesiyle ilgili de bir karar verileceğini belirten Taşdelen, “Bu davalara da yerleşik içtihat çerçevesinde bakılacak ve muhtemelen ihlal çıkacak” ifadesini kullandı.

Son güncelleme: 12:38 04.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı