• Turkhane Logo

AİHM’den bir ihlal kararı daha; Türkiye, 57 bin 500 Euro tazminat ödeyecek

16:25 05 Aralık 2023 Salı
AİHM’den bir ihlal kararı daha; Türkiye, 57 bin 500 Euro tazminat ödeyecek





Türkiye ile ilgili verilen ‘ihlal’ kararlarına her ay bir yenisi daha ekleniyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bir davada daha ‘ihlal’ kararı verdi. AİHM, tutukluluk şartlarındaki muamele nedeniyle başvuru yapan kişilerden 8’i hakkında, tutuklu bulundukları yerin 3 metrekareden az olması nedeniyle; 1’i hakkında da, ailesinden uzak bir cezaevinde tutulması nedeniyle ‘ihlal’ kararı verdi. Türkiye toplamda 57 bin 500 Eudo tazminat ödemeye mahkum edildi.








AİHM, İlerde vd davasında çok önemli bir ihlal kararı verdi.
Cezaevlerinin eskisi kadar kalabalık olduğunu sanmıyorum. Ancak kişi başına 3m²den az alan düşen kalabalık koğuşlarda kalanların, acil tedbir talebiyle AYM ve AİHMe başvurması mümkün. https://t.co/axEfUjN8V0— Hakan Kaplankaya (@HKaplankaya) December 5, 2023




Karar linki…



İnsan hakları savunucusu ve hukukçu Dr. Oktay Bahadır, konuyla ilgili paylaşımında, “AİHM, cezaevi koşullarına dair ‘İlerde ve Diğerleri’ kararını bugün açıkladı. Başvuranlar, Sözleşme’nin 3. maddesi (insanlık dışı muamele yasağı) kapsamında, özellikle aşırı kalabalık nedeniyle kötü cezaevi koşullarından şikayetçi etmişlerdir. İki başvuran ayrıca, 8. madde (özel ve aile yaşamına saygı hakkı) kapsamında, ailelerinden uzak cezaevinde tutulmalarından şikâyet etmişleridir. AİHM, sekiz başvuran açısından 3. maddenin, bir başvuran açısından ise 8. maddenin ihlali edildiğine hükmetti. Ayrıca, 2 bin 300 – 10 bin 900 Euro arasında değişen miktarlarda manevi tazminat ve beş başvurana 1,000’er Euro yargılama masrafı ödenmesine karar verdi.” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 16:25 05.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı