• Turkhane Logo

AİHM’deki dosyaların yüzde 36’sı Türkiye’den!

18:25 26 Nisan 2024 Cuma
AİHM’deki dosyaların yüzde 36’sı Türkiye’den!





İnsan hakları savunucusu ve avukat Kerem Altıparmak, AYM Başkanı Kadir Özkaya’nın “Mahkememizin bireysel başvuruları karara bağladığı yaklaşık 12 yıllık süreçte, ülkemiz aleyhine AİHM’e yapılan başvurular önemli ölçüde azalmış bulunmaktadır.” sözlerine rakamlarla cevap verdi.



Kerem Altıparmak, konuyla ilgili paylaşımında, “AYM Başkanı Özkaya AYM’ye bireysel başvuru sayesinde “ülkemiz aleyhine AİHM’e yapılan başvurular önemli ölçüde azalmış bulunmaktadır” demiş. AİHM önünde Türkiye’den 23 bin 550 başvuru var. 46 üyeli sistemde bu toplam başvuruların yüzde 35,8’i! Önemli ölçüde azalmasa ne olacaktı kim bilir?” ifadelerini kullandı.





Ne olmuştu?



AYM’nin 62. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla dün Yüce Divan Salonu’nda düzenlenen törende konuşan Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, “Anayasa’mız, AYM’ye diğerlerinin yanında bazı normların anayasaya uygunluğunu denetlemek ve bireysel başvuruları karara bağlamak görev ve yetkisini vermiştir. Türk yargı tarihinin en büyük reformlarından biri olan bireysel başvuru, yüz yıllık Cumhuriyetimizin hukuk sistemimize ilişkin en büyük kazanımlarından biridir. Bu kurumun kabul edilmesindeki amaç, anayasa koyucunun ifadesiyle ‘Bireylerin sahip oldukları temel hak ve özgürlüklerin daha iyi korunmasını sağlamak ve sorunu ülke sınırları içinde çözerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yapılan başvuru sayısını azaltmaktır.’ AYM, bugüne kadar bireysel başvuru kapsamında yaşama hakkından ifade özgürlüğüne, mülkiyet hakkından örgütlenme özgürlüğüne hak ve özgürlüklerle ilgili olarak yüz binlerce karar vermiştir. Mahkememizin bireysel başvuruları karara bağladığı yaklaşık 12 yıllık süreçte, ülkemiz aleyhine AİHM’e yapılan başvurular önemli ölçüde azalmış bulunmaktadır.” demişti.

Son güncelleme: 18:25 26.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı