• Turkhane Logo

AİHM yine ihlal kararı verdi: Türkiye tazminat ödeyecek

18:25 23 Nisan 2024 Salı
AİHM yine ihlal kararı verdi: Türkiye tazminat ödeyecek





AİHM’den Türkiye hakkında ihlal kararları gelmeye devam ediyor. AİHM, BM Yargıcı Aydın Sefa Akay’ın tutuklanması ve gözaltına alınmasıyla ilgili hak ihlali kararı verdi. Türkiye Akay’a 21 bin euro tazminat ödeyecek.



Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de 15 Temmuz sonrası tutuklanan ve ardından “ByLock” kullandığı ve “örgüt üyesi” olduğu gerekçesiyle 7,5 yıl hapse mahkum olan Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Ceza Mahkemesi Hakimi, emekli büyükelçi Aydın Sefa Akay’ın yaptığı başvuruda Türkiye’yi mahkum etti.



AKAY’A 21 EURO TAZMİNAT ÖDENECEK



AİHM, Akay’ın 2017 yılında yaptığı başvuruyu bugün karara bağladı. AİHM, başvuruyla ilgili olarak Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. ve aile ve özel yaşama saygıyla ilgili 8. maddelerinin ihlal edildiğine hükmetti.



AKAY 260 BİN EURO TAZMİNAT TALEP ETMİŞTİ



AİHM, Türkiye’nin Akay’a 21 bin euro maddi para cezası ödemesini kararlaştırdı. Akay, AİHM’den BM hakimi olarak görev yapamadığı süreç için 150 bin euro, tutuklanmayla özgürlüğü kısıtlandığı ve itibarına zarar verildiği gerekçesiyle 110 bin euro olmak üzere toplam 260 bin euro maddi tazminat talebinde bulunmuştu.



ÖZEL DOKUNULMAZLIĞINA RAĞMEN TUTUKLANDI



Yapılan başvuruda, Akay’ın BM hakimi olup özel dokunulmazlığı olmasına rağmen evinin ve eşyalarının polis tarafından aranması ve duruşması öncesi tutukluluk koşulları ile yargılama süresinin uzunluğu yüzünden Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğu belirtilmişti.



Emekli Büyükelçi Aydın Sefa Akay, Ruanda’da 1994’te yaşanan soykırımı araştıran BM yargıçlar heyetinin üyesiydi. Akay, BM hakimi olmadan önce Türkiye’nin Burkina Faso Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.



CEZASI ONANAN AKAY HALEN CEZAEVİNDE BULUNUYOR



Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), daha önce diplomatik dokunulmazlığı bulunduğunu belirttiği Akay’ın derhal serbest bırakılmasını istemiş, ancak Ankara bu talebi reddetmişti. Uluslararası Ceza Mahkemeleri, Türkiye’yi, BM Güvenlik Konseyi’ne şikayet etmişti. Türkiye’deki yargılanmalarını ardından 7 yıl 6 ay hapis cezası 2021’de Yargıtay tarafından onanan Akay, şu anda Rize’de cezaevinde bulunuyor.

Son güncelleme: 18:25 23.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı