• Turkhane Logo

‘AİHM kararlarını uygulamayan Türkiye’yi sert sonuçlar bekliyor’

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, “Avrupa Konseyi’nin çok yakından izlediği bir davadaki son gelişmeler” başlıklı yazısında Kavala davası üzerinden Avrupa-Türkiye ilişkilerinin nasıl şekilleneceğini değerlendirdi.

12:09 10 Ağustos 2021 Salı
‘AİHM kararlarını uygulamayan Türkiye’yi sert sonuçlar bekliyor’
Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, “Avrupa Konseyi’nin çok yakından izlediği bir davadaki son gelişmeler” başlıklı yazısında Kavala davası üzerinden Avrupa-Türkiye ilişkilerinin nasıl şekilleneceğini değerlendirdi.



Türkiye’nin AİHM’in ‘Kavala’ kararlarını uygulanmasının sert sonuçları olabileceğine dikkat çeken Ergin’in yazısının ilgili bölümü şöyle:

‘AVRUPA KONSEYİ, KAVALA DAVASINI ISRARLA İZLİYOR’


“AİHM’nin de bağlı olduğu Avrupa Konseyi sistemi içinde bu kararların uygulanmasından sorumlu olan Bakanlar Komitesi, bu konuyu ısrarlı bir şekilde izleyen karar organı olarak karşımıza çıkıyor. Bu komitede Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülkenin dışişleri bakanları ya da onlara vekâleten Konsey’in Strasbourg’daki merkezinde görev yapan daimi delegeleri bir araya geliyor.

Bu komitenin -hangi düzeyde toplanırsa toplansın- son dönemdeki değişmez bir gündem maddesi, AİHM’nin Gezi davası çerçevesinde Osman Kavala hakkında aldığı kesinleşmiş tahliye kararının uygulanması talebinin tekrarlanması oluyor.

TCK 309, 312 VE 328’DEN ÜÇ AYRI SUÇLAMA

Bakanlar Komitesi’nde yakından izlenen Kavala dosyası Türkiye’de her seferinde ilginç dönemeçlerden geçerek yeni sürprizlere sahne oluyor. Bu dosya, önümüzdeki dönemde Beşiktaş taraftarlarının oluşturduğu ünlü “Çarşı Grubu” hakkında Gezi olaylarıyla ilgili olarak daha önce açılmış olan 35 sanıklı davayla birleştirileceği yeni bir formata giriyor.

Böylelikle, Gezi dosyası Başbuğ’un geçici başkanlığında kullandığı yetkiyle 30. ACM’nin sorumluluğundan çıkıp, 13. ACM’nin yetki alanına havale edilmiş oldu.

Geçen hafta pazartesi günü 30. ACM’de Kavala’nın tutukluluğunu görüşmek üzere yine Başbuğ’un başkanlığında düzenlenen duruşmada, 13. ACM’den davaların birleştirilmesi konusunda gelen muvafakat yanıtı çerçevesinde dosyanın 13. ACM’ye gönderilmesine, aynı zamanda Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. Bunun sonucu daha önceden Gezi davasında 6 Ağustos tarihine gün verilen esasa ilişkin duruşma da -yetki artık 13. ACM’ye geçtiği için – iptal edildi.

YENİ DÖNEMDE GÖZLER STRASBOURG’DA

Bu durumda İstanbul 13. ACM’de önümüzdeki dönemde Çarşı ve Gezi davalarının birlikte görülmesi bekleniyor. Bu arada Kavala’nın tutukluluğu da aksi yönde bir gelişme olmadığı takdirde önümüzdeki kasım ayı başında dördüncü yılını tamamlayacak. Bu süreçte Strasbourg’dan gelen haberler, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, AİHM kararları uygulanmadığı gerekçesiyle önümüzdeki sonbaharda Türkiye hakkında daha sert içerikte bir karara hazırlandığına işaret ediyor.”

Son güncelleme: 12:09 10.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı