• Turkhane Logo

​Ahmet Takan: Saray'da yüzler pek asıktı, Trump pazarlık kapısı bile aralamamış

ABD ile Türkiye arasında diplomasi trafiği son dönemde hiç olmadığı kadar yoğunlaştı.

09:43 01 Mayıs 2019 Çarşamba
​Ahmet Takan: Saray'da yüzler pek asıktı, Trump pazarlık kapısı bile aralamamış
ABD ile Türkiye arasında diplomasi trafiği son dönemde hiç olmadığı kadar yoğunlaştı.





Rusyadan alınan S-400lerin teslimatı yaklaştıkça iki ülke arasındaki gerilim de artıyor.


Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında bir görüşme gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğanın S-400 Çalışma Grubu teklifini gündeme getirdiğini söylerken Beyaz Saray, bunu görmezden geldi.

Yeniçağ yazarı Ahmet Takan, Trumpın pazarlık kapısını kapattığını öne sürüyor.

Ankara, başta S-400ler, F-35ler, Suriye ve Irak konusundaki kriz maddelerinin görüşülmesi için saray diplomasisi büyük mesai harcıyordu diyor ve ekliyor: 

R. Erdoğana, Trumpın randevu vermesi, 20 dakikalığına da olsa Beyaz Sarayda yüz yüze bir görüşme sağlanabilmesi çok çaba sarf edildi. Olmadı!.. Beyaz Saraydan sadece bir telefon görüşmesi olur cevabı alındı. Zamanlamayı da Amerikan yönetimi yaptı!..

Saraya yakın kaynaklardan telefon görüşmesinin perde arkasını öğrenmeye çalıştığını söyleyen Takan, Telefon görüşmesinin pek iç açıcı geçmediği, istenilen verimin elde edilemediği yönünde ifadesini kullanıyor.

Kaynağına dayandırdığı kulisinde, komisyon kurulsun teklifine Trumpın olumlu cevap vermediğini ve dahası S-400lerden vazgeçeceksiniz diye kestirip attığını iddia eden Takan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Vazgeçme karşılığında, Suriyede güvenlikli bölge, Irak, F-35ler, Patriotlar gibi kriz maddelerinde şunu yaparız, bunu yaparız gibi konulara hiç girmemiş. Anlayacağınız, Trump, pazarlık kapısı bile aralamamış!.. Çok can sıkıcı bir görüşme olmuş. Dün sarayda yüzler pek asıktı... 

S-400leri almak Türkiye için ne kadar gerçekçi? sorusuna cevap arayan Yeniçağ yazarı, Rusya ile yapılan anlaşmaya göre, ödemeyi kabul ettiğimiz paraya karşılık S-400lerin tümü yarın Türkiyeye teslim edilse ancak güvenlik sistemimizin beşte birine karşılık geliyor. Suriyeden 10 füze atılsa anlaşması yapılan S-400lerle ancak ikisi, en fazla üçünün havada yakalanıp imha edilebileceğini uzmanlar söylüyor görüşlerini aktarıyor.

Askeri kaynakların, S-400ler ile F-35leri kıyasladığında, F-35ler 10 kilo eder, S-400ler veya Patriotlar da ancak bir kilo eder dediğini söyleyen Takan, Krizden çıkmak için, sarayda üretilen, S-400lerin üçüncü bir ülkeye gönderilmesi stratejisi de çökmüş görünüyor. Putin, bizi, S-400lere bağlayarak kötürüm olma noktasına getirdi yorumunu yapıyor.

Son güncelleme: 09:43 01.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı