• Turkhane Logo

Afrika'da 'Maden Yolsuzluğu'ndan aranan MÜSİAD başkanını da cemaate bağladılar

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Güney Afrika Başkanı Ebubekir Salim ve birlikte çalıştığı madenci Mehmet Selim Kaymak hakkında yolsuzluk nedeniyle yürütülen yakalama kararını da cemaate bağladılar.

17:18 04 Mayıs 2018 Cuma
Afrika'da 'Maden Yolsuzluğu'ndan aranan MÜSİAD başkanını da cemaate bağladılar
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Güney Afrika Başkanı Ebubekir Salim ve birlikte çalıştığı madenci Mehmet Selim Kaymak hakkında yolsuzluk nedeniyle yürütülen yakalama kararını da cemaate bağladılar.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (Müsiad) Güney Afrika Başkanı Ebubekir Salim ve diğer madenci Mehmet Selim Kaymak hakkında yakalama kararı çıkarıldı.  Johannesburg’un finans merkezi Sandton polis karakolundan Kaptan Granville Meyer “Türk madenciler hakkında yakalama kararı çıkarıldı, polisimiz gerçekten onları arıyor” açıklamasında bulundu.

/

Güney Afrika’nın önemli gazeteleri Türk madenciler hakkındaki mahkeme serüvenine geniş yer verdi. Sowetan gazetesi bugün, “Türkler maden yolsuzluğundan aranıyor” başlığıyla bir haber verdi.  Yazıda, Ebubekir ve Mehmet isimli işadamlarının kömür ocağını yağmalama, adam kaçırma, yolsuzluk, sahtecilik, Mpumalanga eyaletindeki kömür ocağından zimmete para geçirme ve mahkemeye usulsüzlük karıştırma suçlarından arandıkları belirtildi. Gazetenin haberine göre, iki işadamından birinin, mahkemenin kilit sanığı olan muhasebeci İmraan Suleman’ı Johannesburg’un Oliver Tambo Havalimanı’ndan Türkiye’ye kaçırırken yüzüstü yakalanmaları, madencilerin suçlarını ortaya döktü.


Polisin takibi üzerine, muhasebeci Suleman, geçtiğimiz Salı gecesi Türk madencilerin baskısı ile kaçırılmak üzere Türkiye uçağına bindirilirken durduruldu. Habere göre, Sumo Kömür’e çalışan Ebubekir ve Mehmet Selim isimli Türkler, Güney Afrika’daki Sumo Kömür’ün maden arama haklarını yasadışı yollardan transfer ettikleri, bazı mülklerini sattıkları ve gelirlerini vergi cenneti Mauritius Adası’na transfer ettiklerini iddialarıyla da yargılanıyorlar.

Geçtiğimiz hafta Kuzey Gauteng Yüksek Mahkemesi, Salim ve Kaymak’ı, Sumo’nun yan kuruşulu bir firmanın direktörlüklerinden azletmişti. Mahkeme, Mauritius’a kaçırılan paraların Güney Afrika’ya geri getirilmesi, ve Güney Afrika bankalarında tutulan paraların da çekilmesi ve transfer edilmesi yasağını getirmişti. Gazeteye göre, Salim ve Kaymak’ın zimmetlerine geçirdikleri paraların miktarı yaklaşık 100 milyon Rand (7milyon 950 bin Dolar).

Sowetan’ın Sandton polis karakoluna dayandırdığı bilgilere göre, Salim veya Kaymak, Muhasebeci İmraan Suleman’ın Johannesburg’un Orange Grove semtindeki evine geldiler ve Türkiye’ye acil uçması gerektiğini söylediler. Baskı üzerine havaalanına giren Suleman, polisin dikkati sayesinde kurtarıldı. Eşinin apar topar Türkiye’ye götürülmesi üzerine acilen Sandton karakoluna koşan bayan Suleman,  kocasının baskı ve tehditle acilen Türkiye’ye götürülmesi konusunda polise bir beyanname verdi. Kurtarıldıktan sonra İmraan Suleman polise şöyle ifade verdi, “Çalıştığım firma hakkında bir yolsuzluk davası açıldığını ve benim de tanık olarak dinleneceğimi tahmin ediyordum. Aniden Türkiye’ye uçmaya zorlanmam üzerine, bunun planlı bir hareket olduğunu hissettim” dedi.

/

Şu anda polisten kaçan EbuBekir Salim, uzun yıllardır Güney Afrika’da yaşıyor. MÜSİAD’ın Güney Afrika Şubesi Başkanı olan Salim, son iki yıldır dernek adına bir çok program ve Türkiye gezisi organize etti. Salim 15 Temmuz’dan sonra sık sık Pretoria Türk Büyükelçiliği’nde programlara katılıyordu. Salim otellerde düzenlediği programlarda büyükelçiliğin 15 Temmuz bildirilerini katılımcılara dağıtıyordu.
130 yıllık The Star gazetesinde ise Türk madencilerin haberi, “ Yüzlerce milyon Rand Güney Afrika’ya geri dönebilir” başlığıyla çıktı. The Star’a göre ise kaçırılan para miktarı 250 Milyon Rand. Salim ve Kaymak’ın Sumo’nun yan kuruluşu Londani Kömür’ün direktörlüğünden alındığı ifade ediliyor.

/

Güney Afrika’da geçen hafta The Star, Kosova ve Gabon’daki Hizmet hareketi gönüllülerinin kaçırılmasından sonra,  ilk sayfadan, “ Güney Afrika’daki Türkler kaçırılmaktan korkuyor” başlıklı bir habere imza atmıştı. Afrika’nın en büyük ekonomisinin, insan kaçırmaya karşı ne kadar hassas olduğu Salim ve Kaymak’ın adam kaçırma girişimlerinin engellenmesiyle ortaya çıktı.

HAVUZ MEDYASI BU YOLSUZLUĞU DA CEMAATE BAĞLADI

Güney Afrika hükümetinin 7 milyon dolara yakın yolsuzluğa ilişkin açıklamalarına rağmen Havuz Medyası Akşam Gazetesinde çarpıtma bir haber yayınlandı. MÜSİAD Başkanı Ebubekir Salim’in F... tarafından hedef gösterildiği iddia edildi.





 

Son güncelleme: 17:18 04.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı