• Turkhane Logo

Afgan Türk Okulları velilerinden sert tepki: Burayı işgal edemezsiniz!

Afganistan'da faaliyet gösteren Türk Okulları'nın kapatılması yada devredilmesine velilerden sert tepki geldi. Hükümetin okullara operasyon yapması halinde doğacak olumsuzluklardan kendilerinin sorumlu olduğu belirtiliyor.

13:44 09 Nisan 2018 Pazartesi
Afgan Türk Okulları velilerinden sert tepki: Burayı işgal edemezsiniz!
Afganistan'da faaliyet gösteren Türk Okulları'nın kapatılması yada devredilmesine velilerden sert tepki geldi. Hükümetin okullara operasyon yapması halinde doğacak olumsuzluklardan kendilerinin sorumlu olduğu belirtiliyor.

Afganistanta 23 yıldır eğitim veren Türk okullarının öğrenci velileri okullara operasyon yapılmasına ilişkin iddialara ilişkin sert tepki gösterdi. Afgan Türk Okulları Veli Komitesi Başkanı Yusuf Peshtun, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırımın Afganistanın başkenti Kabile gelmesi ve Afgan Türk Okullarına ilişkin konuşmasının beklendiği belirtti. Afgan Hükümetinde bu okulların Türk Hükümetine devredilmesine ilişkin açıklamaların yapıldığına değinen Peshtun, Veli Komitesinin Afganistan Anayasasına uygun bir şekilde basın bildirisi hazırladığını söyledi. 

Peshtun, hazırlanan basın metninin maddelerini şu şekilde sıraladı; 

1. Afgan Türk Hükümetinin Afgan Türk Okulları ile ilgili verdiği kararlar Anayasaya karşıdır ve anayasa bunu reddeder. Hükümlerin yetkili makamlarından bu kararlara karşı bir an evvel ret cevabı vermesini ve bunu basına açık bir şekilde bildirmelerini istemekteyiz.


2. Okulların var olan idaresinin desteklenmeye devam edilmesine ve Türkiye Cumhuriyeti devletine devredilmesine karşı itiraz edilmesine ve okulların siyasallaşmaması adına öğrenci velileri bir (1) milyon imza toplamışlardır, Hükümet yetkililerinin milletin düşünce ve kararlarını göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

3. Biz tüm ülkelerin eğitime olan yardımlarını sonsuz bir şekilde destekliyor ve eğitime yardım adına çocuklarımızın geleceği ile ilgili oyun oynamalarına hiçbir zaman izin vermiyoruz. 

4. Veli komitesi,  eğitime destek adı altında ülkenin içişlerine, anayasa ve uluslararası kanunlara aykırı bir şekilde karışmaları ve istihbarat ile ilgili amaçlarını yürütmelerini hiçbir kurum ve kuruluşa izin vermeyecektir.

5. Afganistan hükümetinin yabancıların amaçlarını gerçekleştirme ve okulların eğitim sistemini ihlal etmesi adına kanuna aykırı bir şekilde uygulamaların devam etmemesini buradan haykırıyoruz. Anayasaya aykırı uygulamalara devam ederlerse, veli komitesinin aldıkları ciddi kararları karşılarında bulacaklardır ve tüm sorumlulukları hükümetin boynunda kalacaktır.

6. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı‘nın Kabile olan gelişi, okulların sistemini zedeleme adına bir ziyaret ise, veli komitesi olarak Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının bu ziyaretini kınıyoruz.  Bu ziyareti Afgan Halkının menfaatlerine , iki ülke halkı arasındaki tarihi ilişkilere aykırı sayıyoruz. 

7. Veli komitesi Afganistan anayasalarının yanındadır ve okullara karşı naseza dedikoduları defetme adına kanun çerçevesi içinde tüm hükümet yetkili ve kurumlarına yardıma hazır olup bu  olayların gelişmesi ile 
ülkenin daha fazla zarar görmesini istememektedir.


TÜRK DEVLETİ, BURAYI İŞGAL EDEMEZSİNİZ!
                
Veli Komitesi Üyesi Pir Sahip ise yaptığı açıklamada, Türk devleti içindir. Burayı işgal edemezsiniz. Nasıl ki ülkemizi daha önce İngilizler işgal ettiler ve biz onları burdan kovduk ise bugün siz okulumuzu işgal etmek istiyorsunuz. Eğer hedefiniz işgal etmek değilse neden şimdiye kadar hiç bir okul, hastane veya başka bir şey yapmadınız. dedi. 

Türk yetkililer ile konuştuğunu ifade eden Sahip, Afgan ve Türk milleti arasındaki dostluğu kopardıklarını kendilerine söylediğini kaydetti. Bu dostluğun bir daha kurulamayacağını ifade den Sahip, Türk Hükümetinin başka amacının olmadığını kaydetti. Geçen hafta kızının ağlayarak kendisine Baba bizim öğretmenlerin durumu nasıl olacak? Ne zaman serbest olacakları şeklinde ifade eden Sahip, Utanmıyormusunuz kızlarımızı, bayanları ağlatıyorsunuz. Sizi utanmazlar her çeşit anlaşmayı yaptınız, artık maarifi, eğitimi bizim çocukların geleceğini de anlaşmaya tabi tuttunuz. Devlet yetkililere dedim ki öyle kötü bir geleceğiniz olacak ki asla düşünmemişsiniz. Milletin hiçbir şeyden haberi yok. Milli Güvenlik Kurulu Başkanı Mohammad Hanif Atmara konuyu söylediğini kaydeden Sahip, Afganistan Cumhurbaşkanının hiçbir şeyden haberinin olmadığını ifade etti. 

HERKESE SESLENİYORUM DESTEK VE SAHİP ÇIKMAYA HAZIR OLUN

Sahip, Kosovada yaşananlardan kimsenin haberinin olmadığını ifade ederek, Biz gariban insanlarız. Çocuklarımızın geleceği için eğitimi için, mal mülk inek ve ne varsa sattık. Devletetten hiç bir şey istemiyoruz hiçbir bağımız yok devlet ile. Hiç kimsenin burayı almaya gücü yetmez. Ben her türlü fedakarlık için hazırım. Bu yolda herşeyden vazgeçmeye hazırım. Burdaki herkese sesleniyorum destek vermeye ve sahip çıkmaya hazır olalım. dedi. 

HİÇBİR YABANCI ÜLKENİN EVLATLARIMIZIN GELECEĞİYLE OYNAMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Afgan Türk Okulları Veli Komitesi Başkan Yardımcısı Fazıl Ahmet Manevi ise, Türk Başbakanının ziyaretinde Afgan-Türk okullarının Türk devletine devredilme konusununda görüşüleceğini ifade ettti. Manevi, bir başbakanın sadece bir kaç tane okulu devralmak amacıyla ülkelerini ziyaret etmesi halinde okulları korumada daha da kararlı olacaklarını dile getirdi.  Bu okullarda sadece bir kaç Türk öğretmenin görev yaptığını kaydeden Manevi, şunları söyledi: Okulların büyük kısmı Afganlara bağlı. Biz evlatlarımızın geleceğine ve eğitimine zarar vermek isteyenlere izin vermeyeceğiz. Hiçbir yabancı ülkenin evlatlarımızın geleceğiyle oynamalarına müsaade etmeyeceğiz.

 

Son güncelleme: 13:44 09.04.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı