HDP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit’in “8 kişilik koğuşlarda neden 25 mahpus kalıyor?” sorusuna bakanlık, “Bazı illerde ön görülemeyen çok sayıda tutuklama olduğundan geçici olarak kalabalıklaşma yaşanabiliyor” cevabı verdi.
Cezaevlerinde kalabalık koğuşlarla ilgili tutuklu ve hükümlüler Meclis’e şikayette bulundu. HDP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit’in mahpusların şikayetleriyle ilgili dilekçesine Adalet Bakanlığı dikkat çeken bir cevap verdi. Bakanlık, öngörülemeyen tutuklamalar nedeniyle cezaevlerinde kalabalıklaşma yaşandığını kabul etti.
Gazete Duvar’ın haberine göre, Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 8 kişilik koğuşlarda 25 kişi kalan tutuklu ve hükümlüler, HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’e mektup yazdı. Koğuşlarda hijyen sorunu olduğunu, kendilerine hijyen malzemelerinin verilmediğini, koronavirüse karşı yapılan önlemlerin yetersiz olduğunu, kronik hastalığı bulunan mahpusların sağlık kontrollerinin de yapılmadığını belirtti. Ayrıca koğuş şartlarının kötü olduğunu ve fazla kalabalık olduğunu aktaran tutuklu ve hükümlüler durumun düzeltilmesi için çağrıda bulundu. HDP’li Koçyiğit, mahpusların şikayeti üzerine Adalet Bakanlığı’na 8 kişilik koğuşlarda neden 25 mahpusun kaldığı sorusunu yöneltti. Adalet Bakanlığı, koğuşlarda kapasite üstü insanı barındırdığını kabul etmek zorunda kaldı.
Bakanlıktan verilen cevapta, cezaevlerindeki kalabalık koğuşların geçici olduğu savunuldu. Kapasitenin üzerinde tutuklu ve hükümlü barındırılmasının nedeniyle ilgili ise Adalet Bakanlığı, “Bazı illerde ön görülemeyen çok sayıda tutuklama olduğunda geçici olarak kalabalıklaşma yaşanabiliyor. Bu sorunlar sevk ve nakillerle kısa zamanda gideriliyor” yanıtı verdi.
GEÇİCİ KALABALIKLAŞMA YAŞANABİLİYOR
Bakanlığın cevabında şunlar kaydedildi: “Ceza infaz kurumlarımız planlanıp inşa edilirken ve sonrasında hükümlü, tutuklu barındırılırken Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Ceza İnfaz Alanındaki Tavsiye Kararlarında belirtmiş olduğu minimum ceza infaz kurumu standartlarının göz önünde bulundurulduğu, bazı illerde ön görülemeyen çok sayıda tutuklama olduğunda geçici olarak kalabalıklaşma yaşanabiliyor. Bu sorunlar sevk ve nakillerle kısa zamanda gideriliyor.”
ULUSLARARASI KRİTERLERE UYGUNMUŞ
Cezaevlerinde koğuşlarda yer kalmadığı için yerlere yatak kurulduğu, tuvalet ve banyoların yetersiz olduğu gibi birçok şikayete rağmen Adalet Bakanlığı, koğuşların uluslararası kriterlere uygun olduğu savunması yaptı. Koğuşlarda kalan mahpus sayılarının ve koğuş standartlarının Birleşmiş Milletler Mandela kurallarına ve CPT (Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi) belirlediği kriterlerine uygun olduğunu öne süren bakanlık cevabında şunlar kaydedildi: “Oda tipi kurumlarımıza tutuklu ve hükümlülerin yaşam koşullarının Uluslar arası koşullara uygun şekilde belirlendiği, oda tip kurumlarımızda tutuklu ve hükümlülerin tek kişilik ve üç kişilik odalarda barındırıldığı, kişi başı yaşam alanın asgari 11 metre kare olarak belirlendiği çok kişilik koğuşlarda ise 14-20 arasında tutuklu ve hükümlünün barındırılmakta olduğu ve kişi başı asgari 5 metrekare yaşam alanın düştüğü…”
TEMİZLİKTEN CEZAEVİ SORUMLU DEĞİL
Cezaevlerindeki hijyen sorunuyla ilgili sorumluluk kabul etmeyen bakanlık, tutuklu ve hükümlülerin ceza infaz kurumlarındaki kantinlerden parasıyla temizlik malzemesi alabileceği açıklaması yapmakla yetindi. Bakanlık açıklamasında şunlar vurgulandı: “Tutuklu ve hükümlülerin bulundukları odaların temizliklerini kendilerinin yapmaları gerektiği, kişilerin hijyen ve kişisel temizliklerini yapabilmeleri amacıyla her türlü temizlik malzemelerinin kantinde bulundurulduğu, maddi durumları iyi olmayan, emanet para hesabına hiç para yatmayan tutuklu ve hükümlülerin temizlik malzemelerinin olanaklar ölçüsünde kurum genel bütçesi tarafında karşılanıyor.”