• Turkhane Logo

Açlık intiharları!

Türkiye’de ardı ardına yaşanan ‘yoksulluk’ kaynaklı toplu intiharlar gözleri yeniden ekonomiye çevirdi.

09:02 12 Kasım 2019 Salı
Açlık intiharları!
Türkiye’de ardı ardına yaşanan ‘yoksulluk’ kaynaklı toplu intiharlar gözleri yeniden ekonomiye çevirdi.


KaranlıktakiAydınlık.comdan İLKER DOĞANın haberine göre; İktidar temsilcilerine göre enflasyon düşüyor, dolayısıyla her şey yolunda! Ancak kazın ayağı hiç de öyle değil! Öncelikle enflasyonun düşmesi fiyatların düşmesi anlamına gelmiyor. Düşen sadece fiyatların yükselme hızı!

Ülkede yardıma muhtaç insanların sayısı 16,8 milyonu aştı! Alım gücü özellikle son 4 yılda eridi. 2015’de asgari ücretle 8 çeyrek altın alınabiliyordu, bugün 4,5. Asgari ücret 2015 yılında 487 dolardı; bugün 352 dolar.


AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 8 milyon olan icra dosyası sayısı 21 milyonu aştı! TÜİK’in rakamlarına göre her 10 kişiden 7’si borçlu. 2002’de vatandaşların bankalara toplam borcu 6.6 Milyar TL’ydi.

17 yılın sonunda söz konusu rakam 79 kat artarak 521,5 milyar liraya tırmandı! Ülkede emekliler açlığa mahkum durumda. Yeni emeklilere bağlanan maaşlar 1.125 TL’ye kadar düştü. 2003 yılında 1,5 milyon olan çalışan ve iş arayan emekli sayısı bugün 4,5 milyonu aşmış durumda. 2002’de 2,5 milyon civarında olan işsiz sayısı bugün 7 milyonun bile üzerinde. Son 3 yılda atanamadığı için intihar eden öğretmen sayısı 60’ı buldu. AKP rejimi, çözüm bulmak yerine algı operasyonlarıyla ekonomik krizi‘yokmuş’ gibi göstermeye devam ederse daha çok ‘açlık intiharı’ duyacağız!

İlk açlık intiharı haberi İstanbul Fatih’den gelmişti. Aynı aileden 4 kardeş ilk belirlemelere göre siyanürle intihar etmişti. Ailenin özellikle son dönemde çok ciddi maddi imkansızlıklar yaşadığı, kardeşler içinde çalışan tek kişi olan Oya Yetişkin’in maaşına da haciz konduğu ortaya çıktı. Bakkala olan borçları da 2 bin 260 liraydı! Ailede düzenli işi olan tek kardeş olan Oya Yetişkin hakkında 21 icra dosyası çıkarıldığı belirlendi.

/

YAPACAK BİR ŞEYİM KALMADI!

Son toplu intihar haberi ise Antalya’dan geldi. Konyaaltı Mahallesi’nde bir ihbar üzerine eve giren polis ekipleri, salonda baba Selim Şimşek ve çocukları Ceren ile Ali Çınar’ın ele ele cansız bedenlerini buldu. Anne Sultan Şimşek’in cesedi ise banyodaydı! Baba Selim Şimşek, bıraktığı notta, 9 aydır iş bulamadığını belirterek, “Herkesten özür diliyorum ama artık yapacak bir şeyim yok. Hayatımıza son veriyoruz.” diyordu. Ailenin 9 aydır ev kirasını bile ödeyemediği ortaya çıktı.

17 MİLYON KİŞİ YARDIMA MUHTAÇ!

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha bir hafta önce ‘ülkede refah seviyesinin yükseldiğini’ söyledi. Ancak Cumhurbaşkanlığı 2020 Yıllık Programı’na göre, toplam 16 milyon 831 bin 210 kişi, aldığı sosyal yardımlarla ayakta durabiliyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilen tüm sosyal yardımlardan yararlanan hane sayısı 3,1 milyondu. 2018’de 3,4 milyon oldu. Yeterli geliri olmadığı için Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri devlet tarafından karşılananların sayısı da 6,6 milyondan 6,9 milyona yükseldi.

/

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER DE İNTİHAR EDİYOR

Özellikle son 3 yılda ‘çaresizlikten’ intihar edenlerin sayısı arttı. Bugün Türkiye’de 460 bin atama bekliyor! DİSK’in araştırmasına göre sadece 2017’de atanamayan 52 öğretmen canına kıydı. Bu rakamın bugün 60’ın üzerinde olduğu tahmin ediliyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın hazırladığı ‘OHAL Raporu’na göre ise en az 46 KHK’lı intihar etti.

Dün Gaziantep’de Türkçe öğretmeni Saadet H. (25), 6 katlı apartmanın terasından atlayarak intihar etti. Saadet H.’nin intihar etmeden önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ben yapamadım mobbinge uğramaktan. Her gün, ‘Pamuk ipliğine bağlısınız’ sözünden bıktım usandım.” ifadelerini kullandığı ortaya çıktı.

/

ENFLASYON DÜŞTÜ, HER ŞEY YOLUNDA!

İktidar, ısrarla sorunu görmezden gelmeye devam ediyor. AKP rejimi temsilcilerine göre ‘enflasyon düştü’ dolayısıyla her şey yolunda! Öncelikle enflasyonun düşmesi ‘fiyatların düşmesi’ anlamına gelmiyor. Düşen şey sadece ‘enflasyonun yükselme hızı’! TL son iki yılda o kadar hızlı değer kaybetti ki, artık daha az değer kaybediyor! Yoksa çarşı–pazar 3 ay önce ne kadar pahalıysa, şimdi de o kadar pahalı! Üretim artmadığı gibi, işsizlik de azalmadı!

İCRA DOSYASI SAYISI 21 MİLYONA ULAŞTI

Türkiye’de hakkında icra dosyası çıkarılan tek kişi İstanbul’da intihar eden kardeşlerden Oya Yetişkin değil! Ekonomik krize bağlı olarak borcuyu ödeyemediği için icralık olan vatandaşların sayısı hızla arttı. AKP’nin iktidara geldiği 2002’de 8 milyon olan icra dosyası sayısı bugün 21 milyonu aştı. 3 yıl önce bu rakam 14,8 milyon civarındaydı!

MİLLET GIRTLAĞINA KADAR BORCA BATIK

Türkiye’de insanlar deyim yerindeyse gırtlağına kadar borca batmış durumda. TÜİK’in rakamlarına göre Türkiye’deki 10 kişiden 7’si borçlu. AKP’nin iktidara geldiği 2002’de vatandaşların bankalara toplam borcu 6.6 Milyar TL’ydi. Aralık  2016’da bu rakam tam 70 kat artarak 419 milyar liraya ulaştı. Bugün CHP’nin hazırladığı ekonomi raporuna göre vatandaşların bankalara olan toplam borcu 521,5 milyar lira!

İŞSİZLİK KALICI HALE GELDİ!

TÜİK’e göre, işsizlik oranı temmuzda geçen yılın aynı ayına göre 3,1 puan artarak yüzde 13,9’a yükseldi. Bu dönemde işsiz sayısı 1 milyon 65 bin kişilik artışla 4 milyon 596 bin kişi olarak hesaplandı. TÜİK dar tanımlı ‘işsizlik oranı’ açıklıyor. DİSK-AR’ın geniş tanımlı işsizlik araştırmasına göre işsizlik oranı yüzde 17’nin bile üzerinde ve işsiz sayısı 7 milyona yakın. Daha kötüsü, işsizlik artık ‘kalıcı’ bir sorun! TÜİK’e göre 2015’de işsiz sayısı 3 milyon 57 bindi.

/
Türkiye’de Temmuz 2019 itibariyle TL ve yabancı para cinsi kredilerin toplam büyüklüğü 2,5 trilyona ulaştı. Batık miktarı ise 46 milyarlık krediler de eklenirse yıl sonuna kadar 160 milyar lirayı bulacak.BATIKLAR

KATLANARAK ARTIYOR!

Çok değil, 8 yıl önce 20 milyar lira civarında olan batık kredi miktarı bugün 106 milyarı geçmiş durumda. Bu rakama BDDK’nın geçtiğimiz aylarda açıkladığı 46 milyar daha eklenirse takibe alınan kredilerin toplam büyüklüğü yıl sonuna kadar 160 milyara ulaşacak.

‘En büyükler’ liginde sonuncu sıraya geriledi

/

17 yıldır ülkeyi tek başına yöneten Tayyip Erdoğan, satın alma paritesine göre Türkiye’nin dünyanın 13. büyük ekonomisi haline geldiğini savunuyor. Ancak uluslararası kuruluşların somut verileri kendisini yalanlıyor. AKP iktidara geldiği dönemde dünyanın 20 büyük ekonomisi içinde 17’inci sıradaydı. IMF’nin son yayınladığı Nisan raporuna göre dört basamak gerileyerek, 20’nci sırada yer aldı. Ayrıca, OECD’nin bu yıl Mart ayında yayınladığı ülke sıralamasında Türkiye, 36 ülke içinde Meksika ve Şili’nin önünde 34’ncü sırada yer alıyor!



Yine Tayyip Erdoğan, daha birkaç gün önce yaptığı konuşmada, ‘ülkede refah seviyesinin yükseldiğini’ söyledi. Memur Sen’in son araştırmasına göre, Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 390 TL. Yoksulluk sınırı ise 6 bin 532 TL olarak tespit edilmiş. Asgari ücret ise 2.020 lira… En düşük SSK emeklisi maaşı 1.125 lira. Rakam işe başlama tarihine, pirim miktarına vs. göre 1.500 liraya kadar çıkabiliyor. DİSK’in geçtiğimiz yıl açıkladığı ‘Türkiye’de Emeklilerin Durumu’ araştırmasına göre çalışan ve iş arayan emekli sayısı hızla tırmanıyor. 2003 yılında 1,5 milyon olan çalışan ve iş arayan emekli sayısı 2017 itibariyle 4 milyonu aştı. Bugün bu rakamın 4,5 milyona dayandığı tahmin ediliyor. Madem ülkede refah seviyesi yüksek, emekliler neden açlığa mahkum ediliyor?


KAYNAK:KaranlıktakiAydınlık

Son güncelleme: 09:02 12.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı