• Turkhane Logo

'Acil önlem alınmazsa Ege'nin yerle bir olma riski var'

Manisa’da çarşamba günü meydana gelen depremin ardından bölgede alarm durumu verildi.

13:23 29 Ocak 2020 Çarşamba
'Acil önlem alınmazsa Ege'nin yerle bir olma riski var'
Manisa’da çarşamba günü meydana gelen depremin ardından bölgede alarm durumu verildi.



ürkiye, Elazığ’da gerçekleşen 6,8’lik depreme kilitlenmişken uzmanlar, tedbirler alınmazsa depremin Ege’yi yerle bir edeceğini söylüyor.

BirGünden Aycan Karadağın haberine göre, dünyada deprem riski en yüksek bölgelerin başında gelen Ege Bölgesi’nde, art arda gelen depremlerin, bu riski doğruladığı kaydediliyor.


Uzmanlar ise tüm bunlara rağmen Ege Bölgesi’nde de gereken derslerin alınmadığı konusunda hemfikir.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Zafer Akçığ, İzmir’de bulunan fay bu kenti tarih boyunca üç kere yıkmış. İnsanlarımız deprem faylarını bilmek yerine depreme ne kadar hazırlıklıyız bunlarla uğraşmalılar. Konu sadece binayı sağlam yapmak değil. Depremde önce bir P dalgası gelir. İkincisinde ise gelen S dalgası sarsıntı meydana getirir. Bu dalganın özelliklerinden biri de sıvılarda ve ıslak ortamlarda kolay yayılamaz. 400 metre altında ise binanızı çatırdatacak demek yorumunu yapıyor.

Eğer S dalgasını geldiğini ve hızını saptayabiliyorsanız önleyici tedbirler alınabilir diyen uzman, sözlerine şöyle devam ediyor:

Depremlerin dalgalarını, titreşimlerini bilmek ona göre hareket etmek gerekir. Bina yeniliyor, başka yapılan bir şey yok. Bu kesinlikle sağlıklı değil zaten bu, kentsel dönüşüm de değil. Eğer bir kentsel dönüşüm yapacaksınız oradaki ada bazını kontrol etmeli ve binaları analiz etmelisiniz. Ona göre bir dönüşüm yapılmalı. Yaptığımız çalışmalarla İzmir’e bütün bakma imkânı bulduk. İzmir’de sıkıntılı yerlere odaklanmamız gerekir. İzmir’in bütün düzlükleri deprem tehlikesi ile karşı karşıya.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı Fethi Nazım Obus ise, Manisa ve diğer şehirlerin depreme hazır olmadığını söylüyor.

Manisa Valiliği ve Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin elinde hâlihazırda riskli yapılarla ilgili bir rapor da olmadığına dikkat çeken Obus, O sebeple Manisa şehri 5,4 şiddetinden büyük olası bir depremle yerle bir olma riskini bulunduruyor. Manisa’daki binaların çoğu 1999 ve 2007 deprem yönetmeliğinden önce yapılmış ve birçoğu yapıldıktan sonra denetlenmemiş, tekrardan sağlamlık raporu verilmemiş ifadesini kullanıyor.

Bu durumun, Manisa için çok riskli olduğunun altını çizen uzman, İnsanlara ev alırken mühendisin kontrolünde yapılan bir evin alınmasının önemini vurgulamak, hatırlatmak lazım. İnsanlar biraz ucuz ev almaktan ziyade bilime güvenmeliler. Manisa’nın depreme hazır olması için deprem master planı yapılması lazım uyarısı yapıyor.

Son güncelleme: 13:23 29.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı