• Turkhane Logo

Acar'dan 'Ömer'in Yolu' eleştirilerine yanıt: Çok bilenlere değil, halkımıza yaptık

İYİ Parti için yaptığı 'Ömer'in Yolu' başlıklı kampanyası eleştirilen Faruk Acar, "Biz Twitter’da her şeye sesi çıkan 'her şeyi bilirim'cilere kampanya yapmıyoruz" dedi.

18:02 15 Kasım 2021 Pazartesi
Acar'dan 'Ömer'in Yolu' eleştirilerine yanıt: Çok bilenlere değil, halkımıza yaptık
İYİ Parti için yaptığı 'Ömer'in Yolu' başlıklı kampanyası eleştirilen Faruk Acar, "Biz Twitter’da her şeye sesi çıkan 'her şeyi bilirim'cilere kampanya yapmıyoruz" dedi.


 Andy-Ar araştırma şirketinin kurucusu Faruk Acar, İYİ Partinin, 4. kuruluş yıldönümünde Ömerin Yolu sloganı ile başlattığı iletişim kampanyasıne yönelik gelen eleştirileri yanıtladı. Euronewsten Kamuran Samara konuşan Acar, Biz Twitter’da her şeye sesi çıkan her şeyi bilirimcilere değil; halkımıza, ortak akla sahip vatandaşımıza kampanya yapıyoruz ifadesini kullandı. 

İYİ Partinin başlattığı kampanyanın tanıtım filmi yaklaşık 135 saniye uzunluğunda. Film, Hz. Ömere ve onun adalet anlayışına referansla başlıyor. Ömerin Yolu adlı sunumda Fatih Sultan Mehmet, Mustafa Kemal Atatürk, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit, Alparslan Türkeş ve Turgut Özalın isimleri öne çıkarılıyor. Film Biz de Ömerin adaletli yolunda, Atatürkün izinde, milletin iyiliği ve refahı, Türkiyenin demokrasi ve özgürlüğü için iyi çalışacağımıza söz veriyoruz. ifadeleriyle sonlandırılıyor.


2019daki yerel seçimlerde birçok büyükşehri kaybettikten sonra Bize yeni Ömerler lazım diyen AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana bir yanıt niteliği taşıyan kampanya, son olarak MetropoLL Araştırmanın CEOsu Özer Sencar ve İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki tarafından eleştirilmişti.

Sencar, AKPden kopan kitlenin gündeminin dini değerler olmadığını belirtirken, Selçuki de şunları söylemişti:

AK Parti’den kararsıza geçmiş kitlenin tek anahtarının ekonomi olduğu görüşüne katılmıyorum. Öte yandan Hz. Ömer’in yolunun bu kitleye çıkacağını da sanmıyorum. Ekonomik kaygıların, kimlik bariyerini aşarak giderilmesi gerek. İstatistikle duygular arasında bir yer var.

Andy-Ar araştırma şirketinin kurucusu Faruk Acar, tartışmalarla ilgili şu özetle şu mesajları verdi: 

Biz bu kampanyamızı iletişimcilerin veya kanaat önderi olarak kendini konumlayanların duymak istediklerine göre değil, vatandaşın ve sonucu verecek olan kitlenin ne duymak istediğine göre planladık. Yapılan eleştirilerin hepsini tabii ki dikkate alıyoruz; fakat unutulmamalıdır ki, biz aynı zamanda; bizi diğer ajanslardan ayrıştırıcı bir özelliğimiz olarak, Türkiye’nin en büyük ve en kurumsal araştırma şirketlerinden biri olan Andy-Ar’ın bilimsel verilerine dayanarak kampanya planlaması yapıyoruz. Türkiye’de ya araştırmacı ya reklamcı ya da strateji danışmanısınızdır. Biz bunların hepsini bir çatı altına topladık. Türkiye’deki tek araştırma, siyasal kampanya ve strateji geliştiren kurumdan çıkan bir ürün olan Ömer’in Yolu, kalitatif ve kantitatif araştırma teknikleriyle alınan veriler üzerine kurgulanmıştır. Sonuçta İYİ Parti lideri Meral Akşener, bize neyi, nasıl yapmak istediğini ve Türkiye hayaline dair politikalarını paylaştı. Biz de onu Ömer’in Yolu ile anlatmaya çalışacağız. Bu fazdan önceki “Projeye Değil Ranta Karşıyız”da anlatmaya çalıştığımız gibi.

Eleştiriye her zaman açığız. Tabii ki herkesin her şeyi beğenmesi mümkün değil. Parti içi muhalefetler bile bu denli sertken başka partilerden insanların bu söylemi eleştirmesi gayet doğal. Herkesin kafasındaki İYİ Parti başka; kimi seküler görüyor, kimi milliyetçi, kimi merkez sağ, kimi muhafazakar... Bu liste böyle uzar gider. İYİ Parti’ye oy vermeyen herkes, istemediği bir mesaj verildiğinde rahatsız oluyor. 

Adalet deyince akıllarına gelen isim Ömer iken, Hz. Ömer deyince akıllarına gelen ilk kavram da adalet oldu. Burası Türkiye. Burası Doğu ve Batı’nın kesişimi, İslami değerleri çoğunlukla benimsemiş bir ülke. Belki daha Batı temelli bir toplumda Themis ya da Justitia yanıtını alabilir, Themis’in kapalı gözlerinin felsefesi üzerinden adaleti anlatabilirdik. Bir sembol seçtik ve hayatını adalet üzerine konumlamış olan bu sembol isim üzerinden, 35 yaş üzeri kitleyle adalet felsefesini paylaşıyoruz. Bu ülkede çok küçük bir kesim dışında Ömer denildiğinde kimsenin aklına Araplar ve kültürü gelmiyor, adalet geliyor. Araplar ve İslamcı bir jargon kullanıldığı yorumu zorlama bir yaklaşımdır; ancak burası bir İslam ülkesi olduğundan bu yorum da algılanabilirdir. Çok eleştirdikleri Hz. Ömer, “Adalet mülkün temelidir..” sözü ile Atatürk’e bile ilham olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, adalet yaklaşımını oluştururken Hz. Ömer’den alıntı yapmaktan çekinmemiş ve bunu bir merkez haline getirmiştir. Dolayısıyla önceliğini adalet olarak benimsemiş herkesi, bir simge olarak kullandığımız “Ömer’in Yolu”na dahil edebiliriz. Biz Twitter’da her şeye sesi çıkan “her şeyi bilirimci”lere değil; halkımıza, ortak akla sahip vatandaşımıza kampanya yapıyoruz. Eğer ki biraz daha sabredip halen devam eden ikinci fazımızı takip ederlerse, herkes “Ömer’in Yolu”nun aslında ne ifade ettiğini ve Ömer’in adaletinin neye tekabül ettiğini anlayacaktır.

Son güncelleme: 18:02 15.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı