• Turkhane Logo

ABD'ye yapay zeka uyarısı: Geleceğin hakimi Çin olacak

Pentagon'da teknolojideki atıllığa ve bürokrasiye isyan ederek istifasını sunan baş yazılımcı Chaillan, yapay zekada Çin'e karşı yarışın kaybedilmek üzere olduğunu söyledi, ABD'ye sert eleştirilerde bulundu.

15:52 11 Ekim 2021 Pazartesi
ABD'ye yapay zeka uyarısı: Geleceğin hakimi Çin olacak
Pentagon'da teknolojideki atıllığa ve bürokrasiye isyan ederek istifasını sunan baş yazılımcı Chaillan, yapay zekada Çin'e karşı yarışın kaybedilmek üzere olduğunu söyledi, ABD'ye sert eleştirilerde bulundu.

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) bilgisayar yazılım sistemlerinden sorumlu en üst düzey yetkilisi Nicolas Chaillan, geçen hafta istifa etti. Chaillan, Amerikan ordusunun teknolojik dönüşümünün çok yavaş ilerlemesini protesto etmek için bu kararı aldığını söyledi.
Çinin ABDyi geçmesini izlemeye dayanamam diyen Chaillan, istifası sonrası ilk mülakatını İngilterede yayımlanan Financial Times gazetesine verdi.
Chaillan, ABDnin, Çin kaynaklı siber ve diğer tehditlere yanıt vermekteki başarısızlığının, çocuklarının geleceğini tehlikeye attığını belirtti:
15-20 yıl içinde Çinle rekabet ve mücadele edemeyecek bir konumda olacağız. Bence bu şimdiden belli. Üzgün olmamız için de geçerli bir neden.
Çin, küresel çapta hakimiyet kurma yolunda ilerliyor
Financial Timesın ilk sayfasındaki haber, gazetenin Washingtondaki Dış Politika ve Savunma Muhabiri Katrina Mansonın imzasını taşıyor.
Haberde, 37 yaşındaki Chaillanın 3 yıl boyunca, Pentagon çapında, siber güvenlik alanında önlemlerin artırılmasından sorumlu olduğu ve Amerikan Hava Kuvvetlerinde onun görevi için özel bir makam oluşturulduğu belirtiliyor.
Financial Timesa konuşan Chaillana göre Çin, yapay zeka ve siber kapasite gibi alanlarda çok başarılı. Bu nedenle küresel düzeyde hakimiyet kurma yolunda ilerliyor.
Yeni teknolojilerin ABDnin geleceği için, büyük bütçeli beşinci nesil F-35 savaş uçaklarından çok daha kritik önemde olduğunu vurgulayan Chaillan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Çin, gelecekte dünyayı domine edecek. Medyadan jeopolitiğe her alanda, bu durum değişmeyecek. Bazı hükümet birimlerinde, ABDnin siber savunması anaokulu düzeyinde .
Chaillan, yapay zeka konusunda Pentagonla birlikte çalışmakta tereddüt eden Googleı da ABDyi yavaşlatmakla suçluyor; Çin şirketlerinin bu durumun tam aksine Pekin yönetimiyle birlikte çalışmalarının zorunlu tutulduğunu söylüyor.
Çin, ahlaki değerleri umursamadan yapay zekaya büyük yatırım yapıyor diyen Chaillan, tüm bu görüşleriyle ilgili olarak önümüzdeki haftalarda gizli oturumlarda ABD Kongresinde ifade vermek istiyor.
ABD Ulusal Güvenlik Komisyonu da, bu yıl Kongrenin talebi üzerine hazırladığı raporda, Çinin 10 yıl içinde ABDyi geçerek dünyanın yapay zeka alanında süpergücü olacağı uyarısında bulunmuştu.

Son güncelleme: 15:52 11.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı