• Turkhane Logo

ABD'nin Türkiye'ye Büyükelçi adayı: Ankara yaptırımlarla karşı karşıya

Ankara-Washington hattındaki ilişkilerin ana gündem maddesi, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı ve yaz aylarında transferi yapılması planlanan S-400 hava savunma sistemi.

09:40 12 Nisan 2019 Cuma
ABD'nin Türkiye'ye Büyükelçi adayı: Ankara yaptırımlarla karşı karşıya
Ankara-Washington hattındaki ilişkilerin ana gündem maddesi, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı ve yaz aylarında transferi yapılması planlanan S-400 hava savunma sistemi.



Washington, Ankaraya yönelik art arda tehdit ve uyarılarla süreçten vazgeçmesi çağrısında bulunurken, F-35 savaş uçaklarının Türkiyeye teslimatının bloke edilmesinin ardından ABD merkezli yeni yaptırımların da sinyalleri geliyor.

ABD yönetiminin hemen her kademesinden Türkiyeye, S-400 alması durumunda yaptırımlar geleceği çağrısında bulunulurken, son benzer açıklama ABD Başkanı Donald Trumpın Türkiye Büyükelçiliğine aday gösterdiği David Michael Satterfieldden geldi.


Satterfield, Türkiyenin, Rusyadan S-400 hava savunma sistemi alma konusunda bir tercih yapması gerektiğini savundu ve Türkiyenin F-35 savaş uçağı üretimindeki katılımını riske attığına ve yaptırımlarla karşılaşma ihtimaline değindi.

Satterfield, Türkiyenin öneme haiz bir NATO üyesi olarak tercihini yapması gerektiğini kaydetti ve Onaylanırsam, Türkiyeye doğru stratejik kararı vermesi için baskı yapacağım ifadelerini kullandı.

Ankaraya yönelik keskin üslubunu sürdüren Satterfield, Rusyadan S-400 hava savunma sistemi alınması durumunda ABDnin Türkiyeye P atriot füze savunma sistemi satışı da yapmayacağını savundu. 

Büyükelçi adayı Satterfield şu sözlerle eleştiri ve tehditlerini sürdürdü:

Türkiye demokratik bir ülke ve biz bu şeffaf sürece herkes tarafından tamamen saygı gösterilmesini istiyoruz ve bu şekilde sandığa gidenlerin iradesi de tanınmış olur. Süreci yakından izleyeceğiz.

Hürriyet Gazetesinin haberine göre, Satterfield, ABD Dışişleri Bakanlığının en kıdemli kariyer diplomatlarından biri olarak öne çıkıyor.  1980 yılından beri özellikle Orta Doğuda birçok farklı görevde bulunan Satterfield, 1954 yılında doğdu. Hali hazırda ABD Dışişleri Bakanlığında Yakın Doğu İlişkilerinden sorumlu müsteşar olarak görev yapan Satterfield, Türkiye, Rusya ve İran arasındaki Astana sürecine ABDnin gözlemcisi olarak katıldı.

Satterfield, eski Başkan Barack Obama döneminde ise Sina Yarımadasında barışı korumakla yükümlü Çok Uluslu Güç ve Gözlemcilerin genel direktörü olarak görev yaptı. Satterfield, yine Obama döneminde 2013-2014 yıllarında Mısırda geçici maslahatgüzar olarak bulundu. 

Son güncelleme: 09:40 12.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı