• Turkhane Logo

ABD'li vekillerden mektup: Türkiye'ye F-16 vermeyin!

6 ABD'li vekil, Türkiye aleyhinde bir mektubu imzalayarak Dışişleri Bakanı Blinken'a gönderdi. Söz konusu mektupta F-16'lar konusunda kullanılan ifadeler dikkat çekti.

19:54 09 Temmuz 2023 Pazar
ABD'li vekillerden mektup: Türkiye'ye F-16 vermeyin!
6 ABD'li vekil, Türkiye aleyhinde bir mektubu imzalayarak Dışişleri Bakanı Blinken'a gönderdi. Söz konusu mektupta F-16'lar konusunda kullanılan ifadeler dikkat çekti.

Dünyanın gözü 11 Temmuzda başlanacak olan Vilnius Zirvesinde. Türkiyenin İsveç için vereceği karar merakla beklenirken, toplantıda birçok bölgesel ve küresel sorunda ele alınacak. Bunlardan bir diğeri elbette Rusyanın Ukraynayı işgali olacak. Türkiyenin zirvede ABD ile bir süredir kilit haline dönmüş F-16 konusunu da görüşmesi bekleniyor. Biden Türkiyeye F-16 modernizasyon kitlerinin verilmesi konusuna sıcak bakıyor ancak Kongre aynı fikirde değil. Kongre İsveçin NATOya kesin girişi sonrası Türkiyenin F-16ları almasını istiyor.

6 VEKİL İMZALADI
Bu bağlamda Yunan basınında çıkan son haberde ise ABDli vekillerin Türkiyeye yönelik skandal mektubu yer aldı. Proto Themada yer alan habere göre söz konusu vekiller, Türkiyenin F-16ları kullanmasını gözetim mekanizması altında tutmak istiyor.
Temsilciler Meclisindeki üyeler Dışişleri Bakanı Blinkena  yazdıkları mektupta ise modernizasyon konusunun iptalini bile istiyor. Temsilciler Meclisindeki üyeler Dışişleri Bakanı Blinkena  yazdıkları mektupta ise modernizasyon konusunun iptalini bile istiyor.
Vekiller ayrıca Egede İstikrarı sağlamak için ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivanna çağrıda bulundu. Öte yandan söz konusu mektup Chris Papas, Gus Bilirakis, Frank Palone, John Sarbanis, Dina Titus ve Nicole Malliotakis tarafından imzalandı.

Mektubun detaylı hali şöyle:
İsveçin NATOya katılımıyla bağlantılı olarak F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitlerinin satışı konusunda ABD ile Türkiye arasında bildirilen tartışmalar hakkında yazıyoruz. Türkiyeye F-16ların ve modernizasyon kitlerinin satılmasına yönelik bir anlaşma düşünülüyorsa, herhangi bir nihai anlaşmanın Türkiyenin ABD ulusal güvenliğini tehdit eden veya baltalayan eylemlerde bulunması durumunda bu tür silahların transferini durduracak, geciktirecek veya geri çekecek mekanizmalar içermesini şiddetle tavsiye ediyoruz.
Rusyanın Ukraynayı işgali NATO birliğinin önemini vurgularken, Türkiye ABDden F-16lar ve modernizasyon kitleri almak için İsveçin NATO üyeliğini rehin tutmaya devam etti. Rusyanın Ukraynayı işgali NATOnun önemini vurguladı. ABD hükümetinin F-16 satışlarının İsveçin katılımıyla bağlantılı olmadığına dair tutarlı açıklamaları göz önüne aldığımızda bu raporlardan endişe duyuyoruz.

Son güncelleme: 19:54 09.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı