• Turkhane Logo

ABD'li senatörler Bakanı'na ‘Neden Türkiye hâlâ daha F-35 programında?’ diye sordu

ABD'li senatörlerden Esper'e mektup: ‘Neden Türkiye hâlâ daha F-35 programında yer alıyor?’

17:28 07 Temmuz 2020 Salı
ABD'li senatörler Bakanı'na  ‘Neden Türkiye hâlâ daha F-35 programında?’ diye sordu
ABD'li senatörlerden Esper'e mektup: ‘Neden Türkiye hâlâ daha F-35 programında yer alıyor?’

ABDde Cumhuriyetçi senatörler James Lankford ve Thom Tillis ile Demokrat senatörler Jeanne Shaheen ve Chris Van Hollen, ABD Savunma Bakanı Mark Espere bir mektup göndererek F-35 programından ihraç edilmesine ilişkin karar alınmasına rağmen Türkiyenin neden bu programda yer almaya devam ettiğini açıklamasını talep etti.
James Lankfordun internet sayfasından yayınlanan mektupta senatörler, Türk üreticiler, projeye katılım yasağına rağmen ana aksamları üretmeyi ve tedarik etmeyi sürdürüyor. Türkiyenin üretimdeki dahlinin devam etmesinin nedenlerinin açıklanmasını, Türk üreticilerin iletişim bilgilerinin, onlarla yapılan sözleşmelerin başlangıç ve bitiş tarihlerinin sunulmasını talep ediyoruz ifadelerini kullandı.
Senatörler, Türkiyeyle işbirliğinden vazgeçilmesinin Amerikan tarafı için ek mali yük doğuracağını ancak NATO önündeki diplomatik yükümlülüklerin yerine getirilmesi için bunun yapılması gerektiğini vurguladı.
ABD, Rusyadan S-400 füze savunma sistemleri alımı sonrası Türkiyeyi F-35 programından çıkardığını duyurmuştu. Washington, Ankaraya 5. nesil F-35leri teslim etmeyeceğini de belirtirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiyenin yaptığı ödemelerin iadesini talep etmişti.

Son güncelleme: 17:28 07.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı