• Turkhane Logo

AB’den Türkiye, Kazakistan ve Ermenistan’a yaptırım baskısı

Rusya yaptırımlarını delen ülkelere baskı artıyor. Yaptırımları delmekle suçlanan ülkeler arasında Türkiye de var

23:46 26 Şubat 2023 Pazar
AB’den Türkiye, Kazakistan ve Ermenistan’a yaptırım baskısı
Rusya yaptırımlarını delen ülkelere baskı artıyor. Yaptırımları delmekle suçlanan ülkeler arasında Türkiye de var

TURKHANE.COM - MOSKOVA
Rus RBK gazetesi, Rusya ile ikili ticaretlerini artıran Türkiye, Ermenistan ve Kırgızistana yönelik baskıların artırıldığını, bu açıklamanın özellikle Türkiye ile alakalı olduğunu duyurdu. 
Financial Timesa konuşan Kazakistanlı yetkililer de konuyu yakından takip ettiklerini ve ülkedeki şirketlerin yaptırımları deldiğine dair bir işarete rastlamadıklarını söyledi.   
ABD ve İngilterenin ardından Avrupa Birliği de Rusyaya ihracatı ciddi oranda arttıran müttefikler konusunda soruşturma başlattığını duyurdu.Financial Timesa konuşan AB Yaptırımları Özel Temsilcisi David O’Sullivan, Avrupa Birliğinin Rusyaya ihracatının ciddi oranda düşmesine paralel olarak Rusyaya komşu bazı ülkelerin bu ülkeye ihracatı arttırdığına dikkat çekti.  RBK Gazetesinde verilen rakamlara göre, Türkiyenin Rusyaya ihracatının mayıs-temmuz 2022 arası dönemde yüzde 97 arttığını hatırlatıyor.   
Öte yandan Bloomberg ajansı ABDnin Rusyaya karşı yaptırımlara katılmayan ve her iki kampta da tutunmaya çalışan ülke ve şirketlere baskıyı arttıracağını yazıyor. Ajans Washington yönetiminden temsilcilerin son birkaç haftadır bu amaçla Türkiye ve Birleşik Arap Emirliklerine resmi ziyaretler gerçekleştirdiğini ve Çinle bu konuda müzakerelerde bulunduğunu aktardı.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerikan Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmede, Türkiye’nin yaptırımlara yasal olarak katılmadığını, zaten yasaklı ürünlerin Rusya’ya sevkiyatının Türkiye üzerinden söz konusu olmadığını, Rusya ile ticaretin yaptırıma tabi olmayan mallar üzerinden arttığını söyledi.

Son güncelleme: 23:46 26.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı