• Turkhane Logo

AB'den, Rus Wagner'e yaptırım

AB, Rus ordusuna paramiliter güç sağlayan askeri şirket Wagner'i yaptırım listesine aldı. AB Konseyi'nden yapılan açıklamada Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Wagner'in aktif rol oynadığı kaydedildi.

11:57 14 Nisan 2023 Cuma
AB'den, Rus Wagner'e yaptırım
AB, Rus ordusuna paramiliter güç sağlayan askeri şirket Wagner'i yaptırım listesine aldı. AB Konseyi'nden yapılan açıklamada Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Wagner'in aktif rol oynadığı kaydedildi.

Ukraynayı işgal eden Rusyaya paralı asker sağlayan askeri şirket Wagner, savaşa aktif olarak katıldığı gerekçesiyle ikinci kez Avrupa Birliğinin yaptırım listesine alındı.
Son dönemde Ukraynanın Bahmut ve Soledar yerleşimlerini ele geçirmeye çalışan Rus birliklerine liderlik eden Wagner, Şubat ayında insan haklarını ihlal ettiği ve Afrikadaki ülkeleri istikrarsızlaştırdığı gerekçesiyle ABnin bir başka yaptırım listesine alınmıştı.
AB üyesi 27 ülkeyi temsil eden AB Konseyinden yapılan açıklamada, yeni yaptırım listesinin bir öncekini tamamladığı belirtilerek, Wagnerin Ukraynanın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını baltalayan ya da tehdit eden eylemleri nedeniyle listeye yeniden eklendiği kaydedildi.
Konsey, Wagnerin iki kez listeye alınmasının grubun faaliyetlerinin tehlikesinin ve uluslararası düzeyde ne kadar yaygın olduğunun altını çizdiğini, ayrıca aktif olduğu ülkeler üzerindeki istirarsızlaştırıcı etkisini ortaya koyduğunu bildirdi.
AB ayrıca, yönetim kurulu başkanı Wagnerin yöneticisi Yevgeni Prigozhin olan RIA FAN isimli medya kuruluşunu da yaptırım listesine aldı.
Geçtiğimiz günlerde bir Rus sivil toplum kuruluşu ile Wagnerden firar eden bir asker, Wagnerin Ukraynalı bir savaş esirinin kafasının kesilmesinden sorumlu olduğunu iddia etmişti.
Prigozhin, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler tarafından kınanan bu iddiayı reddetmişti. Rusya ise olayla ilgili inceleme başlattığını duyurmuştu.
Yaptırım listesinde yer alan kişi ve kuruluşların AB ülkelerindeki mal varlıkları donduruluyor, seyahat yasağı getiriliyor ve ABdeki herhangi bir kişi ya da firmanın bu kişilere fon sağlaması yasaklanıyor.
AB, Ukraynayı işgali nedeniyle geçtiğimiz yıl Rusyaya karşı art arda 10 yaptırım paketi kabul etti.

Son güncelleme: 11:57 14.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı