• Turkhane Logo

ABD'den Türkiye'ye bir S-400 tehdidi daha: 'Altını çiziyoruz...'

Türkiye ile ABD arasında sürüncemeye dönüşen Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımı meselesi teslimata sayılı günler kala sıcaklığını artırıyor.

08:23 09 Temmuz 2019 Salı
ABD'den Türkiye'ye bir S-400 tehdidi daha: 'Altını çiziyoruz...'
Türkiye ile ABD arasında sürüncemeye dönüşen Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımı meselesi teslimata sayılı günler kala sıcaklığını artırıyor.





Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusyadan S-400 teslimatına ilişkin olarak, Yolculuk hazırlığı, yükleme çalışmaları sürüyor. Nereye konuşlanacağını MSB ve Genelkurmay Başkanlığımız planlıyor açıklamasının ardından ABDden bir yaptırım mesajı daha geldi.


Sputnikin CNBCden aktardığına göre ABDli bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, S-400 teslimatını tamamlarsa Türkiyenin çok gerçek ve olumsuz sonuçlarla karşılaşacağının altını çiziyoruz dedi.

 

S-400 sistemlerinde operasyonel mesafe uzaklığı 120 kilometre olarak açıklanıyor.

İsmi açıklanmayan yetkilinin, NATO ülkelerinin NATO sistemleriyle birlikte çalışabilecek askeri teçhizat tedarik etmesi gerekiyor. Bir Rus sistemi bu standarda uymayacaktır dediği kaydediliyor.

Öte yandan ABDli yetkili, NATO müttefikleri ve ABDnin Türkiyeye diğer füze sistemlerini önerdiği hatırlatmasını yapıyor.

Haberi aktaran CNBC, Pentagon ve Beyaz Sarayın konuya ilişkin yorum talebine yanıt vermediğini belirtiyor.

ABD, Rusya yapımı bir sistem olması ve casusluğa kapı aralayacağı kaygısıyla Türkiye’nin S-400 satın almasına şiddetle karşı çıkıyor. Bunun yerine kendi üretimi olan ve NATO sistemine entegre edilebilecek Patriot savunma sistemlerinin alınmasını istiyor.

Türkiyenin ise özellikle 15 Temmuz sonrası başlayan süreçte kopma noktasına gelen ilişkilerde bir nevi koz olarak bu hamleyi attığı yorumları yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Türk yetkililer, ABDnin yaptırım tehditlerine rağmen teslimattan geri dönüş olmayacağı mesajını yineliyorlar.

Erdoğandan gelen son açıklamaya göre S-400 bataryalarının Türkiyeye teslimatının temmuz ayı içerisinde başlaması planlanıyor. Ancak yine de kulislerde sistemin aktif edilmeyeceğine dair iddialar dile getirilmeye devam ediyor.

Son güncelleme: 08:23 09.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı