• Turkhane Logo

ABD'den ateşkes değil 'duraklama' çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ürdün’de gerçekleştirdiği Arap dışişleri bakanları ile görüşmesinin ardından Ürdün ve Mısırlı mevkidaşlarıyla ortak basın toplantısı düzenledi. Blinken, Gazze Şeridi’nde

12:11 05 Kasım 2023 Pazar
ABD'den ateşkes değil 'duraklama' çağrısı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ürdün’de gerçekleştirdiği Arap dışişleri bakanları ile görüşmesinin ardından Ürdün ve Mısırlı mevkidaşlarıyla ortak basın toplantısı düzenledi. Blinken, Gazze Şeridi’nde

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çeşitli görüşmeler yapmak üzere geldiği Ürdün’de Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Blinken, sivilleri korumak ve yabancı uyrukluların bölgeden ayrılmasına izin vermek için Washington’un insani duraklama çağrısını yeniledi.
Blinken, görüşmelerin içeriğine yönelik yaptığı açıklamada, Yardımların sürdürülebilir şekilde ulaştırılmasını hızlandırmanın yolları hakkında konuştuk dedi.
Blinken, Orta Doğu‘daki ülkelerin çatışmaların bölgenin geri kalanına yayılmasını önlemede önemli bir rol oynadığını belirterek, Gazze Şeridi’ndeki rehinelerin serbest bırakılması konusunda Katar ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Refah Sınır Kapısı’ndan haftalar önce sadece 20 yardım tırının geçtiğini belirten Blinken, bu sayının şuanda 100e yükseldiğini ancak hala yeterli olmadığını ifade etti.
BÜTÜN BÖLGE, BİR NEFRET DENİZİNDE BATIYORÜrdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi konuşmasında, İsrail’in Gazze Şeridi’nde savaş suçu işlediğini ifade ederek, bunun uluslararası hukukun üstünde olmaması gerektiğini söyledi. Gazze Şeridi’ndeki savaşın devam etmesine izin verilemeyeceğini vurgulayan Safadi, Bütün bölge, gelecek nesilleri tanımlayacak bir nefret denizinde batıyor şeklinde konuştu.
Bu nefretin kendisini göstermeye başladığını söyleyen Safadi, Bu karşısında durmamız gereken bir durum. Bu savaş dinlerarası bir savaş değil. Müslümanlar ve Yahudiler arasında bir savaş değil. Bu çılgınlığı durdurmamız lazım dedi.
MEŞRU MÜDAFAA OLDUĞUNU KABUL ETMİYORUZABD’nin İsrailin meşru müdafaa hakkını destekliyoruz açıklamasına değinen Safadi, Bunun meşru müdafaa olduğunu kabul etmiyoruz ifadelerini kullanarak derhal ateşkes çağrısı yaptı.
İsrail’in saldırılarının hiçbir bahaneyle meşrulaştırılamayacağını vurgulayan Safadi, bu söylemlerin bölgeye barışı getirmeyeceğini kaydetti. Safadi, Blinken’in savaşı sonlandırma çabalarında önemli bir rol oynadığını belirtti.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ise, İsrailin Gazze Şeridi’ndeki bariz savaş eylemleri nedeniyle Mısır’ın uluslararası bir soruşturma talep ettiğini açıkladı.

Son güncelleme: 12:11 05.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı