• Turkhane Logo

ABD’de Texas eyaletinde onaylandı: Düzensiz göçmenler tutuklanabilecek

15:50 19 Aralık 2023 Salı
ABD’de Texas eyaletinde onaylandı: Düzensiz göçmenler tutuklanabilecek





ABD’nin Texas eyaletinde düzensiz göçmenlerin tutuklanabilmesinin önünü açan yasa onaylandı. Eyalet valisi Greg Abbott tarafından onaylanan yasa, eyalet yetkililerine ABD’ye yasa dışı yollardan girdiği düşünülen göçmenleri tutuklama ve sınır dışı etme etkisi tanıyor. Yeni yasa, Biden yönetimi ile sınırların uygulanması konusunda olası bir mücadeleye zemin hazırlıyor. Cumhuriyetçi Abbott, mahkeme kavgalarına yol açan başka politikalar da uygulamıştı.



ABD’de Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott, polisin ABD sınırını yasadışı yollardan geçen göçmenleri tutuklamasına izin veren ve yerel yargıçlara ülkeyi terk etmelerini emretme yetkisi veren kapsamlı yeni yetkileri onaylayarak bir eyaletin göçmenlik yasalarını uygulamak için ne kadar ileri gidebileceğinin sınırlarını test etti.



Muhalifler bu düzenlemeyi, ABD Yüksek Mahkemesi tarafından büyük ölçüde iptal edilen ve eleştirmenler tarafından “Evraklarını Göster” tasarısı olarak adlandırılan 2010 Arizona yasasından bu yana bir eyaletin göçmenlik polisine yönelik en dramatik girişimi olarak nitelendiriyor. Göçmenlik uygulaması federal bir sorumluluk olarak görülüyor ve onaylanan bu yeni yasasının yasal zorluklarla karşılaşmasına kesin gözüyle bakılıyor.



Greg Abbott’un söz konusu yasayı imzalayarak Başkan Joe Biden yönetimiyle göçmenlik politikası ve sınırların uygulanması konusunda potansiyel bir çatışmaya zemin hazırladığı değerlendiriliyor.



ADALET BAKANLIĞI HENÜZ AÇIKLAMA YAPMASA DA YASANIN KABUL GÖRMESİ ZOR



Göçmenlere yönelik başka politikalar da uygulayan ve bu politikalara karşı mahkemeye başvuran bir Cumhuriyetçi olan Abbott, Brownsville, Teksas’ta düzenlenen bir etkinlikte tasarıyı imzaladı. “Biden’ın kasıtlı eylemsizliği Teksas’ı kendi başının çaresine bakmak zorunda bıraktı” diyen Abbott, tasarının amacının “Teksas’a yasadışı giriş dalgasını durdurmak” olduğunu sözlerine ekledi.



Son yıllarda Teksas’taki yerel yetkililer, Abbott’un Lone Star Operasyonu olarak bilinen sınır uygulama programı kapsamında göçmenleri izinsiz geçiş suçundan tutukluyordu. Dün imzalanan yasa, yasal bir giriş limanı dışında herhangi bir yerden yabancı bir ülkeden Teksas’a girmeyi ya da girmeye çalışmayı suç haline getiriyor. Yasanın Mart ayında yürürlüğe girmesi planlanıyor.



Adalet Bakanlığı sözcüsü, Adalet Bakanlığı’nın yeni yasa nedeniyle Teksas’a dava açmayı planlayıp planlamadığına ilişkin sorulara yanıt vermedi. Teksaslı 21 Demokrat ve Kongre Hispanik Grubu üyelerinden oluşan bir grup da dün Adalet Bakanlığı’ndan devreye girmesini ve “en aşırı göçmen karşıtı eyalet yasası” olarak tanımlanan yeni yasayı engellemesini isteyen bir mektup imzaladı.



VALİ ABBOTT GÖÇMEN KARŞITI UYGULAMALARI İLE BİLİNİYOR



Abbott daha önce de göçmenlerin Meksika’dan nehri geçtikten sonra eyalete girmelerini engellemek için Teksas’ın Eagle Pass kenti yakınlarında 1.000 metrelik bir yüzer bariyer kurulmasını ve Rio Grande yakınlarına jiletli tel yerleştirilmesini emretmişti. Bu çabaların her ikisi de mahkemede reddedildi; federal temyiz mahkemesi bu ay eyaletin şamandıra bariyerini kaldırması gerektiğine karar verdi ve federal mahkeme geçen ay Abbott’un federal yetkililerin jiletli telleri kaldırmasını durdurma talebini reddetti.



Abbott’un ofisi ayrıca geçen yıldan bu yana binlerce göçmeni otobüslerle Teksas’tan Washington, D.C., New York, Chicago, Philadelphia, Denver ve Los Angeles gibi şehirlere taşımıştı.

Son güncelleme: 15:50 19.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı