• Turkhane Logo

ABD’de soykırım sergisi: İşkence ve hukuksuzluk kurbanına ait kırktan fazla eşya sergilendi

Türkiye’de yıllardır işlenen hukuksuzlukların canlı şahidi olan ‘Soykırım Sergisi’ ABD’nin New Jersey eyaletinde açıldı.

09:15 07 Haziran 2022 Salı
ABD’de soykırım sergisi: İşkence ve hukuksuzluk kurbanına ait kırktan fazla eşya sergilendi
Türkiye’de yıllardır işlenen hukuksuzlukların canlı şahidi olan ‘Soykırım Sergisi’ ABD’nin New Jersey eyaletinde açıldı.


Türkiye’deki insan hakları ihlallerini, hukuksuz yargılamaları ve işkence iddialarını araştırarak uluslararası kamuoyuna duyurmayı amaçlayan Advocates Of Silenced Turkey (AST), Amerika’da dün aktivist, gazeteci, kanaat önderi ve gönüllülerin katılımıyla büyük bir organizasyon gerçekleştirdi.

Uluslararası İnsan Hakları Dayanışma Forumu (International Solidarity For Human Rights Forum) adı altında düzenlenen buluşma, Amerika’nın New Jersey eyaletindeki Wyndham Otel’de gerçekleştirildi. Katılımın yoğun olduğu programa, Türkiye’de yıllardır işlenegelen hukuksuzlukların canlı şahidi olan “Soykırım Sergisi” damgasını vurdu.


GARİBE GEZER’DEN HATİCE AKÇABAY’A…

Cezaevinde gardiyanların sistematik işkence ve tecavüzüne maruz kaldığı için intihar eden Garibe Gezer, yarısı çocuk 34 kişinin katledildiği Roboski Katliamı mağdurları, Kazakistan’dan zorla kaçırılıp getirilerek 108 gün boyunca işkence gören Zabit Kişi, sokak ortasında kurşun yağmuruna tutulduktan sonra cenazesi 7 gün boyunca kaldırılmayan Taybet İnan, kameralar önünde göz göre göre katledilen Tahir Elçi, 15 Temmuz sahte darbesinin ardından Türkiye’de kendilerine yaşam hakkı tanınmadığı için Meriç nehri üzerinden Yunanistan’a geçmeye çalışırken botlarının alabora olması sonucu üç çocuğuyla birlikte boğulan Hatice Akçabay, keyfi ve hukuksuz uygulamalarla devlet tarafından adım adım ölüme gönderilen 8 yaşındaki kanser hastası Ahmet Burhan Ataç, Gezi Parkı eylemlerine katıldığı için polisler tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz ve daha birçok işkence ve hukuksuzluk kurbanına ait kırktan fazla kişisel eşya, hikayeleriyle birlikte sergilendi.
  International Human Rights Solidarity Forum organized by AST on June 5 at Baymont Wyndham Hotel, NJ, USA. pic.twitter.com/IUrP1HcHYp — Advocates of Silenced Turkey (@silencedturkey) June 6, 2022
MERAK ŞİMŞEK VE ASYA GEZER’İN VİDEO MESAJLARI YAYINLANDI

Kürt asıllı yazar Meral Şimşek, Garibe Gezer’in ablası Asya Gezer, New York Temsilciler Meclisi Üyeleri Phil Ramos, federal milletvekili ve New York vali adayı Tom Suozzi ve Lantos Foundation Başkanı Katrina Lantos Sweet’in de programa özel birer video mesaj göndererek katıldıkları programda, işkence suçunun uluslararası platformlarda duyurulmasının önemine dikkat çekildi.

ÖZGÜRLÜK KAMYONUYLA 200 BİN KM YOL KATETTİ

Programda ayrıca, insan hakları ihlallerini duyurmak için çalışan gönüllülere de plaket verildi. Türkiye’deki hak ihlallerine dikkat çekmek adına ‘Özgürlük Kamyonu’yla 200 bin mil yol kat eden Fatih Yıldırım ‘Yılın Aktivisti’ ödülüne layık görülürken, ‘Kara Efe’ Lakaplı Ahmet Burhan Ataç’ı çizgi romana aktaran Feride Sarıbaş’a ‘Yılın Genç Aktivisti’ ödülü verildi.

Başta üniversiteler olmak üzere pek çok platformda verdiği konferans ve seminerlerle binlerce kişinin yaşanan zulümlerden haberdar olmasını sağlayan Eyüp Esen ‘Yılın Savunucusu’ ödülü, New York merkezli “Committe of Concerned Scientist” derneğine ise akademik mağduriyetlerle ilgili çalışmalardan ötürü ‘Yılın İnsan Hakları Organizasyonu’ ödülü aldı.

Gecenin sonunda ise Türkiye’de yaşanan zulümlerin resmedildiği çizimler için canlı bir müzayede yapıldı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği müzayedenin geliri, serginin daha geniş kitlelere duyurulması ve mağduriyetlerin yayımlanması adına kullanılacak.

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/





 

Son güncelleme: 09:15 07.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı