• Turkhane Logo

ABD'de son 100 yılda bir ilk: Temsilciler Meclisi Başkanı üç tur oylamada seçilemedi

Cumhuriyetçiler'in çoğunluğu devraldığı Temsilciler Meclisi'nde eski Meclis Başkanı Nancy Pelosi'nin görevi bırakmasının ardından Cumhuriyetçi lider Kevin McCarthy Meclisi Başkanı olmak için yapılan üç tur oylamada da başarısız oldu.

12:58 04 Ocak 2023 Çarşamba
ABD'de son 100 yılda bir ilk: Temsilciler Meclisi Başkanı üç tur oylamada seçilemedi
Cumhuriyetçiler'in çoğunluğu devraldığı Temsilciler Meclisi'nde eski Meclis Başkanı Nancy Pelosi'nin görevi bırakmasının ardından Cumhuriyetçi lider Kevin McCarthy Meclisi Başkanı olmak için yapılan üç tur oylamada da başarısız oldu.


Cumhuriyetçi Parti içindeki muhafazakarlar McCarthynin üyeliğine karşı çıkıyordu. McCarthy son 100 yılda ilk turda meclis başkanlığını kazanamayan ilk isim olarak, tarihi bir yenilgi aldı.
Temsilciler Meclisinin tamamında 218 oya ihtiyaç duyan McCarthy, ilk iki turda 203 oy alabildi. Bu sayı, Cumhuriyetçilerin kontrolundaki mecliste Demokrat lider Hakeem Jeffriesin bile altında kaldı. Hakeem Jeffries iki turda da 212 oy alarak 203 oy alan McCarthyyi geride bıraktı.
McCarthy yapılan üçüncü oylamada da Meclis Başkanı seçilmek için yeterli oyu alamadı. Hatta akşam saatlerinde yapılan üçüncü tur oylamada McCarthy 20 oy daha kaybetti. İlk iki turda Kevin McCarthyye oy veren bir Cumhuriyetçinin üçüncü tur oylamada fikir değiştirdiği belirtiliyor. Bu durum McCarthynin daha da destek kaybedebileceğinin bir işareti olarak yorumlanıyor.
Temsilciler Meclisi yarın yine toplanacak
Cumhuriyetçilerin yeni dönemde Meclis Başkanı adayı etrafında birlik sağlayamamasının ardından Temsilciler Meclisi oturuma Çarşamba günü öğle saatlerine kadar ara verdi.Cumhuriyetçi siyasetçi McCarthy, kendisine oy vermeyi reddeden sağ kanattaki Cumhuriyetçi isimlerin üstesinden gelmek için gerektiği kadar savaşma sözü vermişti.
Temsilciler Meclisinde yeni dönemde azınlık konumunda bulunan Demokratlarsa Hakeem Jeffriesi yeni lider seçti. Jeffries Twitterdan paylaştığı mesajda Demokratların Temsilciler Meclisinde ilk günden tek ses olduklarını vurguladı, çalışmaya koyulmaya hazır olduklarını belirtti.
Demokrat siyasetçi Cumhuriyetçi Partinin Temsilciler Meclisi başkanını seçememesine atıfta bulunarak, Koridorun diğer tarafındaysa tam bir kaos var ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçiler McCarthy konusunda bölünmüş durumda
Bir grup katı muhafazakar Cumhuriyetçi ise, McCarthynin adaylığına karşı çıkıyor ve onun Temsilciler Meclisine hakim olan ve Donald Trumpın Beyaz Saray yıllarından bu yana daha da artan kültür savaşları ve partizan çekişmelerle daha az ilgili olduğu endişesini taşıyor.
Bu grup McCarthyyi, Pelosi yönetimindeki Demokratlar’a karşı hükümetin finansmanı, savunma ve sınır güvenliği gibi öncelikler konusunda daha agresif bir tutum sergilememekle eleştiriyor.
Meclis başkanı seçilmeden Kongre üyeleri yemin edemiyor
Kongre yeni döneme bu şekilde kaotik bir başlangıç yapmış oldu.
Temsilciler Meclisinin yeni başkanı belirlenmeden yeni kongre üyelerinin yemin ederek göreve başlaması ve yeni komisyon başkanlarının belirlenmesi mümkün değil.
Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisindeki iki numaralı ismi Steve Scalise, Buraya hepimiz iş yapmaya geldik. Kevin McCarthyyi Meclis Başkanı seçene kadar sorunları çözmeye başlayamayız diyerek Cumhuriyetçilerden McCarthyye karşı itirazlarından vazgeçmeleri çağrısında bulundu.
Rakip isimden McCarthy için çağrı
İlk turda altı oy alan muhafazakar Ohio Temsilcisi Jim Jordan ise ikinci oylamadan önce ayağa kalkarak rakibine destek verdi ve meslektaşlarını, hatta kendisini alternatif olarak destekleyenleri bile muhalefetlerini bırakmaya çağırdı.
Jordan, McCarthy için Onun etrafında toplanmalı, biraraya gelmeliyiz dedi.
Ancak Florida Temsilcisi Matt Gaetz, Jordanı güçlü bir şekilde yeniden destekleyerek parti içindeki kaosun altını çizdi. Jordan ikinci turda 19 oy aldı.
Kongredeki dengelerin ara seçimlerde değişmesi ve Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisinde çoğunluğu Demokratlardan devralmasıyla Washingtonda yine bölünme hakim olacak.
Cumhuriyetçi Parti, ara seçimlerin ardından Temsilciler Meclisinde çoğunluğu elde etmişken, meclis başkanlığı görevi, meclis gündemini yönlendirme yetkisi verecek.
Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı, Demokrat Başkan Joe Biden ve Demokratların kontrolündeki Senatoyu dizginleyebilecek; Bidenın ailesini ve yönetimini hedef alan soruşturmalar başlatabilecek.
Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçilerin bölünmesinin, Biden ve Senato çoğunluk lideri Chuck Schumer ile müzakerelerde ellerini zayıflatabileceği sanılıyor.
Demokratlar azınlık liderini seçti
Temsilciler Meclisi’nde yeni dönemde azınlık konumunda olan Demokrat Parti de kendi liderini belirledi.
Ara seçimlerin ardından basına kapalı olarak yapılan oylamada Demokratlar New York’u temsil eden kongre üyesi Hakeem Jeffries’i seçmişti.
Jeffries, Temsilciler Meclisi ya da Senatoda parti liderliği koltuğuna oturmak üzere seçilen ilk siyah lider oldu.
82 yaşındaki Nancy Pelosi’nin görevden ayrılmasıyla birlikte, Demokrat Partide genç nesil siyasetçilerin parti liderliği bayrağını devralma döneminin başladığı yorumu yapılıyor.
Temsilciler Meclisinde 10 yıldır görev yapan Jeffries yasama sürecinde yeni üyelere daha fazla söz hakkı tanıma ve üst düzey pozisyonlara atanma taahhüdünde bulunmuş; komisyon üyelerinin daha fazla nüfuz sahibi olması için mücadele edeceğini söylemişti.
Jeffries, Demokrat Partililere yazdığı mektubunda, Anlamlı yasalar oluşturma ve kamusal yükümlülük fırsatları, ne kadar uzun süredir görev başında olunduğuna bakılmaksızın dağıtılmalıdır demişti.
Kürsü tokmağında devir teslim
Temsilciler Meclisi başkanlığına seçilen adayın temsil ettiği eyaletten her iki siyasi partiden Kongre üyelerinden oluşan komisyon, seçimi kazanan meclis başkanına kürsüye giderken eşlik edecek. Yeni meclis başkanı yemin ederek resmen görevine başlayacak.
Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun bir siyasi partiden diğerine barışçı şekilde devredilmesini temsilen, görevden ayrılacak olan meclis başkanı da bu süreçte hazır bulunuyor.
California eyaletini temsil eden Demokrat Partili Nancy Pelosi oturumda kürsüde tokmağı dört yıl sonra Cumhuriyetçi Parti’nin meclis başkanlığına seçtiği isme devredecek.
Nancy Pelosi geri planda
Temsilciler Meclisi’ne ilk kez 1980’lerde seçilen Nancy Pelosi, yaklaşık 20 yıl boyunca Demokratlar’ın liderliğini yaptı. Californialı siyasetçi, Temsilciler Meclisi başkanlığına seçilen ilk ve tek kadın siyasetçi olmuştu.
1990’larda Demokrat Parti’nin denetçisi seçildiğinde, “Herkes için kazanması zor bir yetki alanı ama çığır açmaya çalışan bir kadın için zor bir savaştı” ifadelerini kullanmıştı.
Pelosi’nin liderliği döneminde Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlarda kadın, siyah ve LGBTİ Kongre üyelerinin temsili arttı.
Nancy Pelosi, eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’a karşı iki kez azil süreci başlatan Temsilciler Meclisi başkanı olarak da tarihe geçti.
Azil süreçlerinden biri Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı’yla telefon görüşmesinde askeri yardımı baskı aracı olarak kullandığı, diğeri ise 6 Ocak Kongre saldırısını teşvik ettiği iddialarıyla ilgiliydi.
Görevden ayrılmadan önce aralarında Washington Post’un da olduğu medya kuruluşlarına röportaj veren Nancy Pelosi, siyasi kariyerini değerlendirdi.
Pelosi’nin “Neyi mi farklı yapardım? Daha fazla seçim kazanıp Cumhuriyetçiler’e yaptıklarını yapacak gücü vermezdim. Donald Trump gibi bir yaratığın asla bir daha ABD’ye başkan olmamasını sağlardım” ifadeleri siyasi tarihte yerini aldı.
Nancy Pelosi bir dönem daha Kongre üyeliği yapıyor; ancak bu kez bir ayrıcalığa sahip olmayacak.

Son güncelleme: 12:58 04.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı