• Turkhane Logo

ABD'de seçim krizi: Cumhuriyetçi aday tarihe geçti

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki başkanlık seçiminde Cumhuriyetçilerin adayı Kevin McCarthy, 11'inci oylamada da yeterli oyu alamayarak tarihe geçti.

13:16 06 Ocak 2023 Cuma
ABD'de seçim krizi: Cumhuriyetçi aday tarihe geçti
ABD Temsilciler Meclisi'ndeki başkanlık seçiminde Cumhuriyetçilerin adayı Kevin McCarthy, 11'inci oylamada da yeterli oyu alamayarak tarihe geçti.

ABD Temsilciler Meclisindeki başkanlık seçimi krizi büyüyor. Ara seçimler sonucunda Temsilciler Meclisinde çoğunluğu kazanan Cumhuriyetçilerin adayı Kevin McCarthy, 11inci oylamada da yeterli oyu alamadı.
McCarthynin Temsilciler Meclisi Başkanı seçilebilmesi için 218 oy alması gerekiyor. Ancak 20 Cumhuriyetçi vekil, McCarthyye oy vermeyi reddediyor.
Cumhuriyetçi Partinin daha muhafazakâr kanadından olan ve hem Demokratların kontrolündeki Senato hem de ABD Başkanı Joe Bidena yönelik olarak başta bütçe olmak üzere birçok konuda ciddi kısıtlamalar getirilmesini isteyen bu vekiller, bu taleplerinin yerine getirilmesi konusunda McCarthyye güvenmiyor.

McCarthynin kendisine karşı olan Cumhuriyetçileri ikna etmek için şu ana kadar verdiği tavizler söz konusu vekillerin fikrini değiştirmesine yetmedi.
Oylamaya bugün devam edilecekMcCarthy, Salı ve Çarşamba günü yapılan altı oylama sonrası Perşembe günü yapılan beş oylamada da yeterli desteği alamadı. Yeni başkanın seçilmesi için gerekli çoğunluk sağlanana kadar oylamaya devam edilmesi bekleniyor.
Yeni oylama ya da oylamalar için bugün yeniden toplanacak olan Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçilerin 222, Demokratların 212 üyesi bulunuyor.
Tarihi krizDokuzdan fazla oylamada Temsilciler Meclisi Başkanının seçilemediği bir durumla sadece 1861 yılındaki ABD İç Savaşından önce karşılaşılmıştı. Savaş sonrası dönemde ise 1923 yılında Temsilciler Meclisinin yeni başkanı dokuzuncu oylamada seçilebilmişti.
Temsilciler Meclisinde 2019 yılından beri partisinin azınlık lideri olarak görev yapan 57 yaşındaki McCarthynin adaylığı konusunda yaşanan anlaşmazlık, Cumhuriyetçilerin 2024teki Başkanlık seçimine uzanan iki yıllık süreçte karşılaşabileceği yeni zorluklar açısından da ipucu vermiş oldu.

Son güncelleme: 13:16 06.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı