• Turkhane Logo

ABD, Yunanistan’a F-35, firkateyn, C-130 kargo uçağı ve tank veriyor

11:00 28 Ocak 2024 Pazar
ABD, Yunanistan’a F-35, firkateyn, C-130 kargo uçağı ve tank veriyor





Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından F-16 satışı için Kongre’ye mektup gönderen ABD yönetimi, Yunanistan’a da F-35 uçaklarının satışı için onay verdi. Karardan memnuniyetini sosyal medya hesabından duyuran Yunanistan Başbakanı Miçotakis, F-35 satışının yanı sıra ABD’nin kendilerine önemli miktarda askeri ekipmanı da ücretsiz olarak verdiğini duyurdu. Bu ekipmanlar arasında “firkateynler, C-130 kargo uçakları, tanklar, zırhlı araçlar ve daha fazlası” bulunuyor.



Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya üyelik protokolünü tamamlamasının ardından F-16 satışı için Kongre’ye mektup gönderen ABD yönetimi, benzer şekilde Yunanistan’a da F-35 savaş uçaklarının satışı için onay verdi.



ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye için F-16 satışının yanı sıra Yunanistan’a F-35 savaş uçağı ve ekipmanlarının satışı konusunda Kongre’ye resmi bildirimde bulundu. ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansının (DSCA) yazılı açıklamasında, F-35 savaş uçaklarının Yunanistan’a satışına ilişkin bilgilendirme yapıldı. ABD Dışişleri Bakanlığının Yunanistan’a 40 F-35 savaş uçağı ve ekipmanlarının satışını onaylayan resmi tebligatı Kongre’ye gönderdiği belirtilen açıklamada “Önerilen satış, Yunanistan’ın hava kuvvetlerini modernize etmesine, savunma kapasitesini geliştirmesine, bölgesel güvenliğin korunması için NATO misyonlarına katkıda bulunmasına, NATO müttefiklerini savunmasına ve ABD ile NATO kuvvetleriyle çalışmayı sürdürmesine yardımcı olacak. Yunan Hava Kuvvetlerinin F-4 ve Mirage 2000 gibi eskiyen uçaklarını telafi edecek” denildi. Yaklaşık 8,6 milyar dolar tutarındaki satışın tamamlanması için ABD yönetiminin sunduğu satış tebligatına Kongre’den itiraz gelmemesi gerekiyor.



Bildirimin ardından bir paylaşım yaparak, ABD yönetiminin Yunanistan’a yaklaşık 40 adet yeni nesil F-35 savaş uçağı satışını onaylamasından memnuniyetini açıklayan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Washington’ın Yunan Silahlı Kuvvetlerini çok güçlendirecek önemli miktarda ekipmanı ücretsiz verdiğini de duyurdu. Türkiye’nin Rus hava savunma sistemi S-400 alması gerekçe gösterilerek Donald Trump yönetimi döneminde programından çıkarıldığı F-35’lerin Atina ufkunda gözükmesinden memnuniyetini dile getiren Miçotakis, şu açıklamayı yaptı: “Bugün milli savunmamız ve Yunan diplomasisi açısından önemli bir gün. Yunanistan resmi olarak 40’a yakın yeni nesil F-35 savaş uçağını edinme yolunda ilerliyor.”



Ancak Yunanistan’a silah satışı sadece F-35 sınırlı değil. Miçotakis’e göre ilaveten Yunanistan, Silahlı Kuvvetlerin kara, hava, deniz olmak üzere üç kolunu ve Sahil Güvenliğini büyük ölçüde güçlendirecek önemli miktarda ekipmanı ücretsiz olarak alacak. ABD-Yunanistan paket anlaşmasında, Sahil Güvenlik dahil Yunan Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek için tahsis edilen “çok büyük miktarda ekipman”, “firkateynler, C-130 kargo uçakları, tanklar, zırhlı araçlar ve daha fazlasını” içeriyor. Mayıs 2022’de ABD Başkanı Joe Biden’a kişisel talepte bulunarak bunları güvence altına aldığını söyleyen Miçotakis, bunun, “Yunanistan’ın karada, havada ve denizde caydırıcı gücünü artırdığını” vurguladı. ABD rezervlerinden ücretsiz temin edildiğinden paketin Yunan vergi mükelleflerine yük teşkil etmediğini sözlerine ekledi.



Miçotakis, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafıından kendisine gönderilen, ABD-Yunanistan arasındaki işbirliğinin boyutunu gösteren bir mektubu da paylaştı. Mektupta Yunanistan’ın askeri yeteneklerini modernleştirme girişimlerini destekleyen Blinken, her iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasındaki askeri ilişkilerin güçlendirilmesi yönündeki umutlarını dile getirdi.



Miçotakis’in “Yunanistan’ı ABD üssüne çevirmekle” eleştirilmesine neden olan boyutta Washington’la askeri işbirliğini ilerletmesini, ABD’nin Yunanistan’ı “bedava ekipmanla” ihya etmesi takip etti.



Yunan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, bunun, Atina’nın ABD’den gelişmiş F-35 savaş uçakları satın almakla ilgilendiğini iletmesinden kısa süre sonra geliştiğini söyledi. SKAI kanalına demeç veren Yerapetritis, Yunanistan’ın Türkiye ile olan ilişkilerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bununla birlikte ABD’den F-35 savaş uçaklarının temin edilmesiyle ülkenin askeri kapasitesinin artırılması gerektiğini vurgulayan Yunan Dışişleri Bakanı, ABD’yi “bölgede önemli bir oyuncu ve süper güç” olarak niteledi.

Son güncelleme: 11:00 28.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı