• Turkhane Logo

ABD, "Yeşil Hat" dışında İsrail'le bilimsel ve teknolojik işbirliğini durdurdu

ABD yönetiminin, İsrail ile bilimsel ve teknolojik işbirliğinin, 1948 sınırlarını belirleyen

09:51 26 Haziran 2023 Pazartesi
ABD,
ABD yönetiminin, İsrail ile bilimsel ve teknolojik işbirliğinin, 1948 sınırlarını belirleyen


İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KANın haberine göre Joe Biden yönetimi, 1948 Arap-İsrail Savaşının ardından ilan edilen ateşkes uyarınca belirlenen sınır çizgisi Yeşil Hat dışında İsrail ile bilimsel ve teknolojik işbirliğini durdurmaya karar verdi.
Bu karar gereğince, iki ülke arasında Batı Şeria ve Kudüsün işgal edildiği 1967den önceki sınırlar dışında yani Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Golan Tepelerinde bu işbirlikleri olmayacak.
Kararın, İsraile ve İsrail Meclisi Knessete de iletildiği kaydedildi.
ABD Dışişleri Bakanlığından ismi açıklanmayan üst düzey bir yetkili, Bu talimat, ABDnin yıllar içindeki konumunu basitçe yansıtıyor. dedi.
Yetkilinin, Mevcut yönetim, 5 Haziran 1967den sonra İsrail kontrolüne giren bölgelerin statüsünün, nihai olarak belirlenmesi gereken bir mesele olduğunu yeniden teyit etmiştir. ifadelerini kullandı.
Eski ABD Başkanı Donald Trump, görevde kaldığı 2017-2021 yıllarında ülkesinin, Kudüs ve Golan Tepeleri üzerindeki İsrail egemenliğini resmen tanıdığını ilan etmişti.
Bazı Avrupa Birliği ülkeleri, İsrailin 1967de işgal ettiği topraklar üzerine inşa ettiği yasa dışı yerleşim birimlerinde üretilen malların ithalatına yasak getirmişti.
Norveç hükümeti Haziran 2022de Batı Şeria ve Suriyenin Golan Tepelerindeki yerleşim birimlerinde üretilen mallarda İsrail etiketinin kullanılamayacağını açıklamıştı.
İsrail etiketinin, yalnızca 4 Haziran 1967den önce İsrail kontrolü altındaki bölgelerden gelen ürünler için kullanılabileceği, İsrailin işgal ettiği topraklardan gelen gıda maddelerinin, ürünün geldiği bölge ile etiketlenmesi ve Yahudi yerleşim biriminden olduğunun belirtilmesi gerektiği kaydedilmişti.

Son güncelleme: 09:51 26.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı