• Turkhane Logo

ABD ve Rusya'dan Türkiye'ye Suriye ve Irak'ta itidal çağrısı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye ve Irak'ta gerçekleştirdiği Pençe-Kılıç Hava Harekât sonrası kara harekatının da olabileceği iddiaları sonrası, ABD ve Rusya arka arkaya Türkiye'ye itidal çağrısı yaptı.

15:16 22 Kasım 2022 Salı
ABD ve Rusya'dan Türkiye'ye Suriye ve Irak'ta itidal çağrısı
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye ve Irak'ta gerçekleştirdiği Pençe-Kılıç Hava Harekât sonrası kara harekatının da olabileceği iddiaları sonrası, ABD ve Rusya arka arkaya Türkiye'ye itidal çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye ve Irakta gerçekleştirdiği Pençe-Kılıç Hava Harekâtına kara kuvvetlerinin de katılabileceğini söylemesi sonrası, ABD ve Rusya arka arkaya Türkiyeye itidal çağrısı yaptı. İki ülke de mevcut şartlarda Türkiyenin kara harekâtına karşı çıkıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Suriyede sivillerin korunmasına ve ortak hedef olan IŞİDin yenilgiye uğratılmasına destek verilmesi için şiddetin azaltılması çağrısı yaptıklarını söyledi.
Ned Price açıklamasında ayrıca ABDnin, Irakın egemenliğini ihlal eden ve eşgüdüm içinde yapılmayan her tür askeri faaliyete karşı çıkmaya devam edeceğini söyledi.

ABD: Türkiyeye bu tür operasyonlar düzenlememesi çağrısında bulunuyoruzABD Dışişleri Bakanlığından adı açıklanmayan bir sözcü de, R?euters haber ajansının sorularını e-maille yanıtlarken şu ifadeleri kullandı:
Türkiyeye bu tür operasyonlar düzenlememesi çağrısında bulunuyoruz. Tıpkı Suriyeli ortaklarımıza saldırılar düzenlememeleri ve gerginliği tırmandırmamaları çağrısı yaptığımız gibi.
Suriyede istikrarı bozan, Irak hükümetiyle eşgüdüm içinde yürütülmeden yapılan ve Irakın egemenliğini ihlal eden her tür askeri harekata, karşı çıkmaya devam ediyoruz. Birçok sivilin ölümüne yol açtığı bildirilen Türkiyenin güneyine yönelik son saldırılara da karşıyız.
Rusya: Türk ortaklarımızı Suriyede aşırı güç kullanmaktan kaçınmaya ikna etmeyi umuyoruz
Rusya da Türkiyeden Suriye’de aşırı askeri güç kullanmaktan kaçınmasını ve gerginliği artırmamasını istedi.
Rus devlet ajansı RIAnın haberine göre Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev, Kazakistanın Astana kentinde yaptığı açıklamada, Türk meslektaşlarımıza, gerginliğin artmasını önlemek için itidal çağrısında bulunacağız. Bu görüşümüz sadece Suriyenin kuzey ve kuzeydoğu bölgeleri için değil, ülkenin tüm toprakları için geçerli dedi.
Türkiyenin Pençe-Kılıç Hava Harekâtıyla ilgili olarak Rusyayı önceden bilgilendirmediğini söyleyen Lavrentyev, Türk ortaklarımızı Suriye topraklarında aşırı güç kullanmaktan kaçınmaya ikna etmeyi umuyoruz diye konuştu.
Lavrentyev ayrıca Rusyanın Kürt Sorununa barışçıl bir çözüm bulunmasını isteyenlerle birlikte çalışacağını söyledi.
Rus TASS haber ajansı ise Lavrentyevin, ABDnin Suriyenin kuzeydoğusundaki birliğini çekmesinin, bölgede istikrara katkı sağlayacağını söylediğini aktardı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile operasyonu görüşüp görüşmediği hakkındaki bir soruya “Biz bu operasyonla ilgili ne Sayın Biden’la ne Sayın Putin’le herhangi bir görüşme yapmış değiliz. Fakat bizim her an bu bölgede bu tür şeyleri yapabileceğimizi zaten Sayın Biden da Sayın Putin de biliyor” yanıtını vermişti.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise operasyonla ilgili son açıklamasında, “Pençe-Kılıç Harekâtı’nın başlangıcından bugüne kadar kara ateş destek vasıtaları ve uçaklar tarafından 184 terörist etkisiz hâle getirildi” demişti.

Son güncelleme: 15:16 22.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı