• Turkhane Logo

ABD ve İsrail'in iki devletli çözüm anlaşmazlığı büyüyor

ABD ve İsrail'den yapılan karşılıklı açıklamalar, iki ülke arasında Gazze'nin geleceği konusundaki görüş ayrılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

17:33 19 Ocak 2024 Cuma
ABD ve İsrail'in iki devletli çözüm anlaşmazlığı büyüyor
ABD ve İsrail'den yapılan karşılıklı açıklamalar, iki ülke arasında Gazze'nin geleceği konusundaki görüş ayrılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

İki yakın müttefik ABD ile İsrail arasında Gazzenin geleceği konusundaki görüş ayrılığı derinleşiyor.

ABDnin Gazzedeki savaşın ardından bir Filistin devleti kurulması yönünde adım atmaya davet ettiği İsrail, bu öneriyi bir kez daha reddetti.
DW Türkçenin haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çarşamba günü İsviçrenin Davos kasabasındaki Dünya Ekonomik Forumunda bir Filistin devleti kurulmasına yönelik yol için çağrısını yineledi. Blinken, söz konusu şart gerçekleşmediği takdirde gerçek güvenliğin de sağlanamayacağını belirtti. Beyaz Saray da geçtiğimiz günlerde İsrailin Gazzedeki askeri operasyonunu hafifletmesi için doğru zaman olduğunu duyurmuştu.
Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bu önerileri reddetti. İsrail, Ürdün Nehrinin batısındaki tüm toprakların kontrolünü sağlamak zorunda ifadesini kullanan Netanyahu, Bu gerekli bir koşul ve Filistinin egemenlik fikriyle ters düşüyor diye ekledi. Netanyanu, İsrailde bir başbakan, en yakın dostlarına bile hayır diyebilmeli dedi.
Netanyahu ayrıca İsrailin Haması ortadan kaldırma ve tüm rehineleri evlerine kavuşturma hedeflerine ulaşana denk askeri operasyonu durdurmayacağını vurguladı. İsrail lideri, mutlak bir zafer dışındaki senaryolara razı gelmeyeceklerini söyledi.
Netanyahunun bu sözleriyle ilgili görüşleri sorulan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ABD ve İsrailin belli ki konuya farklı yaklaştığını söyledi.
Abbasın sözcüsü yanıt verdiFilistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbasın resmi sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne de Netanyahunun açıklamalarına yanıt verdi. Açıklamaları resmi haber ajansı Wafa tarafından aktarılan Rudeyne, bağımsız bir Filistin devleti olmadan bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanamayacağını söyledi.
Rudeyne, İsrail işgal makamlarının Filistin halkı ve meşru haklarına yönelik saldırgan politikaları nedeniyle tüm bölge volkanik bir patlamanın eşiğinde dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken geçen haftaki Ortadoğu gezisinde İsrailli yetkililere, Suudi Arabistan dâhil Arap ülkelerinin Gazzenin yeniden inşasına ve Filistinin gelecekteki idaresine, İsrailin bir Filistin devleti kurulmasına imkân tanıması şartıyla yardımcı olacaklarını belirttiğini iletmişti.
İkili ilişkileri çok yakın olmayan Netanyahu ve ABD Başkanı Joe Bidenın son haftalarda hiçbir şekilde doğrudan iletişim kurmadığı belirtiliyor.

Son güncelleme: 17:33 19.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı